Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Mütercim-Tercümanlık

Bölümde yabancı dilde yazılmış olarak nasıl çevrileceği (mütercim) ve yabancı dilde yapılan bir konuşmanın başka bir dile nasıl çevrileceği (tercümanlık) konularında eğitim yapılır. Bölüm mezunları uluslararası kuruluş ve işletmelerde, bankalarda, tercüme bürolarında, turizm şirketlerinde, devlet kuruluşlarının ve bakanlıkların dış ilişkiler dairelerinde çalışma imkanı bulabilirler.

Mütercim-Tercümanlık Programının Amacı : Mütercim Tercümanlık programı İngilizce yazılmış bir metnin başka bir dile yazılı olarak nasıl çevrileceği (mütercim) ve İngilizce' deki bir konuşmanın başka bir dile nasıl çevrileceği (tercümanlık) konularında eğitim yapar. Roman Dili ve Edebiyatı Bu bölüm Romen dili, kültürü ve edebiyatı ile ilgili konuları içerir. Kültür, Turizm Bakanlığı, turizm kuruluşları vb.. bürolarında çalışma olanağı bulurlar.



Mütercim-Tercümanlık Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
BOĞAZİÇİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
HACETTEPE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ATILIM FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SAKARYA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KIRIKKALE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MERSİN FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BİLKENT UYGULAMALI YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
HACETTEPE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MERSİN FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Müzik

Müzik Programının Amacı : Müzik eğitimi konservatuvarda verilmektedir. Konservatuvarların amacı klasik batı müziği, Türk sanat müziği ve Türk halk müziği alanında çalışacak sanatçıları yetiştirmek ve bu konuda araştırma yapmaktır. Konservatuvarların müzikle ilgili başlıca programları şunlardır: Müzikoloji Yaylı Çalgılar Temel Bilimler Nefesli Çalgılar ve Vurma Sazlar Kompozisyon Şeflik Ses Eğitimi Çalgı Yapım Şan-Opera Piyano-Harp Konservatuvarlarda ayrıca tiyatro, bale ve halk oyunları programları da bulunmaktadır.

Müzik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Konservatuvarlarda eğitim süresi, hazırlık sınıfıyla beş yıldır. Hazırlık sınıfında başarılı olmayan öğrencinin okulla ilişkisi kesilir. Konservatuvarda armoni, form bilgisi, ses eğitimi, ritmi uygulaması, nota yazım bilgisi, solfej, partisyon bilgisi, enstrüman bilgisi, oda müziği, Türk sanat müziği, Klasik batı müziği ve Türk halk müziği, orkestra ve koro şefliği, müzik tarihi, diksiyon ve fonetik, şan ve eşlik, atölye ve teknoloji gibi dersler okutulur, şan opera programı, yaylı ve nefesli sazlar, piyano ve harp programlarında, beceri geliştirici uygulama ağırlıklı dersler verilir.

Müzik için Gereken Nitelikler : Konservatuvara girebilmek için lise veya dengi okul mezunu olmak, ÖSS'de belirli bir puanın üzerinde puan almış olmak ve açılan yetenek sınavında başarılı olmak gerekir. Bu sınavda başarılı olmak için herşeyden önce üstün bir müzik yeteneğine sahip olmak gereklidir. Müzik alanında çalışacak kimselerin uzun ve yorucu çalışmalardan bıkmayacak kadar müziği sevmeleri, mesleklerinde başarılı olmalarının ön koşuludur.



