Hoca ile eşşek uzun yolculuklarından birindedirler. Hoca bir yamacın eteğinde eşşeği durdurur..
~~~~
E: Niye durduk bu kıraçta hoca?
H: Hacet giderecem. Sen dur burda biraz.
E: Ne hacetiymiş bu?
H: Ufak su dökecem. Allah Allah! Hesap soruyo, hayvana bak. Çevir kafanı öteye!
E: Tamam hoca. Bakmam ben sana. İstersen sen bana bakabilirsin ama. Aha aha aha!
H: Hadi, herkes işine baksın!
...
E: Hocaaa, ben senin niye baktırmadığını biliyom.
H: Niyeymiş?
E: Kıyas kabul etmez de onun için. Aha aha aha!
H: Edepsiz! Dur bi dakka, şu işimi bitireyim soracam ben sana.
5 dakika sonra eşşekle hoca tekrar yola düşmüşlerdir..
H: Hımmm. Kıyas kabul etmez demeeek!
E: ?!
H: Eşşşşeek!
E: Buyur hoca?
H: Ben seni hadım edecem. Edepsizliği görecen sen!
E: Hocam, kurbanın olayım, ben bi eşeklik ettim. Sen affet!
30 dakika sonra..
H: Yok, ben seni hadım edecem. Ne edepsiz hayvansın sen yahu!
E: Yemin billah hoca, bi daha yapmam. Büyüklük göster!
H: Bak hayvana, hala büyük diyo, göster diyo yahu. Allah şahit dibinden kestirecem, bak bi daha ağzına alabiliyon mu!
E: Tamam dedik ya hoca?
H: Tamamı görecen sen, seni gidi azmış, kudurmuş hayvan.
E: Kesersen kes ya! Zaten bi şey gördüğümüz mü var şu dünyada? Hoca hoca, sen biliyon mu ben daha bi siftah etmedim ya!
H:!?
E: Sen kaç karı eskittin de şu gariban eşek ne yapıyo diye bi düşündün mü hiç? Ben daha bi dişi eşek görmedim hayatımda. Bi de hoca olacan, sadece kendini düşünüyon, bencil insan…
H: Bi dakka, sen hakikaten hiç dişi eşek görmedin mi yahu? Hiç halvet olmadın mı?
E: Görmedim işte. Hani yolda birinin dışkısını kokluyodum da toplayıp yem torbama doldurmuştun ya, bi de dalga geçmiştin “sen kokladın, ben topladım, şimdi niye beğenmiyon diye”.
H: Haksız mıydım ama, doğru söyle.
E: Hiç de değil, sanki senin her kokladığın şey sofraya konsa yenir mi? Söyletme beni şimdi.
H: Tamam, mevzuyu dağıtma.
E: Neyse, hepi topu bütün faaliyetim odur işte. Elini vicdanına koy da söyle şimdi hoca; o kadarcık şeyle sen kaç kere evlen, ben naa şununla bi dişi eşek bile görmiyeyim, Allahtan reva mı bu ha? Bi de kalk sen, yok kesecem, yok hadım edecem de. Allahtan bi gün görmedikten sonra ne edersen et. Seni Allaha havale ediyom, bildiği gibi yapsın, benim çektiklerimi sana da tattırsın!
H: Yahu bak üzüldüm şimdi. Tamam karakaçan, vazgeçtim, yok öyle bi şey. Bi an kızdım ondan öyle söyledim kara gözlüm. Hadi unutalım bunları.
30 düşünceli dakika daha geçer..
E: Hocaaaa!
H: Hıı?
E: Sen şimdi üç gün oruç tutacan?
H: O niye?
E: Yemin ettiydin ya kesecem diye, sonra bozdun yeminini.
H: Delirtme adamı! Yahu senin şeyin için koskoca hoca oruç mu tutarmış, nerde görülmüş böyle rezalet?
E: Benden söylemesi, sonra salkım talkın diye laf ederler karışmam.
H: Yeteeer! Töbe yahu, hayvanlığın sınırı var da şu eşekliğin sınırı yok ha!