- Yumurtanın içini boşaltmadan bozulması sağlandığında, konulan mekanda örümcek ve haşerelere karşı kovucu özelliği ortaya çıkıyor. Hatta bu yumurtala r Osmanlıda da kullanılmış. Mimar Sinanın eserlerin e baktığımızda kubbelere devekuşu yumurtala rı konulduğunu görüyoruz. Bu mekanlara örümcekler giremiyor ve dolayısıyla ağ öremiyor.
- Mimar Sinan, Süleymaniye Camiini yaparken, avizelerd e bulunan kandil çanaklarının aralarına devekuşu yumurtala rı koydurtmuş. Aradan 400 yıl geçtiği için o yumurtala rın çoğu kırılmış ya da çalınmış. Sayıları 300den 30a düşmüş. Geriye kalan 30 yumurta da, zaman içinde bildiğimiz yumurta renginden, karara karara kahvereng iye dönüşmüş. Ama dikkatlic e bakıldığında onların kocaman yumurtalar olduğu anlaşılır.
- Devekuşu yumurtası normal büyüklükte 24 tane tavuk yumurtasına eşdeğerde olup kırılıp sahanda omlet yapıldığında 18 kişiyi rahatça doyura bilmektedir.
- Devekuşu yumurtasının yaklaşık ağırlığı 1400-1700gr arasındadır.Yumurtanın kabukları porselen tabak kalınlığındadır 70-80 kilo ağırlığında olan biri üstüne çıksa dahi kırılmaz.
- Çatlaması 42 gün sürer.
- En büyük hücre olma özelliğine sahip yumurtadır.
- Tavuk yumurtasını rafadan kıvamında pişirmek için 3 dakika kaynatmak yeterliyk en, devekuşu yumurtasını 40 dakika kaynatmak gerekir.