Müzik Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL EĞİTİM FAKÜLTESİ

Müzik Mezunlarının Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler : Konservatuvarı bitiren kimselere "Konservatuvar Diploması" verilir ve diplomada eğitim gördüğü alan belirtilir. Konservatuvar mezunları, Müzik İcracısı, "Kompozitör" veya "Şef" unvanı ile şan opera programını bitirenler "Korist" veya "Opera Sanatçısı" unvanı ile çalışırlar

Müzik Mezunlarının Çalışma Alanları : Konservatuvar mezunları, başta Devlet Senfoni Orkestrası ve Devlet Opera ve Balesi olmak üzere çeşitli kültür kurumlarında, TRT'de görev alabilirler veya serbest çalışabilirler. Temel bilimler ve müzikoloji bölümünden mezun olanlar konservatuvarlarda öğretim elemanı olarak görev yapabilirler.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Nakış Öğretmenliği

Nakış Öğretmenliği Bölümü, kız meslek liselerine branşlarıyla ilgili öğretmen yetiştirir. Nakış Öğretmenliği Mezunları kız meslek liseleri ile pratik sanat okullarında öğretmen olarak çalışabilirler. Özel kuruluşlarda iş bulabilirler. Kendilerine ait işyeri açabilirler.

Nakış Öğretmenliği Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
GAZİ MESLEKİ YAYGIN EĞİTİM FAKÜLTESİ (MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ)
SELÇUK MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Nükleer Enerji Mühendisliği

Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünde, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması ile ilgili lisans ve lisansüstü eğitim yapılır. Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü, bilimsel katkılarda bulunabilecek ve ülkemizde nükleer teknolojinin kurulması ve geliştirilmesinde çalışacak mühendisler yetiştirmeyi amaçlar. Ülkemizde nükleer mühendislerinin çalışma alanları oldukça kısıtlı olmasına rağmen Türkiye Atom Enerji Kurumu, Tübitak gibi kurumlarda ve üniversitelerde çalışabilirler.

Nükleer Enerji Mühendisliği Programının Amacı : Nükleer enerji mühendisliği bölümünün amacı nükleer enerjinin üretilmesi, geliştirilmesi ve barışçı amaçlarla kullanılması ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır.

Nükleer Enerji Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Nükleer enerji mühendisliği, teknolojiye ve bilgisayarlardaki gelişmeye paralel olarak gelişmiştir. Nükleer enerji mühendisliğinde karışık gerçek sistemler için analitik hesap yapma olanağı olmadığından hesaplamaların çoğu sayısal olarak bilgisayarlarda yapılır. Bu nedenle, bu alanda bilgisayar programlama ve sayısal matematik en çok kullanılan araç durumuna gelmiştir. Nükleer enerji mühendisliği araştırıcı, geliştirici, kurucu, üretici ve yönetici bir mühendisliktir. Lisans eğitiminin ilk üç yılı nükleer enerji mühendisliğine hazırlık yıllarıdır. Bu yıllarda nükleer enerji mühendis adayı beş yarıyıl matematik, altı yarıyıl fizik, bilgisayar programlama, termodinamik, akışkanlar mekaniği, mukavemet, malzeme bilgisi, ısı iletimi, ısı makineleri, elektronik ve çeşitli ölçme teknikleri laboratuarları, teknik çizim gibi temel mühendislik dersleri alır. Lisans eğitiminin son yılında nükleer enerji mühendisliğinin temelini oluşturan nükleer reaktör fiziği, mühendisliği, kontrolü gibi dersler ve bu derslerin yanı sıra uygulamalara da önem verilir. Ayrıca yaz aylarında iki ay nükleer bir kuruluşta staj zorunluluğu vardır.

Nükleer Enerji Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Nükleer enerji mühendisliği alanında eğitim görmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe ve analitik düşünme gücüne, fizik bilimine karşı derin bir ilgiye ve bilimsel meraka sahip, yaratıcı kimseler olması beklenir.

Nükleer Enerji Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
HACETTEPE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Nükleer Enerji Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Nükleer enerji bölümünü bitirenler "Nükleer Enerji Mühendisi" ünvanını alırlar. Nükleer enerji mühendisi nükleer enerji ile çalışan elektrik santrallerinin tasarımı, yapımı, işletmesi ve geliştirilmesi gibi işlerde çalışır.

