• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Türk Edebiyatı (Geçmişten Günümüze)

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ

1- İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI: Orta Asya coğrafyasında, başlangıcı kesin tarihlerle belirlenemeyen ve 11. yüzyıla kadar süren dönemdir. Bu dönemde Türk edebiyatı yabancı kültürlerden etkilenmeden gelişmiştir.

a- Sözlü Edebiyat
b- Yazılı Edebiyat

2- İSLÂMÎ DEVİR TÜRK EDEBİYATI: 10. yüzyıldan başlayarak İslamiyet’i kabul eden Türkler böylece yeni bir kültürün etkisi altına girmişlerdir. Bu yeni kültür Türk toplumunun hayatında büyük değişikliklere neden olmuştur. Bu durum edebiyatı da etkilemiştir.

a- Türk Halk Edebiyatı
b- Klâsik Türk Edebiyatı (Divan Edebiyatı)

3- BATI ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI: 19. yüzyılda Tanzimat Fermanı’nın ilanıyla başlayan ve günümüze kadar etkisi devam eden dönemdir.

a- Tanzimat Edebiyatı
b- Servet-i Fünûn Edebiyatı
c- Fecr-i Âti Topluluğu
d- Millî Edebiyat Akımı
e- Millî Mücadele Dönemi Edebiyatı
f- Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı

TÜRK EDEBİYATININ DEVİRLERE AYRILMASINDA KULLANILAN KISTASLAR
Türk ulusu tarih boyunca farklı coğrafi bölgelerde, farklı kültürlere sahip toplumlarla ilişki içinde olmuştur. Başlangıçta göçebe yaşayan Türk ulusu zamanla yerleşik hayata geçmiştir. Daha sonra, İslamiyet’in kabulüyle İran ve Arap kültürleri birçok alanda olduğu gibi dil ve edebiyatımız üzerinde de etkili olmuştur. Dil ve edebiyatımız Tanzimat Fermanı’nın ilanıyla bu defa da batı kültür ve uygarlığının etkisi altına girmiştir.

Bu gelişim ve değişmeler sonucunda edebiyatımızda birbirinden farklı devirler oluşmuştur. Edebiyatımızın çeşitli devirlere ayrılmasında kullanılan ölçütler şunlardır:

a- Dil anlayışı
b- Kültürel farklılaşma
c- Dinî hayat
d- Dil coğrafyası
 
Geri
Top