Bebek Gelişimi - 0-12 Ay Arası Gelişim Süreci

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Bebek Gelişimi - 0-12 Ay Arası Gelişim Süreci


BEBEĞİNİZ 1 HAFTALIK

Tebrikler! Hayatınızın muhteşem serüvenine hoş geldiniz: ebeveynlik. Yenidoğan bebeğiniz günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir ve iki üç saatte bir beslenir. Bu ilk günlerin nispeten daha sakin geçmesinden yararlanın ve kendi iyileşmenize ve dinlenmenize zaman ayırın.

Yeni doğan bebeğiniz birçok konuda size bağımlı olmasına rağmen, tamamen çaresiz de değildir. Bebekler birçok otomatik refleks ile dünyaya gelirler ve bu refleksler bebeğin anne karnı dışındaki hayata uyum sağlamasına yardımcı olur. Bebeğinizin yanağına dokunun ve başını nasıl parmağınıza doğru çevirdiğini ve sanki meme arıyor gibi ağzını nasıl hareket ettirdiğini görün. Bu temel bir reflekstir. Bebekler ağızlarına meme verildiğini, onu nasıl emeceklerini bilerek dünyaya gelirler. Eğer işaret parmağınızı bebeğinizin avucuna koyarsanız, parmağınızı sıkıca tutacaktır. Eğer bebeğinizi dikey şekilde tutarsanız, sanki yürüyormuş gibi bacaklarını hareket ettirecektir. Bu otomatik reflekslerin büyük bir kısmı doğumdan sonra birkaç hafta içerisinde kaybolur ve daha sonra istemli refleksler haline gelirler — örneğin yaklaşık 2 aylıkken gerçekleştirdiği emme hareketi ve daha sonra ilk doğumgününe yaklaşırken yürümesi gibi.

bebek-gelisimi.jpg


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Doğumdan sonraki hafta vücudunuz barındırdığı fazla suyu attığı için günde yaklaşık üç litre idrarınızı yapabilirsiniz ve yaklaşık 2 kilo kaybedebilirsiniz.


Bakım & Beslenme

Bebeğinizin göbek bağı

Bebeğinizin göbeği üzerindeki kuru üzüme benzer yara onun göbek deliğidir. Bebeğinizi fiziksel olarak size bağlayan göbek kordonunun yerini gösterir. Doğumdan sonra, kordon pens ile tutulur ve kesilir. Bu, bebeğe zarar vermeyen bir işlemdir çünkü kordonda hiçbir sinir ucu yoktur ve geriye kalan kısım da sizin gördüğünüz şeydir: göbek bağı.

Göbek bağı zamanla kuruyacak ve iki üç hafta içerisinde düşecektir, bazen bu süre biraz daha uzun olabilir. Tüm bu zaman boyunca yapmanız gereken tek şey göbek bağının tahriş olmasını ve enfeksiyon kapmasını engellemektir. Yani göbek bağını temiz ve kuru tutmalısınız.

Bebeğin altını değiştirirken: Bebek bezinin ön kısmını katlayarak kullanabilirsiniz, böylelikle göbek bağına sürtünmez. Ayrıca bebeğin idrarını da göbeğinden uzak tutar.

Bebeği giydirirken: Tişört gibi rahat pamuklu giysiler ve bir bebek bezi — veya sadece bebek bezi — hava dolaşımı sağlayacak ve kuruma sürecini hızlandıracaktır.

Banyo yaptırırken: Göbeği düşmeden önce bebeğinize banyo yaptırmanızda bir sakınca yoktur. Dikkatli bir şekilde banyo yaptırdıktan sonra yumuşakça kurulayın ve %70'lik alkol kullanarak göbek bakımını yapın.

Dikkat edilmesi gereken durumlar: Eğer göbek bağı çok kötü kokarsa veya bölgede iltihaplanma olursa, özellikle göbek bağının çevresi şişer, kızarır veya ateşlenirse hemen doktorunuzla irtibata geçin. Göbek bağını çekerek koparmaya çalışmayın. Kendiliğinden düşmesini bekleyin.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ İKİ HAFTALIK

Koca bir hafta geçti ama sanki bir ömür geçmiş gibi geliyor değil mi? Dünyanız uyuma ve besleme konusundaki temel endişelere kaydıkça zaman tamamen farklı bir şekilde geçip gidecektir. Siz bebeğinizi beslemeye ve daha az uyumaya alıştıkça, bebeğiniz de yeni dünyasına alışmaya başlar. Kısa aralıklarla uyur, beslenmek için uyanır ve uykuya dalmadan önce bir süre uyanık kalır.

