• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Portekiz Edebiyatı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Portekiz Edebiyatı

İlk portekizce elyazmaları XII. yy'a doğru belirdi. Başlangıçta yazarı belli olmayan edebiyat yapıtlarıydı bunlar: Halk destanlarını, saz ozanlarını tak*lit ederek yazılmış destanlar. Sonra rahiplerin günü gününe tuttukları kro*nikler ortaya çıktı, bunlar çok özenli olmakla birlikte doğruluklarına pek güvenilemeyen, çoğu din propaganda*sına yönelik metinlerdi. XIV. yy'dan başlayarak, soyluların feodal sınıfı ve kralları yüceltmek için yazdıkları kro*nikler rahiplerinkilerle rekabete baş*ladı: Barcelos kontunun yazdığı sanı*lan 1344 Genel Kronik ve Soy Kitap*ları . 1418'de kral Joao I resmi tarih yazarlığı görevini yarattı: Fernao Lopes'in (1380-1459) kronikleri, Gine'nin Keşfinin Tarihi ve D. Duarte 'nin Kro*niği yazıldı.

Şiir türü XV. yy'a doğru, cancioneiro' larla ortaya çıktı; bunlar zaman za*man yergi parçalarıyla karışık kısa aşk şiirleriydi.
XVI.yy'a doğru, Portekiz şiiri ilk kez olarak özgün havasına kavuştu: Garcia de Resende'nin Trovas a morte de înes de Castro'sunda tüm Portekiz edebiyatında raslanacak olan saudade teması (hüzün, melankoli) ortaya çıktı.

Ama Lusitania'nm edebiyatında do*ruk noktası 1572'de Luis de Camoens'in Os Lusiadas 'ıdır. Camoens bu, yapıtında, XVI. yy'ın başında Vasco da Gama'nm fetihlerinin ve yolculu*ğunun anlatısı aracılığıyla halkının ta*rihini baştan sona öyküleştirmiştir. İspanya ile birleştiği dönem Portekiz' in hiçbir yenilik yaratmadığı bir dönem olmuştur. Edebiyat etkinliği 1640'ta, ayrılmadan sonra yeniden canlanmıştır ama, Rönesans edebiya*tına oranla geri kalmıştır. XVII. ve XVIII. yy'larda anmaya değer hemen hiçbir yapıt ortaya çıkmamıştır, yal*nız Mariana Alcoforado'ya mal edilen aşk mektupları (XVIII. yy.) duygusal edebiyata bir örnek olarak kalmıştır.

XIX. yy'da Portekiz edebiyatı Alman ve Fransız edebiyatlarının etkisi altın*da kaldı: Önce Alman ve Fransız ro*mantizmi, ardından Parnasse akımı ozanları taklit edildi, bol bol tarihsel (Walter Scott'un türünde), insancıl (Dickens türünde), gerçekçi (Balzac türünde) romanlar yazıldı.XX. yy. bir bilinçlenme çağı oldu, Por*tekiz edebiyatının derinlerdeki kay*naklarına dönülmek istendi. Eleştirel ve kuramsal etkinlikler gelişti ve bu arada çok güzel ve zengin bir şiirsel yapıtın yazarı olan Fernando Pessoa (1888-1935) öbür yazarlar arasında kendine ayrı bir yer edindi.
 
Top