• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Bebek Gelişimi - 0-12 Ay Arası Gelişim Süreci

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 5 AY 2 HAFTALIK

Bebeğinizin, sesinizi duyduğunda size döndüğünü fark ettiniz mi? Ayrıca yeni duyduğu seslerin nereden geldiğini anlamak için de tepki verebilir. Bebeğiniz kendi adını da tanıyabilir. Onunla konuştuğunuzda, ağzınıza bakabilir ve sizi taklit etmeye çalışabilir, bu nedenle onunla bol bol sohbet edin. Ayrıca başka şeylerle ilgilendiğiniz zaman, bebeğiniz sanki “Benimle konuş!” der gibi homurdanmaya ve bağırmaya başlayabilir.

İlgi isteyen bu ifadeler saatler süren bebek bakımından sonra sizin için gerçekten tatmin edici olabilir. Uzun süredir tek taraflı olan sohbetler gerçek anlamda karşılıklı bir ilişkiye dönüşmeye başlar. Eğer gitgide daha fazla sıklıkla her şeyi yere atmaya ve bebeğinizle oynamaya başlarsanız şaşırmayın. Bu günler ikiniz için gelecekteki eğlenceli günlerin sadece başlangıcıdır.

5-aylik-bebek.jpg


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bebeğinizi araba koltuğuna oturtmak bir araba kazasında ciddi şekilde yaralanma riskini yüzde 50'den fazla bir oranda azaltır.


Bakım & Beslenme

Gece beslemeleri sona eriyor


Eğer hala yapmadıysanız, gece beslemelerine son vermeye başlamanız iyi bir fikirdir. Neredeyse tüm bebekler 3 ile 6 ay arasında herhangi bir zamanda tüm bir geceyi beslenmeden geçirebilir.

Bir program oluşturun. Bebeğinizin beslenmesine, bağırsak hareketlerine ve uyuma düzenine bakın ve bu çerçevede bir program oluşturun. Banyo ve dışarıda dolaşma gibi günün diğer önemli faaliyetlerini de bu programa dahil edebilirsiniz. Bu, bebeğinizin gün ilerlerken neler bekleyeceğini öğrenmesine yardımcı olur ve buna göre davranır.

Beslenmenin bebeğinizin yatma zamanı rutininin bir parçası olmasından kaçının. Böylelikle bebeğiniz yiyeceği uyku ile bağdaştırmaz. Eğer yetişkinlerde olduğu gibi bebeğiniz gecenin bir yarısı birkaç dakikalığına uyanırsa, tekrar uykuya dönmek için biberon veya meme isteyebilir. Eğer beslenme uyku öncesi planınızın bir parçası ise, bebeğinizi rutin bir şekilde daha erken beslemeye başlayın ve yatağa gitmeden önce banyo gibi farklı şeyler yapın. Yavaş yavaş uyku zamanı verilen yiyecek miktarını azaltın ve sonunda uyku öncesi beslenmeye tamamen son verin.

Bebeğiniz geceleri uyandığında, onu tekrar uyutmak için beslemekten kaçının. Bunun yerine, bebeğinizi sesinizle sakinleştirebilir veya onu hafifçe okşayabilirsiniz. Eğer yapabiliyorsanız onu kucağınıza almadan sakinleştirmeye çalışın. Emzik veya parmak emme gibi kendi kendini sakinleştirme tekniklerinin teşvik edilmesi önemlidir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 5 AY 3 HAFTALIK

Artık nesneleri bebeğinize uzatabilirsiniz — çünkü el kontrolü gelişiyor. Kendisine doğru yaklaşan nesneleri incelediğini ve onları tutmaya çalıştığını görebilirsiniz. 5 aylık bebeklerin büyük bir kısmı bir nesneyi sadece kısa bir süre tutabilir ve sonra düşürür. Eğer nesneleri alıp tekrar ona vererek bebeğinizle oynarsanız, bebeğiniz bu hareketleri tekrar tekrar yaparak uzun bir zaman geçirecektir. Onu bu oyunda şımartmanız neden-sonuç ilişkisinde temel bir dersi öğretmenize de yardımcı olur — uzun süre geçmeden daha sesli kıkırdamalar ile daha iyi öğrenecektir.

Bebeğinizin dokunması ve tutması için çeşitli güvenli nesneler ve oyuncaklar edinerek bebeğinizin oyununu destekleyin. Şimdi nesnelere kendisi uzanabildiği için, yutabileceği ve ona zarar verebilecek nesneleri uzağında tutmalısınız. Bir nesneyi göz açıp kapayıncaya kadar aldığını görünce şaşıracaksınız. Bebeğiniz kısa bir süre sonra kendi biberonunu kendisi tutabilecek olmasına rağmen kendi başına elinde bırakmayın.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bebeğiniz ilk yılında yaklaşık 3000 bez kirletecektir.