Bir yetişkin kadar iyi göremeyebilir, fakat bebeğiniz yaşamının ilk haftalarında görsel olarak nesneleri ayırt edebilir. Bebekler en iyi 8 ile 15 cm uzağındaki nesnelere odaklanırlar. Bunu tesadüfen yapmazlar, bu mesafe onu kollarınızda tutarken yüzünüze olan uzaklığıdır. Araştırmalar yenidoğan bebeklerin insan yüzüne daha çok dikkat ettiklerini göstermektedir. Ayrıca yüksek kontrastlı açık ve koyu renkler yumuşak pastel renklere oranla daha fazla dikkatlerini çeker. Bu nedenle yenidoğan bebekler için üretilen birçok oyuncağın siyah-beyaz modelleri vardır.

bebek.jpg


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Yenidoğan bebeğiniz muhtemelen günde 10 ½ ile 18 saat arası, genellikle 30 dakikadan 3 saate kadar bir süre boyunca uyuyacaktır.


Bakım & Beslenme

Yenidoğan bebeğinizi nasıl beslemelisiniz?

Yenidoğan bebeğinizi beslemek, onu kucaklamak ve kendinizi ona daha yakın hissetmek için bir şanstır. Yenidoğan bebeğiniz 6 aylık oluncaya kadar onu sadece anne sütüyle beslemeniz idealdir. Ancak anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda mama takviyesi yapmak da gerekebilir.

Sağlık uzmanları yenidoğan bebeğiniz için anne sütünden daha iyi bir besin olmadığı konusunda hemfikirler. Ancak sağlık sorunları ya da diğer özel nedenlerden dolayı kimi zaman annelerin emzirmesi mümkün olamayabilir. Bebeğinizi en iyi nasıl besleyeceğiniz konusunda doktorunuzdan görüş alın ve ne şekilde beslerseniz besleyin, onu daima kollarınıza alın. Emzirirken ya da biberonla beslerken onu okşamanız onunla sağlam ve sevgi dolu bir bağ kurmanıza yardımcı olacaktır. İşte bebeğinizi emzirirken işinize yarayacak birkaç ipucu:

Doğru konum

Bebeğinizin ağzı tamamen açık olmalı, meme ucu da ağzının içinde mümkün olduğunca geride olmalıdır. Böylece daha az canınız yanar. Bebeğinizin memeyi bulamamasından ya da canınızın acımasından dertliyseniz, bilin ki bu çok yaygın bir sorundur. Size birebir göstermeleri ve tavsiyeleri için diğer annelere veya hemşirenize danışın.

Sevgiyle beslenme

Bebeğinizi emzirmeye ayrılan saatler, onu tanımak ve onunla derin bağlar kurmak için faydalanacağınız ideal fırsatlardır. Siz onu emzirirken bebeğiniz size yakın olmaktan, sizin sıcaklığınızı, teninizin temasını hissetmekten ve kalbinizin sesini dinlemekten mutluluk duyar. Onu emziriken mutlaka göz teması kurmaya dikkat edin. Bu, onun kendisini güvende hissetmesini sağlar.
Aynı şekilde biberondan emzirirken de onu kucağınızda tutup gözlerinin içine bakarak ona sakinleştirici sözler söylemeniz, birbirinize yakınlaşıp bağlanmanıza yardımcı olacaktır.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 3 HAFTALIK

Yenidoğan bebeğinizin rutinlerine ve kişiliğine alışmaya başlıyorsunuz ve bebeğiniz de sizi tanımaya başlıyor. Görüş alanının bir iki adım ötesi hala büyük ölçüde bulanık olmasına rağmen, yüzünüz gitgide daha tanıdık hale gelecektir. Ayrıca sizi kokunuzdan ve sesinizden tanıyabilir.

Her bebeğin kendine özgü bir mizacı vardır. Bazıları sessiz ve uyumlu iken, bazıları da sıcaklık, ses veya ışık değişikliklerine karşı daha hassastır. Haftalar geçtikçe bebeğinizin tercihleri daha da netleşecektir. Şimdilik, onun isteklerini ve ihtiyaçlarını tam olarak anlayamadığınız için kendinizi suçlamamalısınız. Bu biraz zaman alır.