Nükleer Enerji Mühendislerinin Çalışma Alanları : Nükleer enerji mühendisleri Türkiye Atom Enerjisi ve Endüstri Kurumu ve TÜBİTAK gibi araştırma kurumlarında ve üniversitelerde çalışabilmektedir. Halen ülkemizde nükleer enerji mühendislerinin iş alanları oldukça sınırlı olmakla birlikte teknoloji ilerledikçe bu mühendislik alanının hizmetlerine duyulan ihtiyaç da artmaktadır.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Odiyometri

Odiyometri programının programının amacı, işitme ve işitme bozuklukları, işitmenin değerlendirilmesi, işitme ve konuşma bozukluklarının rehabilitasyonu alanında çalışan elemanları yetiştirmektir. Odiyometristler resmi ve özel hastanelerde ve sağırlar okulunda çalışırlar. Ülkemizde odiyoloji alanında ara meslek elemanını ihtiyaç vardır. Bu nedenle mezunların iş bulma sorunu pek yoktur.

Odiyometri Programının Amacı : Odiyometri programının amacı, işitme ve işitme bozuklukları, işitmenin değerlendirilmesi, işitme ve konuşma bozukluklarının rehabilitasyonu alanında çalışan elemanları yetiştirmektir.

Odiyometri Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Odiyometri bölümünde birinci yıl; fizik, istatistik, psikoloji, çocuk gelişimi, fizyoloji, anatomi, patoloji gibi temel dersler, ikinci yıl odiyoloji, kulak burun boğaz hastalıkları, işitme cihazları, odiyometrik cihazlar ile ilgili mesleki dersler okutulur ve kulak burun boğaz-odiyoloji kliniklerinde uygulama yaptırılır.

Odiyometri için Gereken Nitelikler : Bu programa girmek isteyen öğrenciler fizik, fizyoloji, anatomi, pataloji, özellikle kulak burun boğaz hastalıkları konularında kendilerini iyi yetiştirmelidirler. Odiyoloji genç ve hızla gelişen bir dal olduğu ve konu insan sağlığını ilgilendirdiği için kararlı ve titiz bir çalışmayı gerektirir.

Odiyometri Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
CUMHURİYET SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES HALİL BAYRAKTAR SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA DİKİMEVİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE ATATÜRK SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Odiyometri Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Odiyometri programını bitiren öğrencilere "Odiyometrist" ünvanı verilir. Odiyometrist resmi ve özel hastanelerin kulak burun boğaz kliniklerinde, kulak burun boğaz uzmanının gözetiminde, işitme ölçümü yapar; kulak hastalıklarının tanısı için ayırıcı testleri uygular, ağır işiten hastalara işitme cihazı uygular; okullarda işitme taramaları yapar.

Odiyometristlerin Çalışma Alanları : Odiyometristler resmi ve özel hastanelerde ve sağırlar okulunda çalışırlar. Ülkemizde odiyoloji alanında ara meslek elemanına ihtiyaç vardır. Bu nedenle mezunların iş bulma sorunu olmayabilir.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Okul Öncesi Öğretmenliği

Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü 2000 ÖSS’den itibaren Sözel puan türüyle öğrenci almaktadır. Özel kolejler, resmi okulların anaokulu sınıflarında ve kreşlerde okul öncesi çocukların bakımı ve eğitimini yürütebilecek öğretmenler yetiştirir. Pedagojik formasyon derslerinin yanında mesleki eğitim dersleri de verilir. Bu dalı seçenlerin sonsuz bir çocuk sevgisinin yanında, hoşgörü, sabır ve karşılıksız yardım ve özverili davranma özelliklerine sahip olmaları gerekir.

