Bebek Gelişimi - 0-12 Ay Arası Gelişim Süreci

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 2 AY 4 HAFTALIK

Bebeğiniz elleriyle ilgilenmeye başlıyor. Ellerinin farkına daha önce varmış olmasına rağmen, şimdi onları bir dedektif gibi inceleyecektir. Parmaklarına her açıdan daha iyi bakabilmek için ellerini çevirir. Yumruğunu açıp kapatır, her bir parmağını açıp kapanırken izler. Neredeyse elini bir kukla gibi kullanır. Bebeğinizin gelişmeye başlayan el-göz koordinasyonunun gelişimine yardımcı olmak için, bir oyuncağı ulaşabileceğinin hemen uzağına doğru koyun, böylece oyuncağa ulaşmaya çalışacaktır.

Bebeğiniz bir parmağını veya elinin büyük bir kısmını ağzına alacaktır. Bu, eli hakkında bir şeyler öğrenmenin " dokusu, büyüklüğü ve tadı hakkında " başka bir yoludur. Elleri araştırma konusunda beceriklidir çünkü bebeğinizin gözlerinin hemen önündedir ve hiçbir zaman kaybolmaz. Fakat ileride, çevresinde bulunan her şeyi ağzına götürerek keşfetmeye başlayacaktır. Bu, bebeklerin dünyaları hakkında bilgi edinmeleri için önemli bir yoldur (ve sizin için de bebeğinizin nefes almasına engel olacak şeyleri ağzına almasını önlediğinizden emin olmanız gereken bir dönemdir).

bebek.jpg


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bir araştırmaya göre, yeni ebeveynler doğumdan sonra ilk üç ay içerisinde cinsel faaliyetlerinin neredeyse hiç olmadığını, daha sonra ise artmaya başladığını bildirmişlerdir.


Problem & Çözüm

Bebeğinizin korunması

Bebeğinizi nasıl güvende tutacağınız hakkında yeterli bilgi bulabilirsiniz. Bu bilgileri sindirirken, genellikle gözden kaçan şu üç noktaya dikkat edin:
Bebeğinizi koruyacak en iyi araç sizsiniz. Gözetim altında tutulan bir çocuğun güvende olma olasılığı gözetim altında tutulmayan bir çocuktan oldukça fazladır. Banyo küvetinde veya alt değiştirme masası üzerindeyken ellerinizi bebeğinizin üzerinden asla çekmeyin ve yatak gibi yüksek ve güvensiz olan yerlerde onu asla yalnız bırakmayın.

Bebeğin korunması, bir kez yapacağınız ve sonrasında önemsemeyeceğiniz bir şey değildir. Bebeğiniz yuvarlanma, kaçma, emekleme veya yürüme gibi yeni bir beceri kazandığı zaman, evinizde olası tehlikelere karşı periyodik önlemler almanız gerekir. Evinizi bebeğinizin güvenliğini sağlayacak şekilde tasarlamanın en iyi yollarından birisi emeklemenizdir. Bu sayede bebeğiniz emeklemeye başladığı zaman sahip olacağı bakış açısı ile her bir odayı gözden geçirebilirsiniz. Kapatılması gereken elektrik prizlerine, sarkan tellere veya masa örtülerine ve masaların veya sehpaların kenarında duran ağır veya tehlikeli eşyalara dikkat edin.

Evinizde bulunan her bir sert yüzeye veya keskin köşeye karşı bebeğinizi koruyamazsınız. İlk önce büyük ve aşikar tehlikelere odaklanın. Bebeğiniz büyüdükçe kapı tokmakları için kılıf, tuvalet kilitleri ve çekmece kilitleri gibi küçük güvenlik önlemleri de alabilirsiniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 3 AY 1 HAFTALIK

Şu ana kadar sallanıyordunuz, şimdi yuvarlanmaya hazır olun. Bebeğiniz şimdiden itibaren altı aylık olana kadar, yuvarlanmayı öğrenecektir. Gerinen ve sırtını yay gibi germeyi seven aktif bebekler, sırt üstü yatmayı ve çevresindeki görsel nesneleri izlemeyi seven olgun bebeklerden daha erken yuvarlanırlar.