Tüm bebeklerde ortak olan bir şey, sizinle ağlama yoluyla iletişim kurmalarıdır. Birinci ayda farklı bir ses duymaya başlayabilirsiniz. Bu, bebeklerin seslerini buldukları zamandır. Bebeğiniz sakin ve uyanık olduğu zaman, sizi gördüğünde veya ona yaklaştığınızı duyduğunda "oo" veya "aa" gibi sesler çıkarabilir.

bebek2.jpg


Bakım & Beslenme

Emzikler

Emme doğal bir içgüdüdür. Bazı bebeklerin anne karnında iken, ultrasonda bakıldığında parmaklarını emdikleri görülebilir. Birçoğu doğumdan sonra da güçlü bir emme isteği duyar, onu besledikten sonra bile hala emmek isteyebilir.

Emzik kullanıp kullanmamak sizin tercihinizdir. Bazı ebeveynler huysuz bir bebeği sakinleştirmek ve yeniden uykuya dalmasını sağlamak için emziklerin oldukça faydalı olduğunu düşünürler. Bazıları da estetik nedenlerden ötürü emzik kullanmaya karşı çıkarlar ve emzik temizliği konusunda sıkıntıya girmemeyi tercih ederler. (Kendi kendini yatıştırması için bebeğinizin elini ağzına yöneltebilir veya kendi temiz serçe parmağınızı verebilirsiniz).

Bebeğinize emzik vermemek için herhangi bir fiziksel neden yoktur. Eğer emzik kullanıyorsanız aşağıda bazı ipuçları bulabilirsiniz: Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, bebeğiniz göğsünüzü tutmayı öğrenene kadar ve süt üretiminiz sabit olana kadar –ki her iki durum da bu hafta itibariyle gerçekleşmiş olmalıdır- emzik vermeyin. İlk haftada emzik verildiği zaman, bebeğiniz emmeyi öğrenme konusunda zorluk yaşayabilir, çünkü meme ucunu ve emziği emmek için ihtiyaç duyulan ağız hareketleri biraz farklıdır.

İlk çare olarak "emzik vermekten" kaçının. İlk huysuzluk belirtisinde hemen bebeğinizin ağzına emzik vermek yerine, besleyin, gazını çıkartın, altını değiştirin, sallayın, kucaklayın ve bebeğinizin temel ihtiyaçlarına cevap verin. Eğer şu an emziği makul bir biçimde kullanırsanız, bebeğiniz büyüdüğünde emziğe daha az bağımlı olacaktır. Emzik sevgi gösterisi ve kucaklama yerine değil, bebeğinizi rahatlatmak için kullanılmalıdır.
Emziğin bebeğinizin diş gelişimini etkileyeceği konusunda endişelenmeyin. 5-6 yaşına kadar kalıcı dişleri çıkmayacaktır ve o yaşlarda emzik sadece bir “hatıra” olacaktır. Karşılaştıracak olursak, parmaklarını emen çocuklar için, bebeklik dişlerini kaybettikleri zaman bu alışkanlığı bırakmak daha zor olabilir ve bu durum ileride diş problemlerine neden olabilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 4 HAFTALIK

Bebeğiniz şu an muhtemelen nesnelere odaklanabilir ve onları izleyebilir. Yüzünün önünden bir oyuncak geçirerek veya önünde yavaşça bir ileri bir geri gidip gelmek suretiyle küçük bir “gözünü kaçırmadan bakma yarışması” yaparak ona yeni beceriler kazandırmaya çalışın. Gözlerinin size nasıl kilitlendiğini ve hareketlerinizi nasıl takip ettiğini izleyin. Bu beceri daha sonra ortaya çıkacak el-göz koordinasyonunun gelişmesine yardımcı olacaktır.

İlk iki ay boyunca, bebeğiniz kısa bir süreliğine başını kaldırmayı ve dik tutmayı öğrenecektir. Bu size kaslarının ne kadar güçlendiğini gösterir. (Bazı bebekler ilk bir iki hafta içerisinde başlarını kaldırırken, çoğunun bunu başarması biraz daha uzun sürebilir.)

Bebeğiniz uyanık olduğu zaman, karnının üzerinde oynamasına izin verin, bu sayede boyun kasları daha da güçlenecektir. Bu, tüm bebeklerin sırtüstü uyumasının tavsiye edildiği gözönünde bulundurulduğunda, sırtüstü pozisyonda uzun bir süre geçirecek olmalarından dolayı özellikle önemlidir. Diğer zamanlarda başını ve boynunu mutlaka desteklediğinizden emin olun.