Şimdi Neler Yapabilirsiniz?

Akıllı ve meraklı bir çocuk yetiştirin

Bebeğiniz şimdiden meraklı bir öğrencidir. Onun gelişimini desteklemek için, şu dört adımı uygulayabilirsiniz.

1. Bebeğinizin farklı çevreleri, aktiviteleri ve insanları görmesini sağlayın. İster düzenli (günlük faaliyetleriniz gibi) isterse yeni ve sıradışı (özel dışarı gezmeleri) olsun, her etkileşim bebeğinizin duyularını uyarır ve merakını harekete geçirir. Bebeğinizle çok farklı yerlere gitmek ve gördüğünüz, duyduğunuz, kokladığınız ve dokunduğunuz şeyler hakkında onunla konuşmak için çaba gösterin.

2. Evinizi bebeğinizin için güvenli hale getirin. İyi öğrenciler meraklı kişilerdir. Ve bebeğinizin merak düzeyini artırmanın en iyi yolu güvenli bir şekilde araştırma yapabileceği bir ortam sağlamaktır. Ayrıca, ulaşabileceği alan içerisinde ne kadar az tehlike olursa, siz de o kadar daha az sınırlar belirlemek ve hayır diyerek bebeğinize müdahale etmek durumunda kalırsınız. Başka bir deyişle, çevreyi cazip fakat güvenli hale getirin.

3. Bebeğinizin oyun zamanlarının tadını çıkarın. Farklı şekillerde, renklerde, dokularda ve seslerde oyuncaklar alın. Bazen tek başına oynamasına izin verin ve diğer zamanlarda onunla birlikte oynayın — her iki şekilde de bebeğinizin zihni egzersiz yapar. Bir oyuncak veya aktivite ile ilgili olarak bebeğinize yardımcı olmayın, bu sayede bebeğiniz kendi başına deneyim kazanıp öğrenebilir (fakat eğer zorlanmaya devam ederse ve sinirlenmeye başlarsa yardımcı olabilirsiniz). Bebeğiniz aranmaya ve huysuzlanmaya başlamadan önce oyun zamanına son verin — bunlar aşırı uyarıldığına dair işaretlerdir.

4. Evinizde çok sayıda bebek kitabı bulundurun. Düzenli olarak bunları bebeğinizle beraber inceleyin, resimleri gösterin ve onlar hakkında konuşun.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 5 AY 4 HAFTALIK

Bebeğinizin huysuz olduğu zamanlarda gelişimi sizin lehinize olur: Dikkati gitgide artmaktadır. Çevresindeki dünyaya karşı yoğun bir ilgi duyar, hızla gelişen beyni yeni ve farklı olan şeylere odaklanır. Bu nedenle bebeğiniz biraz meraklı olduğu zaman, onun yeni şeylere duyduğu ilgiyi lehinize kullanın ve eğlenceli bir ses çıkarın, şarkı söyleyin, yavaşça bir kaba vurun — normalin dışında herhangi bir değişiklik huysuz tavrından kurtulmasını sağlayabilir. Bazen sadece onunla birlikte dışarıda yürüyüş yapın.

Elbette, dikkat çeken bu tür şeyler hızla etkisini kaybedebilir, bu nedenle bebeğinizin keyfini bozmamak için farklı oyunlar geliştirmeyi deneyin. Ayrıca, huysuzluğun temel nedenlerinden birinin de temel ihtiyaçları olabileceğini unutmayın: altını değiştirin, acıkmışsa besleyin, gazını çıkartın veya uykusu varsa uyutun. Eğer temel ihtiyaçlarının tamamı karşılanmış ise, manzara değişikliği veya bebeğinizle oynayacağınız bir oyun sıkılganlığını giderecektir.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bir bebeğin büyüyen vücudu için çok fazla enerjiye ihtiyacı vardır. Eğer sizinle aynı büyüklükte olsaydı, günlük kalori ihtiyacınızın iki katına ihtiyacı olurdu.


Bakım & Beslenme

Mama sandalyesi güvenliği


Bebeğiniz güçlenip oturma yeteneği kazandıkça ve katı gıdalara geçince, mama sandalyesi için hazır olacaktır. Bebeklerin ve küçük çocukların karşılaşabilecekleri en yaygın kazalardan biri mama sandalyesinden düşmektir, bu nedenle evinizde mama sandalyesi kullanırken dikkatli olmanız gerekir.

