Tavuk,Ve Devekuşu Neden Uçamaz?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Tavuklar neden uçamaz?
Günümüz tavukları ancak çok kısa mesafe ve sınırlı yükseklikte uçabilirler. Bunun gerçek nedeni "körelmiş organlar" olmasındandır.Her canlı uyum sağlamalıdır, uyum sağlamak için uzuvda geliştirebilir ama işe yaramayan uzuvları zamanla yok olur.
Tavuklar bulundukları bölgede yemek bulmakta zorlanmadıkları için uçmayı bıraktılar çünkü uçmak fazlasıyla güç ve enerji gerektiren bir eylemdir. Kendilerini vahşi hayvanlardan korumak için herhangi bir çaba sarf etmezler.Vahşi hayvan korkusu ve av olma korkusu kalmayınca ekmek elden su gölden yaşayıncada kas yapma veya kanatlarını güçlendirme dertleri kalmadı haliyle.Yumurtalarına karşılık hayatlarını güvenceye aldılar.Böylece zamanla kanatları işlevini yitirmeye başladı.Kuvvet kalmayıncada dışarıdan bakınca bunun sebebinin vücutlarının ağır olduğu inancı oluştu haliyle.Halbuki doğada daha ağır olan ve uçabilen kuşlar mevcut.Yaban tavuklarının uçabilmesi bile buna kanıt niteliğindedir. Özellikle insanlar tavukları evcilleştirdikten sonra tavuklar daha kilolu, hantal ve uçamayan kuşlar haline geldiler.Son 60 yılda tavuk çiftliklerindeki tavukların ortalama boyutları resimdeki gibidir.
Doğal seleksiyona biraksaydık belkide bugün tavuk hiç konuşmuyorda olabilirdik.Zira gerçekten de tavuk insanlar için bir kolay besin kaynağı olmasaydı o kanatlar çoktan yok olmuş da olabilirdi, tavukların nesli tükenmiş de olabilirdi.Muhtemelen yapay seçilimle hayatta kalmış olma ihtimalleri yüksek.

Bu noktada oluşabilecek bir soru ise niye halen kanatlarının var olduğu yönündedir. Bunun cevabı ise iki neden esasında verilebilir. Öncelikle evrimleşme süreci uzun zaman alan bir süreçtir ancak çok daha önemlisi ise kanatsız veya çok küçük kanatlı doğan bir tavuk ; doğal olmayan bir seçim ortamında evrimsel dezavantaja sahip olur çünkü kanatlar ekonomik değere sahiptir ve çiftçiler kanatsız tavuğa izin vermezler.


Devekuşu neden uçamaz?
Devekuşu, Afrika kökenli uçamayan kuş türlerinden birisidir. Struthio cinsinin yaşayan tek üyesidir. Bazı analizler göstermiştir ki,Somali devekuşu, bayağı devekuşlarından ayrı bir tür olarak ele alınabilmektedir fakat taksonomistlerin çoğu Somali devekuşunu biralttür olarak göstermektedir.
Devekuşları kivi, emu ve diğer ratitlerle aynı altsınıfta bulunurlar (Struthioniformes). Görünüşünden ayırt edilebilir. Uzun bir boynu ve uzun bacakları vardır. Saatte 97,5 km (60,6 mph) hızla koşabilme yeteneği ile en hızlı koşan kuştur.Devekuşları, yaşayan kuşlar içerisinde en büyük yumurtalara sahip canlılardır (Madagaskar’da yaşamış ve soyu tükenmiş olan fil kuşları ve Yeni Zelanda’da yaşamış ve yok olmuş dev moaların yumurtaları daha büyüktü). Kendileri de yaşayan en büyük kuşlardır. Devekuşlarının diyetleri genel olarak bitkilerden oluşur. Fakat omurgasızları da yiyebilmektedirler. Beş ila elli arasında birey içeren göçebe sürüler hâlinde yaşarlar. Tehlike anında ya kendilerini toprağa uzanarak saklar ya da kaçarlar. Köşeye sıkıştıklarında güçlü bacaklarıyla tekme savurabilirler. Çiftleşme düzenleri coğrafik bölgelere göre değişiklik gösterir. Aynı bölgede yaşayan erkekler iki ila yedi dişiden gruplar için kavga ederler. Kafalarıyla rakiplerine vurduklarında kolaylıkla ölebilirler. Devekuşları dünyanın her yerinde çiftliklerde üretilmektedir. Çoğunlukla dekoratif toz alıcı olarak kullanılan tüyleri için yetiştirilirler. Derileri deri endüstrisinde kullanılır.Eti ise ticari amaçlı kullanılır.
Devekuşları yine de kanatlarını kullanırlar, fakat sadece denge için ve sosyal amaçlarla.

Neden uçmayı unuttular sorusuna gelirsek bilimadamlarına göre bunun nedeni uçmanın fazla enerji harcatması gösteriliyor. Alan Cooper ve meslektaşları, bazı türlerin 66 milyon yıl önce, meteor yağmurunun dinozorları ortadan kaldırdığı ve yalnızca birkaç memeli türünün hayatta kalma şansı olduğunu düşünüyor.

Işte bu dönemde, karadaki düşmanlarının azaldığı ve yokolduğu zamanlarda uçmayı bırakmış olabilir. Her halükarda, Nandus'un ataları 55 milyon yıl önce görkemli bir boyuta ulaşmışlar ve uçmak yerine bozkırlarda koştular.
150 kilo olan bir devekuşu saatte 70 km hız yapabiliyor.Senckenberg enstitüsünden Gerald Mayr "Eger kuş türleri karada av tehlikesiyle uzun süre karşılaşmadıkça uçma yeteneğini gitgide kaybetmeye başlar."diyor ve ekliyor"Hayatta kalma stratejileri böyle.Ve uzun bacakları sayesinde hızlı koşabilme avantajını kullanıyorlar.
 
Top