4-haftalik-bebek.jpg


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bebeğiniz 1-2 aylık olana kadar, ağladığında gözyaşı dökmez. Bunun nedeni doğumda gözyaşı kanallarının yeteri kadar gelişmemiş olmasıdır.


Problem & Çözüm

Huysuz bir bebeği sakinleştirmek

Bağırmalar ve ağlamalar bebeğinizin önemli iletişim kurma yollarıdır. Bebeğiniz bunu istediği için bu ağlamalara cevap vermek biraz deneme-yanılma gerektirir. Aşağıda bebeğinizin anlatmaya çalıştığı bazı genel durumlar verilmiştir:

"Beni besle." Acıkmak bir bebeği mutsuz kılar. Bazıları beslenmeye başladıktan sonra bile huysuzlanmaya devam edecektir. Bu nedenle eğer biberon veya göğsünüz işe yaramıyorsa hemen pes etmeyin. Eğer beslenme saatiyse ve bebeğiniz diğer açlık işaretleri ile birlikte ritmik bir şekilde ağlıyorsa, sakinleşmeden önce tam olarak doyduğunu hissetmesi için midesinin dolması gerekebilir.
"Altımı değiştir." Bazı bebekler ıslak veya kirlenmiş bezlerini umursamazlar. Bazıları ise bundan hemen rahatsızlık duyar ve size bunu bildirir.

"Kendimi iyi hissetmiyorum." Acı acı ağlama bir hastalık belirtisi olabilir. Ayrıca, kaşındırıcı bir kıyafet gibi bir şeyin onu rahatsız ettiğini size bildirmesinin bir yoludur. Bebeğinizin çok fazla terleyip terlemediğini veya üşüyüp üşümediğini kontrol edin. Bu konuda altın kural, bebeğinizi kendi giyindiğinizden bir kat daha fazla giydirmek ve eğer terlemişse veya kendini rahatsız hissediyorsa bir katı çıkarmaktır.

"Beni buradan çıkarın." Eğer oda çok gürültülüyse, ışıklar çok parlaksa veya çok fazla insan bebeğinize ilgi gösteriyorsa, bebeğiniz yüzünü yana çevirerek ve sinirlenerek aşırı uyarıcılara tepki verebilir.

"Yorgunum." Bebeğiniz ağlamaya başlamadan önce yorgunluk belirtisi olarak esnemelerini izleyin.

"Beni sev, beni kucakla." Eğer olası tüm nedenleri kontrol ettiyseniz ve bebeğiniz hala huysuzlanıyorsa, sadece kucaklanmak ve sallanmak gibi rahatlatıcı bir etkiye ihtiyacı olabilir. Bazı bebekler mekanik bir beşikte veya sallanan bir koltukta rahatlayacaktır. Bazıları ise kucaklanmayı diğerlerinden daha fazla tercih eder. Bebeğinizi çok fazla kucağınıza alarak, onu bu yaşta şımartmış olmazsınız.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 5 HAFTALIK

Bebeğiniz elleri, parmakları, ayakları ve ayak parmakları olduğunu öğreniyor. Şu ana kadar bebeğiniz kol ve bacaklarının vücudunun istediği şeyleri tutmaya yarayan parçaları olduğunun farkında değildi. Ayakları veya ellerini kullanmasını gerektiren oyunlar bebeğinizin bu organlarına odaklanmasına yardımcı olur (aynı zamanda eğlencelidir).

Bebeğiniz daha fazla konuşmaya başlar. Elbette ki kelimelerle değil, fakat artan anlamsız sesleri, agulamaları ve homurtuları ile konuşur ve bunlar dil becerileri gelişiminin başlangıcıdır. Sevdiği ses insan sesi, özellikle sizin ve eşinizin sesidir. Her fırsatta bebeğinizle konuşun. Özellikle yüksek seslere karşı daha ilgilidir ve siz düşük sesten yüksek sese geçerek dikkatini koruyabilirsiniz. Bu şarkı söyleme stili her kültürdeki ebeveynlerin bebekleri ile konuşurken doğal olarak kullandıkları bir stildir.

5-haftalik-bebek.jpg


Problem & Çözüm

Genital bölge bakımı

Bebeğinizin genital bölgesini temiz tutmak doğru bir şeydir, fakat güçlü sabunlar ve banyo köpükleri iyi fikir değildir — bunlar çocuğunuzun üretrasındaki (idrarın çıktığı yer) açıklığı tahriş edebilir ve idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bebeğiniz en az 3 yaşına basana kadar, onu hassas cildi için özel olarak geliştirilmiş banyo ürünleri ile yıkayın.