Geniş bir tabanı olan dayanıklı bir mama sandalyesi seçin. Kolay devrilmemeli, keskin kenarları olmamalı (veya ahşaptan yapılmış ise kıymıkları olmamalı) ve bebeğiniz için uygun olmalıdır (oturma kısmının ne kadar derin olduğuna ve bebeğinizin ne kadar bir kıpırdama alanına sahip olduğuna bakın). Küçük bir bebek için her zaman emniyet sistemi kullanın. Bebeğinizin poposu ve bacakları arasından geçebilecek bir emniyet kemeri ve güvenilir bir kilidi olmalıdır. Şeritler ayarlanabilir olmalıdır — ve her ayarlama güvenli olacak şekilde yapılmalıdır. Eğer sandalyenin tekerlekleri varsa, bunlar kilitlenebilir tür olmalıdır.

Bebeğiniz uygun şekilde emniyet altına alındığında bile, güvenlik önlemlerine tamamen güvenemezsiniz. Bebeğiniz mama sandalyesindeyken gözünüzü üzerinden ayırmayın. Bebeğinizi beslenme süresinden daha uzun bir süre sandalyede bırakmayın — başlangıçta desteksiz uzun süre oturmak bebeğiniz için zor olabilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 6 AY 1 HAFTALIK

Bebeğiniz tam olarak oturabildiğinde, dünyaya tamamen farklı bir açıdan bakabilir — ve siz de ona farklı bir açıdan bakabilirsiniz. Şu an itibariyle, birçok bebek biraz destekle en azından kısa süreli oturma veya kolları üzerinde ileriye doğru eğilerek kendilerini dengede tutma gücüne sahiptir ve 7 aylık olduklarında, bebeklerin çoğu tek başlarına oturabilir. Bebeğinize oturması için birçok fırsat verin — bebeğinize farklı oyuncaklar sunarak veya onunla birlikte oturup kitaplara bakarak bebeğinizin dikkatini canlı tutabilirsiniz.

Bağımsız oturma tek başına önemli bir beceridir, fakat aynı zamanda emeklemeyi öğrenme yolunda büyük bir adımdır. Bebeğiniz oturabildiğinde, elleri ve dizleri üzerinde durması sadece zaman, güç ve koordinasyon meselesidir. Bazı bebekler 6. ay itibariyle emeklemeye başlar veya ileriye atılmak gibi diğer erken hareket yeteneklerini geliştirebilir, fakat birçok bebek 7 ile 9 ay arasında emeklemeye başlar. Bebeğiniz oturmaya başladığında uzanabileceğinin biraz ötesine oyuncaklar koyarak bu hareketi teşvik edebilirsiniz.

6-aylik-bebk.jpg
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bebeğiniz yetişkinlerin ayırt edemediği farklı dillerdeki sesleri duyabilir. 6 aylık olduğunda bunları gösterir.


Bakım & Beslenme

Bardak kullanımı

Bebeğinizi bardak kullanımına başlatmak için çok erken değildir. Birçok bebek ilk yudumlarını 4 veya 5 aylıkken alır ve 6 ile 12 ay arasında herhangi bir zamanda bir bardağı tutabilir.

Parlak renkli ve üzerinde resim olan bardaklar alarak bebeğinizin dikkatini çekmeye çalışın. Emzikli kapağı olan bir bardağın kullanımı bebeğiniz için daha kolay olabilir, dökülmeyen türler de dağınıklığı engeller. Pipetli bir bardak da iyi bir öğrenme aracı olabilir, fakat temizlenmesi zordur. Başlangıç modeli olarak her iki yanında tutamakları olan bir bardak tercih edin, çünkü bebeğinizin bunu tutması daha kolay olacaktır ve elbette, kullandığınız bardak kırılmaz olmalıdır — çünkü sık sık yere atılacaktır.

Bardağı yavaş yavaş kullandırmaya başlayın, başlangıçta bardağı günde bir kez kullanabilirsiniz. Bebeğinizi güvenli bir şekilde ve dik tutarak, bardağı ağzına getirin ve çok hafif eğin. Bebeğiniz şapırdatma ve içme egzersizleri yaparken biraz kirlilik yaratacağı için sabırlı olun.