Okul Öncesi Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
BOĞAZİÇİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
HACETTEPE EĞİTİM FAKÜLTESİ
ANKARA EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
EGE EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
BAŞKENT EĞİTİM FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ
MARMARA ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ANADOLU EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ
ULUDAĞ EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS EĞİTİM FAKÜLTESİ
PAMUKKALE EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART EĞİTİM FAKÜLTESİ
MUĞLA EĞİTİM FAKÜLTESİ
MERSİN EĞİTİM FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR EĞİTİM FAKÜLTESİ
İNÖNÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL EĞİTİM FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS AMASYA EĞİTİM FAKÜLTESİ
SAKARYA EĞİTİM FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK GİRESUN EĞİTİM FAKÜLTESİ
CUMHURİYET EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
PAMUKKALE EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS SİNOP EĞİTİM FAKÜLTESİ
YÜZÜNCÜ YIL EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART EĞİTİM FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR EĞİTİM FAKÜLTESİ
ANADOLU AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS ÜNYE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Optisyenlik

Optisyenlik programının amacı, gözlükcülük alanında çalışacak ara elemanları yetiştirmektir. Optisyenler, gözlük ve gözlükçülük ile ilgili her alanda çalışabilirler.

Optisyenlik Programının Amacı : Optisyenlik programının amacı, gözlükçülük alanında çalışacak ana elemanları yetiştirmektir.

Optisyenlik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Optisyenlik programında, fizik, kimya, görme optiği, optik aletler kullanımı, göz anatomisi ve fizyolojisi, göz hastalıkları, davranış bilimleri ve bilgisayar gibi dersler okutulmakta ve staj yapılmaktadır.

Optisyenlik için Gereken Nitelikler: Optisyenlik programında okumak isteyenlerin temel bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

Optisyenlik Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
ONDOKUZ MAYIS SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MUĞLA SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
OSMANGAZİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE ATATÜRK SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Optisyenlik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Optisyenlik programını bitirenlere "Optisyen" ünvanı verilir. Optisyenler insanların görme organlarındaki anatomik veya fizyolojik bir bozukluğun giderilmesi veya hafifletilmesi için, optik araç ve gereçler kullanır. Bunun için göz hastalıkları hekimi tarafından tanısı konmuş hastalara, reçetelerine uygun gözlük yapar.

Optisyenlerin Çalışma Alanları : Optisyenler gözlük yapan ve satan işletmelerde görev yaparlar.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Orman Endüstri Mühendisliği

Orman endüstrilerinin kurulması, idaresi, işletilmesi, işlenmiş orman ürünlerinin standardizasyonu, kalite kontrolleri ve pazarlama konularında eğitim ve araştırma yapılır. Matematik ve fen derslerinde başarılı olup, ekonomi, ve ticarete ilgi duyulması gerekir. Kamu ve özel sektöre ait orman ürünlerini işleyen fabrikalarda teknik ve idare görevlerde çalışılabilir.

Orman Endüstri Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
İSTANBUL ORMAN FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE ORMAN FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK ORMAN FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ORMAN FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL ATABEY MESLEK YÜKSEKOKULU
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Orman Mühendisliği

Orman alanlarının saptanması, korunması, işletmesi ve geliştirilmesi gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır. Genellikle devlet sektöründe çalışılabilir. Ancak özel sektörde iş bulunabilmekte ve müteahhitlik yapılabilmektedir.

Orman Mühendisliği Programının Amacı : Orman mühendisliği programı, orman alanlarının saptanması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda eğitim ve araştırma yapar.

Orman Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Orman mühendisliği programında başta biyoloji özellikle botanik olmak üzere genellikle kimya, matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Lisans programlarına özgü dersler ise, daha çok son iki yılda toplanmıştır. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür. Öğrenciler stajlarını fakültedeki uygulama alanlarında ve kamuya veya özel sektöre bağlı işletmelerde yaparlar.

Orman Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Orman mühendisliği programına girebilmek için, başta biyoloji olmak üzere, fen derslerinde başarılı ve ortalamanın üzerinde bir akademik yeteneğe sahip olmak gereklidir. Açık havada, çoğunlukla da kentlerden uzak, tenha yerlerde yaşamaktan hoşlanan kimseler ormancılıkla uğraşmaktan mutlu olabilirler.