Oğlunuz: Oğlunuz ister sünnetli olsun ister olmasın, penisinin özel bir dikkate ihtiyacı yoktur. Penisini vücudunun geri kalanı ile birlikte yumuşak bir banyo ürünü ile yıkayın.

Eğer bebeğiniz sünnetli ise, penisi birkaç gün oldukça kırmızı görünebilir. Ayrıca sarımsı bir salgı da olabilir. Her iki reaksiyon da penisin normal şekilde iyileştiği anlamına gelmektedir. Çok nadiren sünnet nedeniyle enfeksiyon ortaya çıkar, fakat penis ucu şiştiğinde veya kızardığında ve içinde su olan kabuklu sarı yaralar fark ederseniz, hemen çocuk doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.

Eğer bebeğiniz sünnetli değilse, sünnet derisini geriye çekmenize gerek yoktur. Esasında, sünnet derisi penisinden ayrılana kadar bunu yapmak da mümkün olmayacaktır ve derinin ayrılması birkaç yıl sürebilir, oğlunuz bebek bezlerinden kurtulduktan çok sonra gerçekleşebilir.

Kızınız: Vulva — dış genital bölge — doğumdan sonra birkaç hafta boyunca kızarık ve şişmiş olabilir. Ayrıca beyaz, şeffaf veya hafif kanlı bir akıntı da fark edebilirsiniz. Bunların hepsi normaldir ve nedeni hamilelik sırasında maruz kaldığı hormonlardır. Hala bebeğinizi yıkayabilirsiniz. Eğer akıntı altı haftadan fazla sürerse, mutlaka çocuk doktorunuza başvurun.

Bebeğinizin bezini değiştirirken, tıpkı yetişkinlerin yapması gerektiği gibi önden arkaya doğru silin, bu sayede vajinaya dışkı bulaşmasını engellemiş olursunuz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 6 HAFTALIK

Bebeğiniz size gülümsedi mi? Eğer hala gülümsemediyse, kısa zamanda yapacaktır. Altıncı haftada, bebeklerin neredeyse yarısı ebeveynlerini tanıyabilirler ve bu bebeklerin büyük bir kısmı anne veya babasını gördüklerinde heyecanlı bir şekilde agulayarak gülümserler. Bu “sosyal gülümseme” bebeğinizin sosyalleşme yeteneği geliştirdiğine dair ilk işaretlerden biridir. Ayrıca, bebeğinizin başardığını gördüğünüz duygusal açıdan tatmin edici dönüm noktalarından biridir.

Hepsi bu değil. Bebeğiniz aynı zamanda gözlerini kısabilir, dudaklarını büzebilir, kaşlarını kaldırabilir ve gözlerini tamamen açabilir. Bu noktada tavırları bilinçli değildir — gözlerini kıstığı zaman, derin düşüncelere daldığını düşünmeyin. Fakat bebeğiniz davranışlarınızı yakından izliyor ve gördüğü modelleri farklı yüz ifadeleri ile deniyor. Bunu yaparak, bebeğiniz dünyaya alışmak için kendisine yardımcı olabilecek iletişim becerilerini öğrenme konusunda gitgide daha yetenekli olmaktadır.

6-haftalik-bebk.jpg


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bebeğinizin saçları kalıcı değildir. 6 aya kadar hepsini kaybedebilir ve sonrasında çıkacak saçlar tamamen farklı bir renkte ve biçimde olabilir.


Bakım & Beslenme

Anne sütü pompalama

Göğüs pompası, hızlı bir şekilde sütünüzü sağmaya olanak sağlayarak bebeğinize uzak olduğunuzda onun anne sütü ile beslenmesini sağlar. Eğer tekrar çalışmaya başlayacaksanız pompalama bebeğinizi anne sütü ile beslemeye devam etmenize ve uzakta olduğunuzda bile kendinizi bebeğinizin yanında hissetmenize olanak sağlayacaktır. Evdeyken bile, bebeğinizi bakıcıya veya babasına bırakacağınız zaman pompalanmış süt içeren biberonlar işe yarayabilir. Göğüs pompası kullanmak süt üretiminizi artırabilir, emme yeteneği olmayan erken doğmuş bir bebeğin beslenmesini kolaylaştırabilir veya tıkanmış göğüs ağrısını azaltabilir.