Eğer bebeğiniz bardak kullanmada sorun yaşarsa, farklı bir tür veya markayı deneyin. Bazı bardaklarda oldukça işe yarayan bir kapak vardır ve sıvının dışarıya akmasını engeller. Bebeğiniz aynı zamanda biberon emziği gibi akan bir bardağı daha kolay ve çekici bulabilir. İçmek emmekten farklı olduğu için, bazı ebeveynler kapaksız bir bardak kullanmayı daha kolay bulmaktadırlar; bebek bunun yeni bir beslenme kaynağı olduğunu anlayana kadar, bardağı bebeğin ağzına doğru hafifçe eğerler.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 6 AY 2 HAFTALIK

Bebeğinizin gitgide artan mırıldanmaları konuşmaya gitgide daha da yaklaştığını göstermektedir, fakat kelimeleri ve cümleleri anlaşılır bir şekilde birleştirmesi için henüz aylar vardır. Farklı tonlarda sürekli tekrarlanan aynı heceler duyabilirsiniz. Veya bebeğiniz iki veya üç farklı heceyi birleştirerek daha komplike sesler de çıkarabilir. Bebeğiniz esasında dilini veya dudaklarını farklı pozisyonlara getirerek çıkarabileceği seslerin denemesini yapmaktadır — tıpkı yeni bir enstrüman deneyen bir müzisyen gibi.

Bebeğinizin bu kelimeleri telaffuz etmeye başlamadan önce çıkardığı seslerin bir anlamı yoktur, fakat ona ilgi göstermeniz gücünü ve nihai amacını öğrenmesinde yardımcı olur. Sanki bebeğinizi anlıyormuşsunuz gibi onu dikkatli bir şekilde dinleyin, onunla konuşun. Bu ayrıca bebeğinize hayvan seslerini tanıtmanız için uygun bir zamandır ("mee" veya "vak vak" gibi), bu yenilik onun için çok eğlenceli olabilir.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

6 aylık ve 3 yaş arası çocuklarda kulak enfeksiyonları yaygındır. 3 yaş itibariyle, çocukların yüzde 70'inden fazlası en az bir kez kulak enfeksiyonuna yakalanır.


Bakım & Beslenme

Katı gıdalara başlama


6 aylık bebeğiniz katı gıdalara hazır olduğuna dair işaretler gösterebilir. Bunlar:

* Ağırlığının iki katına ulaşmıştır veya 7 kilo civarındadır
* İştahı artmıştır
* Yiyeceklere meraklıdır (sanki istiyormuş gibi davranır)
* Biraz destekle dik oturur ve başını sabit tutar
* Yiyecekleri yutmak için ağzının arka kısmına kaydırabilir

Eğer bebeğiniz hazırsa, hazır mama veya anne sütü ile karıştırılmış bir veya iki çay kaşığı pirinç gevreği ile başlayın. (Herhangi bir hububat ilk gıda olarak kullanılabilir, fakat birçok doktor herhangi bir alerjiyi tetiklemeyen pirinci tavsiye etmektedir). Bebeğinizi emzirdikten veya biberonla besledikten sonra, kauçuk uçlu bir kaşıkla bu yiyeceği bebeğinize verin. Zamanla, besleme sıklığını birkaç yemek kaşığına çıkarın ve lapa halindeki pirinç miktarını artırın.

Bebeğiniz günde yarım bardak pirinç yediğinde, süzülmüş veya püre halindeki meyve ve sebzelere geçebilirsiniz. 1 yaşına gelene kadar bebeğinizin anne sütüne veya mamaya olan ihtiyacı devam edecektir. Yeni yiyecekleri üç gün veya daha fazla süre arayla verin ve bir seferde tek yiyecek verin, böylelikle herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmadığını izleyebilirsiniz. Bebek yiyeceği kavanozlarındaki damga ve son kullanma tarihini kontrol edin ve kapağın üst kısmındaki butonun açılmadığından emin olun (bu, ürünün taze olduğunu gösterir). Eğer kalanları saklamak istiyorsanız, kullanacağınız miktarı kavanozdan alın ve bir kaba koyun — “kullanılmış” bir kaşığı yiyeceğe batırmak bakterilerin bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle bebeğinizin doğrudan yediği bir kavanozdan yeniden yiyecek almamak en iyisidir. Yenilmeyen kısımları kaptan atın. Bebek yiyeceğinin ısıtılması gerekli değildir, fakat eğer ısıtırsanız, sadece ılık olmasını sağlayın. Mikrodalga dengesiz ısıtmaya neden olabilir. Daha da iyisi bebeğinizi oda sıcaklığındaki yiyeceklere alıştırın, bu sizin için de iyi olacaktır. 1 yaşından önce bebeğinize asla bal vermeyin, çünkü gıda zehirlenmesine neden olabilir.
 