Orman Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
İSTANBUL ORMAN FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE ORMAN FAKÜLTESİ
ANKARA ÇANKIRI ORMAN FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL ORMAN FAKÜLTESİ
GAZİ KASTAMONU ORMAN FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK ORMAN FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ORMAN FAKÜLTESİ
KAFKAS ARTVİN ORMAN FAKÜLTESİ

Orman Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Orman mühendisliği bölümünü bitirenlere "Orman Mühendisi" ünvanı verilir. Orman mühendisi orman alanlarını saptar, haritalarını hazırlar, yeni orman yetiştirilecek araziyi belirler, ağaçlandırma yapar, kesilecek ağaçların belirlenmesi, programlı ağaç kesimi, ağaçlardaki zararlı hayvanlarla ve orman yangınları ile savaşım için gerekli planları hazırlar ve uygular.

Orman Mühendislerinin Çalışma Alanları : Orman mühendisleri genellikle devlet sektöründe görev almaktadırlar. Bazıları da özel sektörde iş bulabilmekte veya müteahhitlik yapabilmekte ve daha doyurucu kazanç sağlayabilmektedirler.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Otomotiv

Otomotiv programının amacı, karayolu taşımacılığında kullanılan motorlu araçların yapımı alanında çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir. Otomotiv Mezunları; kamu sektörüne ve özel sektöre bağlı fabrikalarda ve tamirhanelerde çalışabileceği gibi, özel işyeri de açabilirler.

Otomotiv Programının Amacı : Otomotiv programının amacı, karayolu taşımacılığında kullanılan motorlu araçların yapımı alanında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Otomotiv Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Otomotiv programında matematik, fizik, kimya, ekonomi gibi temel derslerden başka motor tekniği, taşıt tekniği, makine elemanları, taşıt frenleri, taşıt motor ayarları, fabrika organizasyonu ve bilgisayar programlama gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Otomotiv için Gereken Nitelikler : Otomotiv programına girmek isteyen bir kimsenin matematik ve fizik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, el ve gözünü eşgüdüm halinde çalıştırabilme yeteneğine sahip olmaları gerekir.

Otomotiv Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
YÜZÜNCÜ YIL VAN MESLEK YÜKSEKOKULU
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM KAHRAMANMARAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA HAYRABOLU MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA KEŞAN MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ELBİSTAN MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA ZİLE MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL KEÇİBORLU MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET SİVAS MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ ARAPKİR MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE NİĞDE MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK SEYDİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL AHLAT MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE BATMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZİNCAN MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL KEÇİBORLU MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE AKSARAY MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE NİĞDE MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ YAKINCA MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL BİTLİS MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES SÖKE MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL GEREDE MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ÇORUM MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL BİTLİS MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ GÖLCÜK MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE ÇAY MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE BATMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZURUM MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ GÖLCÜK MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET SİVAS MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA LÜLEBURGAZ TİCARET VE SANAYİ ODASI MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ KIRŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK SEYDİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR TAVŞANLI MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT MUŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES NEVŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA KASTAMONU MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA TOKAT MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK TRABZON MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE UŞAK MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ALAPLI MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS KARABÜK MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK RİZE MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA ÇANKIRI MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL VAN MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA ADANA MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS AMASYA MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ATATÜRK MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS ARTVİN MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES AYDIN MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KAYSERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ YENİKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE DENİZLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZURUM MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU PORSUK MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL HAKKARİ MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
BEYKENT MESLEK YÜKSEKOKULU

Otomotiv Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Otomotiv programını bitirenlere "Tekniker" ünvanı verilir. Otomotiv teknikeri, motorlu taşıt araçlarının motor kısmının yapımı ve işleyişi konusunda çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Otomotiv teknikeri, fabrikalarda makine mühendislerinin gözetimi ve yönetimi altında planlanan işlerin yürütülmesini sağlar.

Otomotiv Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Kamu sektörüne ve özel sektöre bağlı fabrikalarda ve tamirhanelerde çalışabileceği gibi kişi özel işyeri açabilir.
 
Top