Bazı kadınlar elle çalışan hafif pompaları tercih etmektedirler, bu pompalar sadece bir miktar süte ihtiyacınız olduğunda çalıştırılması daha kolay ve daha ekonomiktir. Fakat birçok kadın elektrikli pompaları tercih etmektedir. Kullanımı daha kolaydır ve daha çabuk çalışır. Elektrikli pompalar bebek ürünleri mağazalarından satın alınabilir.

Anne sütü biberonlarda veya bebek sütü saklamak için yapılmış özel poşetlerde saklanmalıdır. Sütü koyduğunuz kap üzerine tarih yazmayı unutmayın. Buzdolabında saklanan sütleri 72 saat içerisinde kullanın. Eğer sütü dondurursanız, üç aya kadar saklanabilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 7 HAFTALIK

Bebeğinizin hareketleri gitgide daha düzgün ve daha koordineli hale geliyor. Çıngırağı, kaşığı, sizi ve diğer nesneleri refleks sonucu kavramaktan bilinçli ve istekli bir şekilde kavramaya geçiyor. Nesneleri bırakmadan önce kısa bir süre kavrayabilir. Yaklaşık 1 ay kadar daha rasgele, düzensiz hareketler bekleyebilirsiniz.

Şimdi kafasını sabit tutabildiği, daha net görebildiği ve parmakları ile ellerinin vücuduna bağlı olduğunu anlayabildiği için, çıngırağın da elinin bir uzantısı olduğunu düşünebilir. Ellerini serbest bırakarak el pratiğini teşvik edebilirsiniz. Ellerini battaniyenin içine sokmayın veya kendini çizmesini engellemek için sürekli eldiven takmayın. Farklı şekillerde olan fakat elleri için ne çok büyük ne de çok küçük olan nesneleri ve oyuncakları (bir çıngırak büyüklüğünde) ona gösterin. Sırtüstü yatarken sallanan oyuncakların olduğu beşik aksesuarları da eğlenceli olabilir.

7-haftalik-bebk.jpg


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Anne sütü yeterli miktarda D vitamini içermediği için, sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin ikinci aydan itibaren D vitaminine ihtiyaçları vardır.


Şimdi Neler Yapabilirsiniz?

Portatif bir bebek yetiştirin

Bebeğiniz tahmin ettiğiniz kadar kırılgan değildir ve eğer aşağıda verilen ipuçlarını gözönünde bulundurursanız, seyahat esnesında siz ve bebeğiniz iyi bir yol arkadaşı olabilirsiniz:

Hazırlık, hazırlık, hazırlık. Bebeğinizin seyahat çantasında ekstra biberonlar, seyahat boyu mamalar, emzikler (veya bir şal koyun ki seyahat ederken bebeğinizi emzirebilesiniz), yedek bez, ıslak mendil, kirli bezler için poşet, burun şırıngası ve bir ilk yardım çantası olmalıdır. Yolculukta ve gideceğiniz yerde doğru kıyafetler giydirmeniz için, farklı şekillerde ve ekstra katlarda giysiler de bulundurun. Bebeğinizi şaşırtacak yeni oyuncakların yanı sıra en sevdiği oyuncakları yanınıza almayı da unutmayın.

Diğer kullanışlı araçlar, ellerinizi serbest bırakırken bebeğinizin de güvenli bir şekilde yaslanmasına olanak sağlayan bir araba koltuğu / portatif bebek arabası veya önde veya arkada taşımaya yarayan bebek taşıyıcılarıdır.

Zamanlama (neredeyse) her şeydir. Uçarken bebeğinizin ağlayacağından ve çığlık atacağından mı korkuyorsunuz? Eğer mümkünse, normal uyku zamanına uygun olan bir uçuş bulmaya çalışın.

Güvenli seyahat edin. Eğer araba ile seyahat ediyorsanız, bebeğinizi evinizde araba koltuğuna koyarken izlediğiniz kuralları izleyin ve doğru şekilde koltuğuna bağlandığından emin olun. Havayoluyla seyahat ediyorsanız, bebeğinizi kollarınızda tutmak yerine onun için de bir koltuk satın almak daha güvenlidir (bu sayede bebeğinizi araba koltuğuna koyabilirsiniz).
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 2 AY 1 HAFTALIK

Bebeğiniz 2 aylık olduğunda, mutlu olduğu zamanlarda sizin için daha iyi bir arkadaş olacaktır. Artık hareketlerini doğuştan gelen refleksleri yönlendirmez, vücudunu ve zihnini kontrol etmeyi öğrenmeye başlar. Yeni ve farklı sesleri dinler. Odada etrafında bulunan ilginç şeylere bakar. Dikkatini çeken şeylere " kısa süreliğine de olsa " bilinçli olarak odaklanır. Her şeyden önce, ellerine bakmayı, onları birleştirmeyi ve ağzına almayı çok sever.