Her iki bebek türü de karınları üzerinde sağa ve sola kıpırdanarak bu büyük yuvarlanma hareketi için egzersiz yapacaktır. Bu nedenle bebeğinizin düz bir zeminde geçirecek yeterli miktarda zamana sahip olması iyi bir fikirdir — ona zemin üzerinde yatma (veya zemin ya da döşeme üzerinde bir battaniyenin üzerinde yatma) ve gerinerek sizinle oynama fırsatı verin. Eğer gün boyunca araba koltuğunda, salıncakta, zıplama koltuğunda veya askıda kalırsa, yuvarlanma egzersizleri yapamaz. Muhtemelen bebeğinizin “mini doğrulma hareketlerine” başladığını ve sonrasında kendisini sırt üstü attığını göreceksiniz. Sonunda yeniden karnının üzerine gelmeyi öğrenecektir.

Bebeğiniz muhtemelen battaniye veya yastık ile desteklendiğinde dik oturabilir. Eğer ileriye doğru düşmeden veya yana devrilmeden kısa sürelerle bunu yapabilirse, bir puset içerisinde veya kanepe üzerinde yanınızda dik oturtarak yeni manzaralar görmesine imkan sağlayın. (Desteklenen bir bebeği tek başına bırakmayın. Sabit bir oturak bile yana devrilebilir.)

bebek.jpg


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bebekler ilk üç ay boyunca sık sık ağlama eğilimi gösterirler. Bu nedenle işin en kötü kısmı neredeyse bitmek üzeredir. Şu andan itibaren herhangi bir zamanda, büyük bir azalma fark edebilirsiniz.


Şimdi neler yapabilirsiniz?

İyi uyuyan bir bebek yetiştirin

Tipik bir yenidoğan günde 16 ile 18 saat arası uyur, ve bebeğiniz 6 haftalıktan 6 aylık olana kadar gece boyunca uyumaya başlamalıdır. Bu sihirli dönüm noktasının ne zaman gerçekleşeceği hem bebeğinizin bireysel gelişimi hem de sağladığınız sağlıklı uyuma alışkanlıklarına bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir. Bunun için bazı ipuçları:

Tutarlı bir uyku rutini geliştirin. Neredeyse her akşam aynı saatte aynı şeyleri yapmak bebeğinizin uyku vaktinin geldiğini anlamasına yardımcı olur. Örneğin banyo yaptırmak, kıyafetlerini değiştirmek, beslemek, uykuya dalmadan ancak mayışana kadar sallamak, yatağına koymak bu amaçla yapabileceğiniz aktivitelerdir.

Ortamı uyku için hazırlayın. Bebeğinizi yatağına koyduğunuz zaman, lambalar söndürülmüş ve perdeler kapalı olmalı. Bebeğinizi görmenize olanak sağlayacak bir beşik lambası veya gece lambası kullanın. Oda sessiz olsun veya evdeki seslerin odaya ulaşmasını engellemek için hafif sesli bir makine veya ninni kaseti kullanın.

Bebeğiniz kollarınızda uyuyana kadar beklemeyin. Bebeğiniz mayışınca fakat hala uyanıkken yatağına koyun. Bu, sallanmadan veya beslenmeden kendi başına uykuya dalmayı öğrenmesine yardımcı olacaktır. Böylece daha sonra tekrar uyandığında, onu sallamanız için ağlamadan yeniden kendi kendine uykuya dalabilecektir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 3 AY 2 HAFTALIK

Bebeğinizin çıkardığı sesler ve agulamaları muhtemelen daha da güçlenmektedir, fakat şimdi aynı zamanda ahenkli sesler de çıkarır, anlaşılmaz bir biçimde p, b, m ve l harflerini söyler. Böylelikle ilk kelimeleri olan "ma ma" ve "da da" ortaya çıkar. İlk başta, siz öyle olmasını istemenize rağmen bu sesleri belirgin herhangi bir anlamla ilişkilendirmez. Sadece bunlar, onun için çıkarması en kolay olan seslerdir. Fakat bu kelimeler için ona vereceğiniz büyük tepki, bunları tekrarlaması konusunda onu cesaretlendirir.

Ayrıca dikkatinizi çekmek için sesini nasıl kullanacağını da bilir. Bebeğiniz ile sohbet etmeniz her zamankinden daha da önemlidir. P-p-p-p seslerini mırıldandığı zaman, bu sesleri tekrar ona taklit edin. Ayrıca çok sayıda gerçek kelime kullanın. Bebeğinizle konuşurken onu adıyla çağırın. Ona şarkı söyleyin. Bebekler ebeveynleri kendisine şarkı söylediğinde kucaklanmayı ve yakın tutulmayı severler. (Hiç ninni bilmiyor musunuz? Favori şarkılarınız da işe yarayacaktır)


Problem & Çözüm

Henüz bir programınız yok mu?