Düzenleyen yönetici:

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 6 AY 3 HAFTALIK

Bebeğiniz karnından sırtına doğru dönebilir veya tam tersini yapabilir. Bunu uyurken de yapabilir. Sırtüstü uyuması en uygun pozisyon olmasına ve onu yatırdığınızda koymanız gereken pozisyon bu olmasına rağmen eğer dönerse endişelenmeyin. Bebeğiniz uyurken pozisyonunu değiştirmenize gerek yoktur. Bebeğinizin Ani Bebek Ölüm Sendromu (SIDS) riski bu yaşta azalır. Dönen bir bebek için yüksek bir yüzeyden düşmesi daha büyük bir tehlikedir. Örneğin bir yetişkin yatağına veya alt değiştirme masasına yatırdığınızda gözlerinizi asla onun üzerinden ayırmayın, çünkü kolaylıkla yuvarlana yuvarlana kenara kadar gelebilir ve oradan yere düşebilir. Yer seviyesinden yukarıda herhangi bir yüzeyde olduğu zaman, gözlerinizi üzerinden ayırmayın.

Yuvarlanma ve oturma gibi dönüm noktalarının bebekten bebeğe değişiklik gösterdiğini unutmayın. Örneğin tombul olan bir bebeğin dik oturması daha zordur ve bebek kolaylıkla devrilebilir. Diğer yandan, bu davranış yuvarlanmayı daha hızlı öğrenmesine yardımcı olabilir. Başka bebeklerle karşılaştırma yapmayın ve bunun yerine bebeğinizin ustalaşmaya çalıştığı sürekli gelişimsel hareketlere odaklanın.

Bakım & Beslenme

Banyo küveti güvenliği

Bebeğiniz bağımsız bir şekilde oturabildiği zaman, “büyük bir küvet” içerisinde banyo yapmaya başlamak için hazırdır. Aşağıda banyonun güvenli olması için bazı ipuçları verilmiştir:

Bebeğinizi izleyin. Banyo sırasında bebeğinizi sürekli gözetim altında tutun. Bebekler az miktarda su içinde bile boğulma riski taşırlar. Dayanıklı ve su geçirmez bir banyo oturağı bebeğinizin kontrol edilebilir bir pozisyonda olmasına yardımcı olur, fakat güvenliğini garanti etmez. Bebeğinizi gözetimsiz bırakmayın.

Düşmeleri engelleyin. Bebeğinizin oturması için küvetin içine kauçuk bir minder koyun. Başlangıçtan itibaren küvette oturmayı, asla ayakta durmamayı bir kural haline getirin.

Su sıcaklığını izleyin. Su sıcaklığını 36 derece ile 38 derece arasında tutun. Su ısıtıcınızı 49 dereceden yükseğe ayarlamayın.

Banyoyu güvenli bir şekilde hazırlayın. Küveti bebeğiniz oturduğunda bel yüksekliğini geçmeyecek şekilde doldurun. Bebeğinizi küvete koymadan önce suyu açın ve bebeğinizi küvete koyduğunuz zaman musluklardan ve hortumdan uzak tutun.

Uygun bir temizlik ürünü kullanın. Yetişkin sabunları, şampuanları ve banyo köpükleri bebeğinizin cildini tahriş edebileceği için, onun cildine özel olarak geliştirilmiş bir banyo ürünü kullanın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 6 AY 4 HAFTALIK

Bebeğiniz artık zıplamaya hazır zira küçük bacak kasları sizin tarafınızdan desteklendiğinde çok kısa bir süre kendi ağırlığını taşıyacak güce ulaşmaktadır. Eğer bebeğinizin uyluklarınız üzerinde dik durmasını desteklerseniz, zıplamaya başlama ihtimali yüksektir. Zıplama bacakları için iyi bir egzersizdir ve ayakta durmasına, emeklemesine ve son olarak da yürümesine yardımcı olacaktır. Bu heyecan verici gelişme aynı zamanda, bebeğiniz emeklemeye başladığı zaman evi onun için güvenli hale getirmeniz gerektiğinin de bir hatırlatmasıdır.

Bebeğinizin bacak kaslarının gelişmesine yardımcı olmanızın bir başka yolu da bebeğinizi oturur pozisyondan ayakta durur pozisyona kaldırmaktır. Bazı bebekler ayakta durmayı severken, bazıları da kaldırdığınızda ayağa kalkması gerektiğini anlamazlar.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Ebeveynler arasında yapılan bir çalışma 6 aylık altı çocuktan birinin düzenli bir şekilde gece boyunca uyuduğunu ve bazılarının da gece sekiz defaya kadar uyanabildiğini göstermiştir.


