TAVUKLU DAMAT PAÇASI

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Malzemesi​

1 bütün tavuk veya 6 adet tavuk baget
3 litre su, tuz
3 adet yufka
2 - 3 kaşık sıvı yağ, yufkaları yağlamak için
Sosu İçin
2 tane yumurta sarısı
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı tavuk suyu
2 diş sarımsak, tuz
1 yemek kaşığı sirke
Üzeri İçin
2 kaşık tereyağı veya sıvı yağ
1 tatlı kaşığı pul biber

damat-pacasi.jpg


Tavuğu haşlayacağınız suya dörde bölünmüş 1 adet orta boy kuru soğan, 10 - 12 tane karabiber, varsa 1 adet kabaca doğranmış havuç ve yarım limon atarsanız hem tavuğun ağır kokusunu alır, hem de tavuk suyunuz daha lezzetli olur. Haşlanan tavuğu çıkarıp kemiksiz tavuk etini didikleyin, isteğe göre biraz tuz ve karabiberle harmanlayın. Tavuk suyunu süzgeçten geçirin ve bir kenara ayırın.
Tepsinizi yağlayın. Yufkaları elinizle parçalayarak dengeli bir şekilde üç kat olarak tepsiye yayın. Her katını sıvı yağ ile yağlayın. Sonra 200 derece fırında bütün yufkalar kıtır oluncaya kadar fırınlayın. 2 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı unu, kararmayacak şekilde beşamel sos yapar gibi kavurun. Süt yerine ılık tavuk suyu ile açın. Tuzunu, biberini ayarlayın. 2 diş sarımsağı döverek sirke ile beraber sosa ekleyin.
Ayrı bir kapta 2 yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı süzme yoğurdu iyice çırpın. İki sosu alıştıra alıştıra birbirine karıştırın. Önemli olan yoğurdun kesilmemesi, yumurtanın pişmemesidir. Sosun kıvamı bozadan biraz daha sulu olacak.
Bir kepçe ile fırınladığınız yufkaları tavuk suyu ile ıslatın. İçine çekmesini bekleyin. Didiklediğiniz kemiksiz tavuk etlerini üstüne yayın. En üste sosu her tarafına eşit gelecek şekilde dökün. 15 – 20 dakika 200 derece fırına verin. Yağda pul biber kızdırarak üzerine gezdirin ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Not: Çok aşamalı bir yemek olduğundan bir gün yufkaları fırınlayıp tavuğu haşlar, ertesi gün sosunu pişirerek birleştirebilirsiniz.
 
Top