3 ayın altındaki bebekler uyuma ve beslenme konusunda içsel döngüleri takip ederler. Yaklaşık üçüncü ayda, bu içsel döngülerin ve dış dünyanın, yani sizin oluşturduğunuz rutinlerin bileşiminden etkilenmeye başlarlar. Bazı bebekler doğal olarak ve kolay bir şekilde ebeveynlerinin ev işleri ritimleriyle uyurlar. Bazı bebekler ise daha düzensiz bir hassasiyete sahiptirler. Verdiğiniz ipuçlarına karşı daha fazla dirençlidirler.

Beslenme, oyun zamanı, banyo ve alışveriş gibi konularda sabit bir günlük program oluşturarak huysuz bir bebeğin mizacını düzene sokabilirsiniz. İdeal olarak, bebeğinizin doğal eğilimlerine uyum göstererek çalışmaya çalışın. Gün içerisinde belirli davranışları sergilediği belirli zamanlar olup olmadığını anlamak için bir günlük tutmaya çalışın. Örneğin, eğer öğleden sonra huysuzlanıyorsa, o zamanlarda ona daha fazla sarılın ve daha da fazla huysuzlanmadan sakinleşmesine yardımcı olun. Uykuların sayısını ve zamanını onun en yorgun olduğu zamanlara göre ayarlayın, fakat günlük aktiviteleri onun değil sizin kendi programınızın belirlemesini sağlayın. Bebeğinizin uyuması gereken zamanlarda başka işlerle uğraşmayın, aksi takdirde yaratmaya çalıştığınız programınızdan saparsınız.

Son olarak, mükemmellik ideallerinden vazgeçin: Sizin hazırladığınız programa göre davranmayı reddeden bir bebeğiniz varsa, bekleyebileceğiniz en iyi şey karışıklığın tamamen ortadan kalkması değil, ev işlerinin sadece biraz daha düzenli hale gelebilmesidir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 3 AY 3 HAFTALIK

Şu an itibariyle bebeğiniz çevresindeki dünyanın pasif bir gözlemcisi olmaktan aktif bir katılımcı olmaya dönmüştür veya en azından böyle olmak istemektedir. Boyun kasları gitgide güçlenmekte ve baş kontrolü daha sabit bir biçimdedir. El-göz koordinasyonu da gelişiyor. Üzerinde dönen dönenceye takılmış nesnelere nasıl dokunduğunu ve yatağındaki oyuncakları izlemekle ve incelemekle ne kadar uzun süre geçirmeye başladığını görün. Şimdi arkasında olan şeyleri görmek için başını mümkün olduğu kadar çok çevirecektir. Bebeğinizi iyi desteklenmiş bir zıplama koltuğunda, araba koltuğunda veya kucağınızda dik oturtarak etrafına bakma yeteneğini teşvik edin.

Bu yaştaki bebekler ayakta durmaya da çalışırlar. Eğer bebeğiniz dizinizin üzerindeyken ayakta durmaya çalışıyorsa, bacakları en azından kısa bir süre bu yeni duyguyu deneyecek kadar kuvvetlenmiş demektir. Bebeğiniz bu hareketi yaparken çarpık bacaklı olacağından veya bacaklarının zarar görmesinden endişelenmeyin.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Ebeveynlik babalar için de zor olabilir — yapılan bir çalışmada babaların üçte ikisinden fazlası bebeklerinin ilk dört ayı boyunca keyifsiz olduklarını bildirmişlerdir.


Şimdi Neler Yapabilirsiniz?

Bebeğinize sevildiğini hissettirin

Sevildiğini bilen bir çocuk nasıl yetiştirebilirsiniz? Ona duygularınızı somut biçimlerde gösterin:
Sevginizi gösterin. "Bir bebeği şımartamazsınız” klişesi esasında doğrudur. Bebeğinizi kucaklayın, onu öpün, kucağınıza alın ve taşıyın. Bebeğinizin çok sayıda oyuncağa ihtiyacı yoktur, onun sadece sevgi dolu ebeveynlerinin ilgi ve şefkatine ihtiyacı vardır.

Bebeğinizle konuşun. Sakinleştirici ses tonunuz bebeğiniz için aşina olduğu bir mihenk taşı ve rahatlatıcı varlığınızın bir hatırlatıcısı olacaktır.

İhtiyaçlarına cevap verin. Basit gibi görünür, fakat güvenli bir çocuk için temel teşkil etmektedir. Bebeğiniz ağladığı zaman, neye ihtiyaç duyduğunu anlamaya çalışın. Yeni bir bez? Daha fazla süt? Uyku? Bazen bebekler özellikle yatma vakti gelmişse ve ondan uyuması bekleniyorsa, sebepsiz yere ağlayabilir ve siz bu durumda bir şey yapamazsınız. Fakat diğer zamanlarda, ihtiyaçlarına hemen cevap verin, böylelikle ona dikkat ettiğiniz gerçeği ile kendini daha da güvende hissedecektir.