Problem & Çözüm

Uyku destekleri


Bebeğiniz sadece sallandığında veya biberon emdiğinde— başka bir deyişle, ona yardımcı olmak için hazırda bekliyorsanız - uyuyorsa ne yaparsınız? Bu uyutma şekilleri bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir, fakat dezavantajı bebeğin kendini sakinleştirmesini (“kendi kendini sakinleştirme” olarak adlandırılır) öğrenmesine engel olmasıdır ve bu da eğer bebeğiniz gecenin bir yarısı uyanıyorsa bir problem olabilir. Müzik çalmak veya gürültülü ortam, sallama, emzirme ve emzik verme – deliksiz bir uykuya geçene kadar – bebeğinizin uykuya dalmak için ihtiyaç duyduğu diğer destek örnekleridir, fakat uzun vadede bebeğinizin doğal uykuya dalma yeteneğini kaybetmesine neden olabilir.
Bebeklere kendi kendilerine uykuya dalmayı öğretmek önemlidir. En iyi yöntemlerden birisi bebeğiniz yatağa konulmak ve uykuya dalmak için hazır olana kadar onu rahatlatan ve sakinleştiren uyku zamanı ritüelidir. Her gece, aynı uyku zamanına bağlı kalın ve aynı aktiviteleri aynı sırada yapın. (Ayrıca, bebeğinizin 2 yaşına kadar parmağını emmesine izin vermek de iyidir.)

Oluşturacağınız uyku zamanı ritüelinde bebeğinizin uykuya dalması için bağımlı hale geldiği harici destekler olmamalıdır. Rutininize banyo yaptırmayı, altını değiştirmeyi, kitap okumayı, ninni söylemeyi veya kucaklamayı da dahil edebilirsiniz. Bu aktiviteler bebeğinizi uyutmak için değil sakinleştirmek için kullanılmalıdır. Genel olarak, eğer bebeğiniz yatağına konulacak kadar uykulu değilse, uykularını kısaltmaya çalışın.

Eğer bebeğiniz belirli bir uyku desteği için arkadaşlığınıza veya gürültüye ihtiyaç duyuyorsa, tutarlı bir şekilde, nazikçe ve kararlı bir biçimde karşı çıkın. Bazı uzmanlar bebeğinizin odasından ayrılmanızı ve geri dönmeden önce birkaç dakika beklemenizi ve ziyareti kısa tutmanızı tavsiye etmektedirler. Sonraki “çağrılara” cevap vermek için biraz daha fazla bekleyin.

Bebeğiniz büyüdükçe uyumasına yardımcı olması için belirli bir battaniyeye, doldurulmuş oyuncağa, veya kullanabileceği – ve kontrol edebileceği – başka bir objeye bağlanabilir. Parmak emme gibi bu tür şeyler olumlu uyku destekleridir çünkü bir çocuğun kendi kendine uykuya dalmasına yardımcı olabilirler — ve bebeğiniz varlığınıza ihtiyaç duymaz. Bu tür eşyaları alırken, yatağına konulan yumuşak ve kabarık eşyaların Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini artırdığını unutmayın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 7 AY 1 HAFTALIK

Bebeğiniz bir nesneyi kavrama konusunda uzmanlaştıktan sonra bir sonraki heyecan verici aşama gelir (fakat ustalık gerektirir): nesneyi bir elinden diğerine geçirmek. Şu an için, bebeğiniz her iki eliyle birlikte o kadar çok deneme yapar ki sağ elini mi sol elini mi kullanacağını anlayamazsınız. Aslında bebeğinizin solak olup olmadığının belli olmasına daha çok zaman vardır. (9 aylıkken bir tercih ortaya çıkabilir, fakat bebekler bundan sonra bile, bazen okula başlayana kadar her iki elini de iyi şekilde kullanabilirler).

Bebeğinize oynayabileceği ve araştırabileceği farklı dokular ve renklerde oyuncaklar ve ilginç (fakat güvenli) nesneler verin. Favoriler arasında ıslık çalan veya öten oyuncaklar, zıplayan titreşimli oyuncaklar, yanıp sönen lambaları veya müziği olan oyuncaklar ve kumaştan veya lastikten yapılmış yumuşak toplar yer almaktadır. Bebeğinizin ilgisini canlı tutmak için birkaç günde bir oyuncaklarını değiştirin.


Bakım & Beslenme

Günlük bebek bakımı

Birçok uzman bebeklerin ve küçük çocukların kaliteli ve iyi bir bakımla iyi bir şekilde büyüyebilecekleri konusunda hemfikirler. Fakat bir yuva ya da bakım merkezi seçerken bebeğinizin göz önünde bulundurulması gereken özel ihtiyaçları vardır. Yuvanın güvenliği, lisanslı olması, iyi ebeveyn-bakıcı iletişimi olması ve referansları gibi bariz ve en önemli olan konular dışında, bebeğinizin benzersiz ihtiyaçlarını da karşılayıp karşılamayacağını anlamaya çalışın. Bu ihtiyaçlar şunlardır:

Yeterli dikkat. Bebeklere ihtiyaç duydukları yoğun kişisel dikkati sağlayabilecek birebir veya küçük gruplar bulun.