Anlamsız sesler çıkararak keyifli olduğunu ifade eder ve aynı zamanda ses tellerini çalıştırır. Şimdi bebeğinizle "sohbet" etmeye başlayabilirsiniz. Aguladığı veya anlamsız sesler çıkardığı zaman, kısa bir şeyler söyleyin veya siz de ona karşı anlamsız sesler çıkarın. Daha sonra size bir şeyler "söylemesini" bekleyin. Bu sohbet size şimdi çok anlamlı gelmeyebilir, fakat bu gerçekten nasıl konuşulacağını öğrenmenin başlangıcıdır.

Bakım & Beslenme

Gaz sancıları hakkında

Hamile olduğunuz zaman, hiçbir zaman uzmanlaşacağınızı düşünmediğiniz bazı şeyler vardı. Örneğin, bebeğinizin gaz sancıları.

Bebeğinizin ilk aylarında, ister memeden emerek isterse biberonla beslenmiş olsun, tipik olarak bir gün içerisinde birçok kez bağırsak hareketleri olur (ve muhtemelen bunların sayısı sekiz ile ona kadar çıkabilir). Bunun nedeni yenidoğan bir bebeğin bağırsaklarının gıdaları daha büyük bir bebek kadar iyi bir şekilde sindirememesi ve gıdaların büyük bir kısmının vücuttan geçerek dışkı halinde dışarı çıkmasıdır. Birkaç ay içerisinde katı gıdalar yemeye başladığında, günde sadece bir kez veya birkaç günde bir kez bağırsak hareketi olacaktır. Dışkısının renginde, kıvamında ve kokusunda büyük değişiklikler fark edeceksiniz.

Şu an önemli olan bağırsaklarının ne kadar sıklıkla hareket ettiği değil, dışkısının ne kadar sert olduğudur. Eğer bebeğiniz hazır mama ile besleniyorsa, bağırsak hareketleri anne sütü ile beslenen bebeklerden biraz daha zor olacaktır. Eğer dışkısı yerfıstığı ezmesinden daha sert ise, kabız olmuş olabilir. Eğer öyleyse, bu sorunu çözmek için çocuk hekiminiz ile irtibata geçin.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 2 AY 2 HAFTALIK

Bebeğiniz her geçen gün daha da güçleniyor. Şimdi karnının üzerindeyken başını, göğsünü ve omuzlarını yerden yukarı kaldırabilir. Bebeğiniz bu şekilde "uçarken" kendiyle gurur duyacak ve çok mutlu olacaktır. Eğer özellikle güçlü ise, midesinin üzerinde dururken kollarını kullanarak kendini yukarıya doğru itebilir.

Karnının üzerinde yatarken önünde bir oyuncak tutarak ve bu oyuncakla ona biraz sataşarak bu beceriyi geliştirmesine yardımcı olun. Oyuncağa uzanamayacak veya ona karşı hareket edemeyecek olmasına rağmen, oyuncağa bakmak için kendini kaldırmak isteyecektir. Bebeğiniz esasında en az 6 aylık olana kadar emeklemeyecektir, fakat bu emekleme öncesi hareketler kaslarını geliştirir ve bebeğinizin daha güçlü olmasını sağlar. Bebeğiniz emeklemeye başlamadan önce kaçabilecek ve yuvarlanabilecektir. Bebeğinize bu şekilde karnı üstünde durabileceği fırsatlar sağlamanız önemlidir. Bu nedenle, bebeğiniz uyanık ve mutlu olduğu zaman düzenli oyun periyodları için onu beşiğinden, koltuğundan veya taşıyıcısından çıkarın.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bebeğinizin ağlamaları oldukça ayırt edicidir. Araştırmalar, bebeklerin belirli bir mesafeden sadece kendi ağlama sesleri ile ayırt edilebileceklerini göstermiştir.