Bebeğinize dokunun. Cilt teması sakinleştirici ve rahatlatıcıdır. Birçok bebek, bebek masajından hoşlanır ve bebek masajını öğrenmek kolaydır.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 3 AY 4 HAFTALIK

Bebeğiniz kavrayabildiği herkese ve herşeye ulaşmayı ve dokunmayı sever. Artan koordinasyon ile birlikte, ilgisini çeken şeylere uzanabilir ve onları tutabilir. Beşiğini ve oyun parkını özellikle parlak ve titreşimli eğlenceli oyuncaklar ile donatarak, bebeğinizin kavrama becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Bir aktivite alanında veya spor salonunda vakit geçirmek de aynı etkiye sahiptir. Bebeğiniz her nesne kavrayışında, ellerini nasıl daha iyi kullanacağı hakkında yeni şeyler öğrenir. İlgisini canlı tutmak ve ona yeni bilgiler vermek için oyuncaklarını sık sık değiştirin.

Elinin yakınında bir oyuncak tutarak pratik yapmasına yardımcı olun, eğer ilgi gösterirse, oyuncağı kavrayacaktır. Oyuncağı kavradıktan sonra, tekrar elinize alın ve bu sefer biraz daha uzakta tutun, böylelikle oyuncağa uzanmaya çalışacaktır. Karnının üzerinde yatarken, erişebileceği yerin biraz daha uzağında yere de bir oyuncak koyabilirsiniz. Bu onu uzanmak, kımıldanmak ve emeklemek için teşvik edecektir.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, vücudunuz günlük yaklaşık yüzde 25 daha fazla kaloriye ihtiyaç duyar, eğer normalde günlük 2,000 kalori alıyorsanız, emzirirken toplamda 2,500 kalori almalısınız.


Bakım & Beslenme

Gece boyu uyuma


Şu an itibariyle, çoğu bebek fiziksel olarak, beslenmeden tüm gece boyunca uyuma kapasitesine sahiptir. Bazıları geceleri daha uzun bir süre uyumaya başlamıştır bile (altı ile sekiz saat). Bazıları da 6 aylık olana kadar veya daha uzun bir süre bunu gerçekleştiremez. Her gece bebeğinizi aynı saatte yatağına koymanızı gerektiren bir uyku zamanı rutini oluşturarak bu hedefi gerçekleştirebilirsiniz.

Ebeveynlerin karşılaştıkları büyük sorunlardan biri de uyku zamanında bir bebeğin ağlamasına izin verip vermemektir — özellikle de ağlama çok uzun süre devam ediyorsa —. Çocuk doktorları bir bebeğin ağlamasına izin verip verilmemesi gerektiği konusunda uzlaşmaya varamamaktadırlar.

“Ferberizing” olarak adlandırılan uyuma yöntemini savunan Doktor Richard Ferber gibi bazı hekimler, çocuğunuzu uyuma konusunda eğitmek için bunun iyi bir yol olduğunu ileri sürmektedirler. Ferber yöntemi, bebeğinizin her gece gitgide daha uzun sürelerle ağlamasına izin verilmesini kapsar. Bebeğinizi gözetim altında tutmalı fakat yatağından kaldırmamalı veya kucağınıza almamalısınız, böylelikle sonunda yatağa girme zamanının uyuma zamanı olduğunu öğrenecektir. Buradaki düşünce çocuğun kendisi için neyin iyi olduğunu bilmemesidir ve istediği şeyi elde edene kadar ağlayacağıdır. Eğer gece ağlamalarına fiziksel temas ile karşılık verirseniz, bunları sadece devam ettirmiş olursunuz. (Ferberizing bir bebeğin gece boyu uyuyacak kadar sağlıklı ve büyümüş olduğunu varsaymaktadır).

Diğer uzmanlar da bebeklerin uyumak için rahatlatılmaları gerektiğini söylemektedirler. Hoş bir uyuma zamanı rutini geliştirin ve bebeğinizin geceleri daha fazla uyumasını sağlamak için her akşam onu biraz daha geç yatırın. T. Berry Brazelton gibi başka çocuk doktorları da ortada durmakta ve ebeveynlerin geceleri bebekleri her ağladığında odasına koşmamaları gerektiğini söylemektedirler; bazen bebekler biraz ağladıktan sonra kendi başlarına uykuya geri dönebilirler.

