Meze nedir?

Suskun

V.I.P
V.I.P


Meze
(Yunanca Μεζές; Bulgarca, Sırpça, ve Makedonca мезе, Karada dilinde Meza) doğu akdenizde ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. Ana yemek öncesi aperatif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.

Mezeler çok değişik türlerde olabilir. Peynir, salam, yoğurt, peynir gibi çok basit olabileceği gibi, değişik sebzelerden (barbunya, semizotu, patlıcan, biber vb.) ya da deniz mahsüllerinden (kalamar, karides vb.) hazırlanmış çeşitleri de mevcuttur. Mezeler karın doyurmaktan ziyade, hem rakının yanında bir lezzet hem de masadaki sohbette bir eğlencelik niteliğindedir. Bu nedenle sofrada küçük porsiyonlarda ama değişik birkaç çeşit olarak bulunur.
800px-Petra_metzes.jpg


Belli başlı mezeler



Acılı ezme
Acuka
Ahtapot
Arnavut ciğeri
Bakla Ezmesi (Fava)
Barbunya Fasülye Pilakisi
Borani
Börek
Cacık / Haydari
Çerkez tavuğu
Cevizli Biber
Çiğ Köfte
Çoban salatası
Deniz Börülcesi
Dolma
Enginar
Fatuş
Gavurdağı salad
Hardalotu
Humus
Içli Köfte / Oruk
Kabak çiçeği dolması
Kalamar
Karides
Kısır
Kızartma
Köfte
Midye
Patlıcan kızartması
Patlıcan salatası / Babaganush
Piyaz
Semizotu
Roka
Rus Salatası
Saç Kavurma
Şakşuka / Köpoğlu
Tarama
Topik
Turp otu
Zeytin piyazi
 
Top