Problem & Çözüm

Halka açık alanlarda bebeğinizin emzirilmesi

İstediğiniz her yerde bebeğinizi emzirebilirsiniz. Bu, kirli bir tuvalette veya arabanızda saklanmaktan kesinlikle daha uygundur (ve muhtemelen daha hijyeniktir). Elbette bu, her zaman bebeğinizi rahatlıkla emzirebileceğiniz anlamına gelmez. Daha rahat olmak için şunları yapabilirsiniz:

Bol bir bluz ile birlikte iki parçalı bir kıyafet giyin. Böylelikle kıyafetinizi alttan açabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizi bluzunuzun altından emzirebilir ve bluzunuzu üstten açmak ve göğsünüzü dışarıya çıkarmak zorunluluğundan kurtulursunuz. İhtiyatlı yırtmaçlar veya kapaklar ile tasarlanmış emzirme giysileri de güveninizin artmasına yardımcı olacaktır.

Emzirme sütyeni takın. Böylelikle bir elinizle bebeğinizi tutarken diğer elinizle emzirme sütyeninizin kapaklarını açabilirsiniz.

Kıyafetlerinizin rengine ve kumaşına dikkat edin. Açık bir renk, sızan anne sütünü veya göğüs petlerini daha net bir şekilde gösterir ve ipek veya satenden yapılmış bir üst giysisinin anne sütü ile lekelenme veya bozulma ihtimali daha fazladır. Lekeleri en iyi saklayan kıyafetler desenli olanlardır.
Bir şal takın veya bebeğinizin battaniyesini kullanın. Eğer kendinize ekstra koruma sağlamak istiyorsanız, bebeğinizi emzirirken göğsünüzü ve karnınızı bunlarla kapatabilirsiniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 2 AY 3 HAFTALIK

Bebeğiniz mükemmel bir dinleyicidir. Sizin sesinizi tanır ve onunla yaptığınız konuşmalardan duyduğu memnuniyeti gülümseyerek gösterir. Yeni bir ses duyduğunda bebeğinizin donup kaldığını fark edebilirsiniz ve sadece sesin nereden geldiğini anladıktan sonra yeniden bacaklarını ve kollarını hareket ettirmeye başlar.

Bebeğiniz yaşadığı dünyayı öğrenmek için beş duyusunun tamamını kullanır. Her gün maruz kaldığı yeni bilgileri özümsemek için ne kadar sıkı çalıştığını görebilirsiniz. Eğer herhangi bir şey dikkatini çekerse, o şeye nasıl odaklandığını ve dik dik baktığını fark edersiniz. O şeyi birçok seviyede anlamaya çalışır.

Bebeğinizi büyüleyen birçok şey vardır: yeni bir oyuncağın zıt renkleri, tavanda asılı bir fanın hareketi veya düşen ağaç yaprakları, akan suyun sesi ve mutfaktan gelen tabak çanak sesleri gibi.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Başınız vücudunuzun toplam yüksekliğinin yüzde 12'si veya daha fazlasıyken bebeğinizinki yüzde 25'e yakın olur.


Şimdi Neler Yapabilirsiniz?

Konuşmaya teşvik edin

İlk doğum gününe kadar bebeğinizin ilk kelimelerini duymayacaksınız. Fakat ona konuşmayı öğretmeye başlamak için – veya en azından daha sonra konuşmasına yardımcı olacak bloklar üzerinde çalışmaya başlamak için çok da erken değildir.

Onunla sohbet edin. Konuşun, şarkı söyleyin hatta ıslık çalın veya bebeğinize mırıldanın. Dikkatini çekmek için tonunuzu ve ritminizi değiştirin. Eğer isterseniz basit kitaplar da okuyabilirsiniz, fakat henüz hikayelere ilgi göstermeyecektir, sadece sesinize kulak verecektir.

Karşılık verin. Aguladığı ve size dönük sesler çıkarmaya başladığı zaman bebeğinize cevap verin. Bu onu sadece mutlu etmekle kalmayacak, aynı zamanda ona karşılıklı konuşmanın nasıl yapılacağını öğretmiş olacaksanız. Siz devam etmeden önce ona konuşması için şans verin.

Bebeğiniz hazır olduğu zaman onunla oynayın. 7 gün 24 saat gevezelik etmek zorunda değilsiniz – günlük konuşmalar da işe yarayacaktır. Eğer bebeğiniz yorgun veya huysuz ise, daha iyi bir zamanı bekleyin. Aynı şekilde, aşırı derecede uyarıldığında ve yeterli bir süre oyun oynamış olduğunda (oyuna doyduğunda) size bunu bildirecektir.

Her şeye bir isim verin. Çevresindeki nesneleri tanımlamak için kelimeler kullanın. Her şeye bir etiket verin ve bu kelimeleri tekrar tekrar kullanın.
 
Top