Elbette ki, bir çocuk için işe yarayan bir yöntem başka bir çocuk için uygun bir yaklaşım olmayabilir. Hangi yaklaşımı benimserseniz benimseyin, kendinizi rahat hissettirecek bir yaklaşım olduğundan emin olun. Eğer bebeğiniz hala gecenin ortasında beslenmek için uyanıyorsa, mümkün olduğu kadar tüm ışıkları kapatarak ve fısıltılı tonlarda konuşarak bu beslenme sürelerini kısa tutun. Eğer hala başlamadıysanız, gece beslemelerine son vermeye başlamalısınız.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 4 AY 1 HAFTALIK

Bakın size kim bakıyor! Bebekler kendilerini aynada izlemeyi severler. Esasında, yüzler bebeğinizin bu yaşta çevresinde izlemeyi en çok sevdiği şeydir. Bebeğinizi aynanın karşısında tutun ve ne kadar mutlu olduğuna bakın. 7-8 aylık olana kadar aynadakinin kendi yansıması olduğunu anlamayacaktır, fakat görüntüyü sevecektir. Aynada ellerinin hareketi dikkatini çekecektir.

3-4 aylık bebekler ayrıca kendilerine üzerinde büyük bebek yüzlerinin olduğu kitapların gösterilmesini de severler (uzun bir dikkat süresi beklemeyin, fakat kısa bir süre de olsa dikkatini çekmiş olacaksınız). Dokunması hoş, sevimli, yumuşak ve kemirmeye karşı dayanıklı olan kitapları tercih edin. Dergilerdeki ve çeşitli ambalajların üzerindeki bebek resimleri de muhtemelen işe yarayacaktır, bu nedenle bu tür resimleri bebeğinizle paylaşın.

İş insanlara bakmaya geldiğinde, elbette ki sizin yüzünüz bir numaradır!

bebek-gelisimi.jpg

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Eğer bebeğiniz gece boyunca uyumuyorsa umutsuzluğa kapılmayın — birçok bebek 2 ile 6 ay arasında bunu bir alışkanlık haline getirir.


Bakım & Beslenme

Hala ilk katı gıdalarını almadı mı?


Bebeğinize katı gıdalar verme konusunda meraklı büyükanneler veya daha büyük çocuğu olan arkadaşlarınızdan sürekli uyarı alabilirsiniz. Bazı çocuk doktorları 4 aylık bebeklere katı gıda verilmesini tavsiye ederken, birçoğu 6 aylık olana kadar beklenmesi gerektiğini tavsiye etmektedir. Bu geçişe kadar, bebeğinizin tüm beslenme ihtiyaçları anne sütü veya mama ile karşılanır. 4 ile 6 ay arasında herhangi bir zamanda, sindirim sistemi katı gıdaları beslenmesinin diğer parçaları olarak kabul etmeye hazır hale gelir.

Her bebek katı beslenmeye başlamak için farklı zamanlarda hazır olur. Hazır olduklarına dair bazı işaretler şunlardır:


• Sütten daha fazlasını ister ve günde sekiz ile on kez beslendikten sonra bile hala aç görünür.
• Çiğneme hareketlerine ve diş çıkarmaya başlar.
• Başını kontrol edebilir ve düz ve sabit bir şekilde tutabilir.
• Doğum ağırlığının iki katına çıkmıştır.

Birçok çocuk doktoru diğer yiyeceklere oranla daha az alerjiye neden olduğu için pirinç lapası ile başlanmasını tavsiye etmektedir. Günde anne sütü veya mama ile karıştırılmış bir yemek kaşığı tahıl ile besleyerek başlayın. Bir veya iki ay tahılla besledikten sonra, üç günlük aralıklarla yeni gıdalar vermeye başlayabilirsiniz. Bu aralıklar bebeğinizin yeni tatlara alışmasına olanak sağlar ve herhangi bir gıdaya karşı alerjik reaksiyonu olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur. Elbette bebeğiniz bir yaşına basana kadar anne sütüne veya mamaya ihtiyaç duyacaktır, çünkü katı gıdalar anne sütü veya mamadan alınan önemli besinlerin yerini tutmaz ve inek sütü 12 aya kadar iyi şekilde tolere edilemez.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 4 AY 2 HAFTALIK

