Yolunuz Düşerse..

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Niğde’de Ne Yenir?

Orta Anadolu’nun tarihi kentlerinden olan Niğde, Anadolu’nun eşsiz lezzetlerini bir arada bulabileceğiniz kaliteli mekanlarıyla da adından söz ettiriyor. Yolunuz Niğde’ye düşerse mutlaka görmeniz gereken yerlerin yanında mutlaka tatmanız gereken lezzetleri de sizler için hazırladık.

Niğde’de Niğde Tava Yemeden Dönmeyin
Her yörenin kendine has kebap türü var. Ancak Niğde, kendini bu sınıflamanın dışında tutuyor. Niğde Tava, en az kebaplar kadar lezzetli. Kuşbaşı doğranmış etlerin, sarımsak, biber ve domatesle birlikte özel tavasında hazırlanan bu lezzet, yanında Niğde pidelerinin hoş kokusu eşliğinde sunuluyor. Lezzetine doyum olmayan bu güzel yemeğin doyurucu olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Niğde Taş Fırınlarından Yeni Çıkmış Tahinli Ekmek
Niğde’yi Niğde yapan pek çok değer var. Ancak bu değerlerin içinde en bilinenlerden biri olan Tahinli Ekmek, yolu düşenlerin mutlaka tatması gereken harika bir lezzet sunuyor. Niğde bağlarını gezip, elmalarının tadına bakmadan, patatesini bulmadan ayrılmayın.

Tarihi Kentin Tarihi Dokusunu Bulabileceğiniz Gümüşler Örenyeri
Niğde’de Gümüşler Ören yeri ve manastırı hem mimari yapısı hem de Gülümseyen Meryem Freskiyle tarih meraklılarının uğrak yerleri arasında. Ancak çok daha tarih kokan bir yer arıyorsanız, Avrupa Müzesi olmaya aday Niğde Müzesini mutlaka gezmelisiniz.

Kentin En Meşhur İçeceği Niğde Gazozu
Kent merkezindeki pek çok restoran ve lokantada ya da çay bahçelerinde bulabileceğiniz, serinleten Niğde gazozu Niğde ile özdeşleşmiş meşhur bir içecek. Niğde’ye kadar gidip bu kadar tarihi mekanı gezdikten sonra hararetinizi kesebilecek en iyi çözüm Niğde gazozu olacaktır. Kentin kendi tarihi gibi gazozunun da tarihi olduğunu söylemeden geçmeyelim.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ordu’da Ne Yenir?

Yeşilin maviyle buluştuğu şirin Ordu’ya yolunuz düşerse yapmadan dönmemeniz gereken aktivitelerin yanında gidince tatmadan dönmemeniz gereken lezzetler de bulunuyor. Hem tarihi hem sahili hem de doğasıyla Karadeniz’in inci kenti Ordu’dayız.

Ordu’ya gidince Boztepe’ye çıkmadan Ordu’nun eşsiz manzarasını seyretmeden olmaz. Yörenin çaylarından içebileceğiniz mekanlardan manzaraya son kez baktıktan ve bol bol fotoğraf çektirdikten sonra, mutlaka karnınızın acıktığını hissedersiniz. O halde buyurun Ordu yemeklerine.

Gürcü Kavurması
Gürcü kavurması, kuşbaşı doğranmış etlerin haşlanmasıyla başlayan yemek için soğan ve salça baharatların eşliğinde kavrularak etlerle buluşur. Oluşturulan sosa mısır unu da eklenerek etler yoğun ve kıvamlı bir sosla servis edilmiş olur. Diğer kavurmalardan ayrılan özelliği, mısır unlu yoğun sosudur.

Karadeniz’in İnci Köşesi Ordu’nun Meşhur Pidesi
Ordu, diğer Karadeniz kentlerinde olduğu gibi, pidenin sevilerek yendiği yerlerden biri. Kıymalı, kuşbaşılı ve peynirlilerinin en lezzetlilerini bulabileceğiniz pideler hem çıtır hem lezzetli ve doyurucu.

Ordu Sahilinde Balık Keyfi
Ordu sahilde yer alan balıkçı lokantalarında mevsimine uygun çok lezzetli Karadeniz balıklarını güzel sunumlar ve salatalar eşliğinde yiyebilirsiniz.

Hamsi Sonunda Köfteye Ordu’da Girdi
Karadeniz ve Karadenizliler için hamsinin önemini bilmeyen yok. Bu eşsiz balığın girmediği lezzet de… Ancak şimdiye kadar, pilavını hatta turşusunu bile duyan olsa da Ordu’da hamsi köfte denenebilecek en farklı hamsi yemeklerinden. Hamsiler temizlenerek küçük küçük doğranıp soğan, çekilmiş ekmek ve baharat eşliğinde ızgarada pişiriliyor. Kıvırcık ve soğan söğüşle servis ediliyor.