Sevgi ve cevap verme. Bir yuvayı ya da günlük bakım merkezini ziyaret ettiğiniz zaman, bakıcıların bebeklerle nasıl iletişim kurduklarını izleyin. Bir bebek ağladığında veya el kol hareketi yaptığında cevap veriyorlar mı? Bakıcılar gülümsüyor mu ve mutlu görünüyor mu? Yeterli miktarda dokunuyor, kucaklıyor ve sarılıyorlar mı?

Bakımın sürekliliği. İdeal olarak bebekler bakıcılarıyla aralarında güvenli bir bağ oluştururlar. Seçeceğiniz bakıcının bebeğiniz büyüdüğünde de ona bakmaya devam edeceğinin garantisi olmasa da bu işi uzun süre yapabilip yapamayacağını anlamaya çalışın. Bebeklerin tek bir bakıcıyla mı yoksa birçok farklı bakıcıyla mı zaman geçirdiğini sorun, ideal olanı daha az bakıcı olmasıdır.

Eğlenceli etkileşimler. Daha büyük bebekler için öğrenme şekillerinden bir tanesi sosyal etkileşimlerdir. Bakıcılar bebeklerle birlikte yere oturuyor mu veya bebekler günün büyük bir kısmını beşikte, zıplama koltuğunda, mama sandalyesinde, aktivite merkezinde ve oyun parklarında mı geçiriyor? Bakıcılar bebeklerin dil gelişimini desteklemek için sürekli onlarla konuşuyor ve şarkı söylüyor mu?

Düzenli beslemeler. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, bunu bebeğinizi bıraktığınız yuvada da yapmanıza bir engel olacak mı? Eğer bebeğiniz biberon ile besleniyorsa, beslenme programına uyulacak mı?

Elbette, bireysel bir bakıcı veya bir yuva bu alanların tümünde en iyi sonuçları elde edemeyebilir, ancak buna rağmen oldukça iyi bir bakım sağlayabilirler. Günlük bakımın bebeğiniz için iyi olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından birisi, onu her gün aldığınızda temiz, mutlu, sağlıklı ve uyanık olup olmadığını kontrol etmektir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 7 AY 2 HAFTALIK

Bebeğiniz duyguları ve duygu durumlarını tanımayı öğreniyor ve nasıl hissettiğini göstermenin yeni yollarını buluyor. Buna harika bir örnek: sizi öpmeye başlayabilir! Başlangıçta bu öpücükler salyalı ve yapışkan olabilir ama yine de çok tatlıdırlar! Bebeğiniz sıkıldığı zaman huysuzca bağırabilir veya dikkatinizi çekmek için mırıldanabilir.

Bebeğiniz aynı zamanda bardaktan içmek için hazırdır, bu nedenle eğer henüz bardak kullanmayı denemediyseniz şimdi deneyebilirsiniz. Biberonla beslenen bebekler için bir geçiş olabilir: Uzmanlar aşırı bağlılığın engellenmesi ve diş problemlerinin önüne geçilmesi için, bebeklerin yaklaşık 1 yaşına ulaştığında biberondan kesilmelerinin iyi bir fikir olduğunu söylüyorlar. Bardakla erken tanışma da geçişi kesinlikle kolaylaştıracaktır. İki tutamağı olan damlalı bir bardak kullanmak bardak kullanımını daha da kolaylaştırır çünkü bebeğiniz her iki eliyle bardağı tutabilir. Başlangıçta dağınıklık veya dirençle karşılaşabilirsiniz fakat kararlılık ve pratikle bunu kolaylıkla halledebilirsiniz.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bazı bebekler yürümeye başlamadan önce emekleme sürecini atlayabilirler — bunun yerine kalçalarının üzerinde sürünebilir, yuvarlanabilir veya midelerinin üzerinde kayabilirler.


Problem & Çözüm

Bebeğiniz banyodan nefret ettiği zaman


Sadece bir hafta öncesinde hoşuna gidiyor olmasına rağmen, bazı bebeklerin banyo zamanı huysuzlanması veya rahatsızlanması garip değildir. Bazen bu değişim diş çıkarma gibi gelişimsel bir dönüm noktası ile çakışır. Bebeğiniz aynı zamanda bu yaşlarda –yine yaşına uygun bir durum olarak- korku duyusunu geliştirmeye başlar.

Sizin ve bebeğiniz için banyoyu kolaylaştırma yolları:

Gürültünün farkında olun. Bazı ebeveynler küvete doldurulan suyun sesinin bebekleri korkuttuğunu tespit etmişlerdir, bu nedenle bebeğinizi küvetine, küvetini hazırladığınızda koyun.