Bebeğiniz büyüdükçe ve güçlendikçe, bakımı konusunda tek taraflı olmayın. Yani, doğru gelişimi için farklı pozisyonlarda bulunmasını sağlayın. Örneğin yatırırken güçlenmesine ve esnekliğinin düzgün şekilde gelişmesine yardımcı olmak için, başını koyma şeklinizi her seferinde değiştirin, bazen bir tarafının üstüne bazen de diğer tarafının üstüne koyun. Eğer yatağının kenarına iliştirilmiş aktivite oyuncakları ve / veya ayna varsa, periyodik olarak bunların yerini değiştirin. Bebeğinizi beslerken, onu tutma yönünüzü her seferinde değiştirin. Yönlerini değiştirmek her türlü hareketi yapabilme yeteneği ve daha iyi kas kontrolü geliştirmesine yardımcı olur ve bunlar yavaş yavaş geliştirdiği el göz koordinasyonu için gereklidir.

bebek-gelisimi-jpg.jpg
Daha büyük ve güçlü bir bebek muhtemelen alt değiştirme sırasında daha fazla kıpırdanacaktır. Altını değiştirirken her zaman bir elinizi bebeğinizin üzerinde tutun. Altını değiştirmek için bebeğinizi yatırmadan önce gerekli olan tüm malzemeleri yanınıza alın ve hızlı çalışın. Bazı ebeveynler alt değiştirme masalarının üzerine müzikli dönenceler koymaktadır, bu sayede bebeklerinin bakacak bir şeyleri olmaktadır. Sadece alt değiştirme sırasında oyuncaklarla dolu bir sepet bulundurmak ve bunları döndürmek veya göstermek de bebeğinizin altını değiştirene kadar fazla kıpırdanmadan durmasına yardımcı olur.

Problem & Çözüm

Bebeğiniz biberonu almadığında


İlk aylar sadece anne sütü ile beslendikten sonra bir bebeğin biberon istememesi anormal bir durum değildir. Bebeğinizin bu geçişi yapmasına yardımcı olacak ipuçları şunlardır:

Bunu ilk yapan siz olmayın. Eğer eşiniz gibi başka biri biberonu verirse geçiş daha kolay olabilir. Bebeğiniz sütünüzün kokusunu 6 metre kadar mesafeden alabilir, bu nedenle onu cezbeden şeyi ortadan kaldırmak en iyisidir.

Bebeğinizi biberonun emziği ile ikna etmeye çalışın. Biberon emziğini biraz ısıtın ve hatta biraz anne sütü sürün. Biberona alışana kadar bebeğinizin biberon emziği ile oynamasına veya onu çiğnemesine izin verin. Eğer varsa bebeğinizin emziğine benzer bir biberon emziği kullanmak da faydalı olabilir.

Sevgi gösterin. Bebeğinizi emzirirken gösterdiğiniz sevgiyi ve fiziksel ilgiyi gösterin.

Farklı zamanlar veya pozisyonları deneyin. Bebeğinizi normalde beslediğinizden daha geç bir saatte beslerseniz iyice acıkmış olacağından biberonla beslemeniz daha kolay olabilir. Bebeğinizi emzirirken tuttuğunuzdan daha dik tutmak da anne sütü beklentisinin kırılmasına yardımcı olabilir.

Bardakla verin. Eğer bebeğiniz biberonu reddetmeye devam ediyorsa, bardak kullanmayı deneyin. Bu, 4 aylık bir bebek için biraz zor ve her zaman etkili olmayan bir şeydir, bu nedenle sadece ara sıra uygulamak için ideal bir yöntemdir. Bebeğinizi dik tutun ve bardağı yavaşça ve dikkatli bir şekilde eğin. Bazı anneler bebekleri bardak kullanana kadar, yani 6-8 aylık olana kadar emzirmeye devam etmektedirler.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 4 AY 3 HAFTALIK

Bebeğinizin ses çıkarma yeteneği geliştikçe rasgele çıkardığı sesler artar. Bir şarkıcının ısınma egzersizleri yapması gibi bebeğiniz de ses çıkarmak için ağzını ve ses tellerini farklı şekillerde kullanmaya çalışır. “Ma ma” gibi iki heceli ses kombinasyonlarını duymaya başlayabilirsiniz (bu doğrudan size yönelik bir ses çıkarma biçimi değildir, fakat yine de duymaya değer!) Yüzünüzde birçok anlamlı ve duygusal ifadeler ile doğrudan onunla konuşarak bebeğinizi denemeler yapması için cesaretlendirin.