Ordu’nun Peynirleriyle Yapılan Mıhlama
Karadeniz’de pek çok yörede bulabileceğiniz mıhlama yemeğinin en lezzetlisi Ordu’da yenir. Çünkü meşhur ordu peyniri ve mısır ununun Ordu tereyağıyla birleştirilerek hazırlandığı bu yemeği, sıcak sıcak, ekmekle birlikte yemelisiniz. Aman parmaklara dikkat diyelim.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Rize’de Ne Yenir?

Çayın başkenti, eşsiz doğal güzelliklere sahip yaylalarıyla Rize, doğanın bizlere çok özel ve güzel hediyelerinden biri. Karadeniz mutfağının en özel lezzetlerini bulabileceğiniz Rize ye yolunuz düşerse, eşsiz yayla havasıyla açılan iştahınızı kapatacak çok güzel çözümler sunuluyor. Laz böreğinden, hamsili pilava kadar yöresel tatların eşsiz çeşitleri bu yazımızda sizleri bekliyor.

Hem doğal güzellikleri hem de insanıyla Rize, Anadolu’nun hoş ve hareketli bir esintisini sunuyor insana. Yolunuz Rize’ye düştüyse Rize’nin dillere destan Ayder Yaylasını gezmeden, çayın her an tazesini içmeden dönmek olmaz.

Rize Deyince Hamsili Pilav
Yörenin ünü tüm ülkemizi saran lezzeti Hamsili Pilav, hamsilerin yıkanıp temizlendikten sonra tencereye bir sıra dizilmesi ve üzerine pirincin eklenmesiyle devam eder. Sonra bir sıra daha hamsi ve bir sıra daha pirinç karışımı eklenir ve hazırlanma işlemine, tercihe göre baharat, kuş üzümü ya da patates eşlik eder.

Turşu Kavurma
Karadeniz yalnızca deniz ürünleriyle değil aynı zamanda sebze yemekleriyle de meşhurdur. Rize yöresine ait turşu kavurma, fasulye turşusunun suda bekletilerek tuzunun alınması işlemiyle başlar. Soğanlar zeytinyağında kavrularak, biber sarımsak ilave edilir. Suda bekletilerek tuzunun alındığı fasulye turşuları bu karışıma eklenerek karıştırılır.

Börekten Tatlı mı Olur Demeyin, İşte Laz Böreği
Adı sizi yanıltabilir. Çünkü Laz Böreği, bildiğimiz böreklerden değil, Rize’ye ait meşhur bir tatlıdır. Hamurlar yumak yumak açılır, her bir yufka 14 parça haline getirilir. Her bir parçanın arasına tereyağı ve soğuk muhallebi konarak fırına verilir. Fırından çıkan laz börekleri şerbeti verilerek servis edilir. Hem lezzetli hem de hafif bu tatlıyı mutlaka denemelisiniz.

Enişte Lokumu
Yeni çiftler için kayınvalidelerin damatlarına özel olarak hazırladıkları bu özel tatlı, ziyafetlerin tatlısı olarak da bilinir. Tereyağı, yumurta ve şeker de eklenerek hazırlanan hamur, fırında pişirilir ve şerbetlenmeden doğrudan servis edilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
SAKARYA'da ne yenir?
Kaşnuka,sızbal, abaza pastası, Alişka, pekmez, yoğurt.

SAMSUN'da ne yenir?
Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası, kocakarı gerdanı.

SİİRT'te ne yenir?
Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı.

SİNOP'ta ne yenir?
Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika.

SİVAS'ta ne yenir?
Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu.

TEKİRDAĞ'da ne yenir?
Tekirdağ köftesi, Keşkek, kesme makarna, kuskus

TOKAT'ta ne yenir?
Tokat kebabı, bacaklı çorba.

TRABZON'da ne yenir?
Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi.

TUNCELİ'de ne yenir?
Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı, zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila.

UŞAK'ta ne yenir?
Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur.

VAN'da ne yenir?
Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger.

YOZGAT'ta ne yenir?
Testi kebabı, arabaşı

ZONGULDAK'ta ne yenir?
Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma.

AKSARAY'da ne yenir?
Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme.

BAYBURT'ta ne yenir?
Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma.

KARAMAN'da ne yenir?
Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, mülükü, paraköfte.

KIRIKKALE'de ne yenir?
Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma, ekmek aşı.

BATMAN'da ne yenir?
Bumbar, Şam börek, perde pilavı.

ŞIRNAK'ta ne yenir?
Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin, suryaz.

BARTIN'da ne yenir?
Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası.

ARDAHAN'da ne yenir?
Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama).

IĞDIR'da ne yenir?
Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa, patlıcan reçeli.

YALOVA'da ne yenir?
Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli, lalanga, çubiyiş gayi, papa , silohto, paponi.

KARABÜK'te ne yenir?
Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar, katlaç, malak, perohi, şaptak.

KİLİS'te ne yenir?

Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı, züngül, belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrübe, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası.

OSMANİYE'de ne yenir?

Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe.
 
Top