Sıcaklığı ayarlayın. Bazı bebekler sıcak suyla banyo yapmayı tercih ederken, bazıları da biraz daha ılık suyu sevmektedir. Hem suyun hem de oda sıcaklığının onun için uygun olduğundan emin olun. Bebeğiniz, onu küvetine koyarken çıplak vücuduna soğuk havanın aniden temas etmesinden rahatsız olabilir. Banyo sırasında, bebeğinizi sıcak tutmak için suyu hafifçe dökün.

Bebeğinizi sabit tutun. Bebeğinizi suya kendisini güvende hissedeceği şekilde ellerinizle destekleyerek yavaş yavaş sokun.

Banyoyu eğlenceli hale getirin. Banyo zamanı gergin olmamaya çalışın — bebeğiniz sizin stresinizi veya endişenizi hissedebilir ve bu da onu huysuzlaştırabilir. Onunla konuşun veya ona şarkılar söyleyin ve onu banyo oyuncaklarıyla oynaması için teşvik edin.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BEBEĞİNİZ 7 AY 3 HAFTALIK

Bebeğiniz dünyasında işlerin nasıl yürüdüğünü anlamaya başlıyor. Bazı konseptler sizin için çok temel olabilir fakat bunlar bir bebek için keşif niteliğindedir. Buna bir örnek, nesnelerin varlığı yani bir nesnenin görüş alanı dışına çıktıktan sonra bile varolduğunun bilinmesidir. Bu nedenle ce-ee favori bir oyundur. İlk başta bebeğiniz, sadece yüzünüzü ellerinizle saklasanız bile yokluğunuzdan rahatsız olmuş olabilir, nereye gittiğinizi anlamamıştır. Fakat yüzünüzü kapattığınız zaman hala orada olduğunuzu bilir ve siz ellerinizi yüzünüzden çekip nazikçe “ce eee” dediğiniz zaman haklı olduğunu keşfetmesiyle birlikte mutlu olur. Bir oyuncağı battaniyeye sararak veya birkaç saniye arkanızda tutarak bu oyunun çeşitli varyasyonlarını da oynayabilirsiniz.

Benzer şekilde, bebeğiniz daha küçükken bir oyuncağını veya emziğini yatağından düşürdüğünde ağlıyorken şimdi yatağının kenarına doğru bakarak, eğilerek onu arayabilir. Bu, bir bebeğin tam bir çaresizlik halinden daha büyük bir bebeğin artan özgüvenine doğru atılan heyecanlı adımlardan birisidir.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar, inek sütü içmemelidir. Diğer nedenlerin yanı sıra, inek sütünün yüksek sodyum içeriği böbreklerine zarar verir.


Şimdi Neler Yapabilirsiniz?

Bağımsız bir çocuk yetiştirin

Eğer bebeğiniz hala ayrılma endişesi göstermiyorsa, kendinizi hazırlayın: Eli kulağında olabilir. Eğer halihazırda ayrılma endişesi gösteriyorsa, bu endişeler hafiflemeden önce birkaç ay daha sıkıca sarılmalarının artabileceği durumuna hazırlıklı olun.

Mutsuzluğunu gidermek ve ortamı bağımsız bir görünüme hazırlamak için:

Yeni şeyler araştırması ve denemesi konularında bebeğinizi cesaretlendirin. Çevresinin güvenli olduğundan emin olun ve sınırlarını test etmesi için ona bol bol şans verin. Ayrıca bazı zamanlar onu yalnız bırakın. Bunun anlamı bebeğinizi evin herhangi bir yerinde gözetimsiz bırakmak değildir fakat herhangi bir güvenlik tehlikesi olmadığından emin olduktan sonra kısa bir süre odasında kendi başına oyun oynamasına izin vermeye çalışın.

Ayrılın. Bebeğinizi periyodik olarak başka birinin bakımına bırakmak gelişimi açısından gerçekten iyidir. Bu ona sizden ayrı olma fikri ile mücadele etme şansı verir. Arkadaşlarınızdan veya akrabalarınızdan kısa sürelerle bebeğinize bakmalarını isteyin, böylelikle bebeğiniz sizin yokluğunuza alışabilir.

Bebeğinizden ayrılmak zorunda olduğunuz zaman ona hoşçakal deyin. Sinsice hareket etmeyin, bu sadece bebeğinizin endişesini artırır çünkü ne zaman ortadan kaybolacağınız konusunda asla emin olamayacaktır. Bunun yerine, ayrılırken bebeğinizi öperek ve “Anne gidiyor, hoşçakal.” “Bay bay” gibi aynı ifadeleri kullanarak küçük bir rutin geliştirin. Zamanla, veda rutini bebeğinizin geri döneceğinizi öğrenmesine yardımcı olacaktır.
 
Top