Bebeğinizi anlamamanıza rağmen, o sizi anlamaya başlıyor. Bu nedenle gün boyunca onunla konuşmanız önemlidir. Yaptığınız şeyleri ona anlatın: "Biberonun burada" "Banyo için hazır mısın?" Birkaç ay içerisinde “biberon” veya “banyo” kelimelerini kullandığınızda sizi mükemmel bir şekilde anlayacaktır. Sürekli onunla gevezelik etmek zorunda değilsiniz, bebekler sessizliği de severler. Yapmanız gereken tek şey onunla arkadaşıymışsınız gibi konuşmaktır. (Sohbet tek taraflı olmasına rağmen.)

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bebeğiniz 4 veya 5 aylıkken, isimlerini bilmese bile, iki farklı tondaki mavi rengin mavi ve yeşil renkten daha benzer olduğunu anlayabilir.


Bakım & Beslenme

Müziğin gücü
Sizi sakinleştiren veya mutlu eden müzik bebeğinizin üzerinde de aynı etkiye sahip olabilir. Müziğin okul öncesi dönemdeki ve daha büyük çocukların bilişsel becerilerinin gelişmesinde faydalı olduğuna dair kanıtlar bulunmasına rağmen, kimse bu hususu bebeklerde incelememiştir. Yine de, müzik bebeğinizin yaşamında farklı şekillerde faydalı bir rol oynayabilir:

Sakinleştirici olarak müzik. Sizin için işe yarıyor değil mi? Bebeğiniz huysuzlandığında veya ağladığında, kulağına ninniler söyleyin. Tekrarlayan sesler ve sizin tanıdık sesiniz bebeğinizin kendini daha da güvende hissetmesine ve rahatlamasına yardımcı olabilir.

Rahatlatıcı fon sesi olarak müzik. Tüm gün boyunca TV veya radyoyu açık tutmak yerine, sürekli şarkı çalan bir radyo istasyonunu açmayı deneyin.

Güç kaynağı olarak müzik. Brigham Young Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, müzik dinletilen erken doğan bebeklerin müzik dinletilmeyen bebeklere oranla daha fazla kilo aldıkları, daha düşük kan basıncına sahip oldukları ve daha güçlü kalp atışlarına sahip oldukları tespit edilmiştir.

Herhangi bir müzik türünün diğerine oranla daha etkili olduğuna dair herhangi bir delil yoktur, bu nedenle istediğiniz müziği seçebilirsiniz. İstisna olarak: hayvan ve bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar rap, grunge ve head-banger rock tarzı müziklerin akortsuz ve kaotik ritimlerinin hem bitkilerde hem de hayvanlarda büyümeyi engellediğini ve hayvanlarda beyin yapısına zarar verdiğini göstermektedir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 4 AY 4 HAFTALIK

Bebeğinizin güldüğünü duymak sadece eğlenceli olmakla kalmaz aynı zamanda duygusal ve sosyal açıdan geliştiğinin de bir göstergesidir. Bebeğin hoşuna giden bir şeyi gördüğünde veya yaşadığında kıkırdaması mizah duygusunun geliştiğini gösterir. Beyni de biraz antrenman yapar. Bebeğinizin ayak parmaklarını veya tombul baldırlarını hafifçe gıdıklayarak kıkırdamasını tetikleyin. Veya abartılı yüz ifadeleri ve eğlenceli hayvan sesleri, homurtular ve ıslıklar kullanarak ve dilinizle damağınızda “cık cık” sesleri çıkartarak küçük komedi rutinleri geliştirin. Eğer bebeğiniz dikkatinizi çekmek ve ona gülmenizi sağlamak için coşkulu bir şekilde bağırmaya çalışırsa şaşırmayın. (Eğer bebeğiniz çok hassassa çok fazla gürültücü veya ürkütücü olmayın. Bazı bebekler aşırı uyarıcı görüntü ve seslerden rahatsızlık duyabilir, çığlık tarzı bir ıslıktan ziyade hafif bir ıslığa daha iyi tepki verebilirler.)

Bebeğiniz sakin ve uyumlu olduğunda, bu tür eğlenceleri severler, çünkü bunlar olağandışıdır ve onu gülümsetir.

Bakım & Beslenme

Hava durumuna göre giydirmek


Çok mu sıcak? Çok mu soğuk? Bebeğinizin havaya uygun şekilde giyindiğinden nasıl emin olabilirsiniz? Bu konuda altın kural bebeğinizi sizin giydiğinizden bir kat daha fazla giydirmektir. Bebeğinizin size anlatmaya çalıştığı şeylere dikkat edin. Eğer ağlıyorsa veya huysuzlanıyorsa, üşümüş olabilir (eğer sıcaklamışsa tepki vermeye daha az meyillidir.) Bebeğinizin elleri, ayakları ve başı da iyi bir barometre olabilir. Çok soğuk veya çok sıcak olup olmadıklarını kontrol edin.

