Nohut Dürüm

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
nohut-durumu.jpg


Nohut dürüm hemen hemen her yörede yapılan ancak yine ana vatanı Gaziantep olan yemeklerden biridir. Her kültürün kendi damak zevki olduğunu göz önünde bulundurursak nohut dürümün de Antep’te bir hayli farklı olduğunu söyleyebiliriz. Vegan yemek kültürünü benimseyenlerin de sıkça tükettiği bir besin olan nohut dürüme Gaziantep’te etli yemekler kategorisinde rastlayabilirsiniz.

Nohut dürüm Antep usulü yapılırken kemikli et suyunda pişen nohutlar dürüme sarılarak tüketilir. Çoğu zaman kemiklerin etleri sıyrıldıktan sonra dürümün içine parça parça katılan etler ile kahvaltıda tüketiliyor. Restoranlarda çok sık rastlayamayacağınız bir lezzet. Ancak dürüm satan küçük işletmelerin birçoğunda etli nohut dürüm yiyebilirsiniz. Gündüzleri aperatif olarak ya da sabahları kahvaltıda tüketiliyor.

Gaziantep’te dolaşırken acıkma hissi duyan kişilerin herhangi bir restoran ya da dürümcüde aperatif olarak sipariş vereceği nohut dürüm kişilerin açlığını bastıracaktır. Gaziantep’in özel lezzetleriyle süslenen nohut dürümü yerinde yemenizi tavsiye ederiz.

Nohut Dürümü Tarifi İçin Malzemeler​

  • 3su bardağınohut
  • 1adetkuru soğan
  • 3daltaze soğan
  • 2adetyeşil biber
  • 1adetkapya biber
  • 1/2demetmaydanoz
  • 2yemek kaşığınar ekşisi
  • 1tatlı kaşığıtuz
  • 1tatlı kaşığıkimyon
  • 1tatlı kaşığısumak
  • 1tatlı kaşığıkırmızı toz biber
  • 1çay kaşığıkarabiber
  • 4yemek kaşığızeytinyağı
  • 4adetlavaş

Nohut Dürümü Tarifinin Püf Noktası​

Eğer etli olarak yapmayı tercih ederseniz, nohutları haşlarken 500 gram kemikli et ile birlikte haşlayıp, malzemelerinize didiklediğiniz etleri de ilave edebilirsiniz.

Nohut Dürümü Tarifi Nasıl Yapılır?​

  1. Bir gece önceden ıslattığınız nohutları süzün ve bir düdüklü tencereye alın.
  2. Üstlerini geçecek kadar su ilave edin ve düdüklü tencerenin kapağını kapatıp, tencerenin altını açın. Havası çıkmaya başladıktan sonra yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin.
  3. Nohutlar pişerken diğer malzemeleri hazırlayın. Kuru soğanı piyazlık olarak doğrayın ve derince bir kaba alın.
  4. Taze soğanları ve maydanozları da ince ince doğradıktan sonra kaba alın. Biberleri de küçük küçük doğrayıp ilave edin.
  5. Baharatlarını, nar ekşisini ve zeytinyağını da ekleyip güzelce karıştırın.
  6. Son olarak haşlanmış olan nohutları süzün ve karışıma ekleyip güzelce harmanlayın.
  7. Bir servis tahtasına lavaşı alın. İçerisine 2-3 yemek kaşığı kadar hazırladığınız nohutlu karışımdan koyun ve rulo yaparak servis edin.
 
Top