Bebeğinizi kat kat giydirerek farklı sıcaklıklara çabuk ve kolay bir şekilde alışmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca kat kat giydirdiğinizde katlardan biri kirlendiğinde kıyafetini değiştirmeniz daha kolay olacaktır.

Yazın alınması gerekenler: Yüzünü ve kulaklarını koruyan geniş kenarlı bir şapka, doğal fiberlerden özellikle de pamuktan yapılmış bol giysiler. Kliması olan bir yere gitme ihtimaline karşı bebek çantanızda çorap ve hırka bulunmalıdır.

Kışın alınması gerekenler: Kulaklarını saran ve sıcak tutan bir şapka, kol ve bacaklarını sarmak için çorap, patik ve eldiven (henüz ayakkabı gerekli değildir), vücudunu sarmak için sıcak tutan bir battaniye. Sıcaklığa bağlı olarak bir atlet, kazak ve tek parça yünlü bir giysi de iyi fikirdir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 5 AY 1 HAFTALIK

Bebeğiniz yakın bir zamanda desteksiz oturma konusunda ustalaşacaktır. Bu dönüm noktasına ulaşmasına yardımcı olmak için, onu oturur pozisyonda destekleyebilirsiniz. Bebeğinizin bir yana devrilmesini engellemek için, onu yarı yuvarlak bir yastık gibi sağlam fakat yumuşak olan bir şeyle destekleyin. Huysuzlandığında veya yorgun göründüğünde sırt üstü yatırın.

Bebeğinize farklı yerlerde oturma şansı verin ve onu bebek arabasıyla dışarı çıkarın. Bebeğinizin oturarak geçirdiği zaman denge becerisini geliştirmesine ve korumasına yardımcı olur ve denge fiziksel gelişiminin kilit bir parçasıdır. Dahası, oturarak yeni bakış açıları kazanmasını sağlamak bilişsel gelişimine de yardımcı olur. Başlangıçta, birkaç dakikalığına sadece “kurbağa oturuşu” yapabilecektir (sırtını kamburlaştırıp destek almak için kollarını ileriye uzatarak). Sonra yavaş yavaş dengesi ve gücü artacak ve çok fazla zaman geçmeden kendi başına oturabilecektir — muhtemelen 6-7 aylık olduğunda.


Problem & Çözüm

Diş çıkarma

Bebeğinizin ilk dişinin çıkması — genellikle 4 ile 7 ay arasında olur — heyecan verici fakat yorucu bir deneyim olabilir. Dişler çıkmaya başlamadan önce bile, bebeğinizin diş etlerinin şişmesine ve ağrımasına neden olabilir, bunun sonucunda da huysuzlaşır ve geceleri uyanır. Diş çıkarma aşırı miktarda salyaya da neden olabilir. Bazı bebekler diş çıkarma sürecinden pek etkilenmezken, bazıları da günler veya haftalar boyunca huysuzlanabilir.

Bebeğinizin ağrılarını hafifletmek için: Temiz bir parmağınızı bebeğinizin dişetlerine sürtün. Ayrıca kemirmesi için ona kauçuk bir diş çıkarma halkası veya oyuncağı verebilirsiniz. Bunları birkaç dakika buzdolabında veya dondurucuda bekletmek daha da rahatlatıcı olabilir. Bebeğinize herhangi bir ilaç vermeden önce doktorunuza danışın. Ağız yoluyla alınan analjezikler bebeğinizin dişetlerinin geçici olarak uyuşmasını sağlayabilir fakat bunlar da geğirme refleksini engelleyebilir veya alerjik bir reaksiyona neden olabilir. Bebeğinize asla aspirin vermeyin veya dişetlerine aspirin sürmeyin.

Diş çıkarma yaralarını tedavi etmek için: Eğer bebeğinizin çenesinde ve alt dudağında kızarıklık fark ederseniz, sürekli salyalar cildini tahriş ediyor demektir. Etkilenen alanı pamuklu bir bez ile hafifçe silin (sürtmeyin) ve bebeğiniz uyumadan önce saf vazelin sürün.

Gelecekteki problemlerden kaçınmak için: Diş çıkarmak iyi bir diş hijyeni konusunda dikkatli olmak gerektiği anlamına gelmektedir. Bazı uzmanlar nemli bir bez veya tülbent ile bebeğinizin dişetlerini ve dişlerini günde iki kez veya daha fazla silmenizi tavsiye etmektedirler, fakat yapmazsanız da bebeğinize zarar vermiş olmazsınız.
 
Top