Yemek sunumunun püf noktaları

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Başarılı bir yemek sunumunun püf noktaları nelerdir?

Yaptığınız harika yemeklerin en önemli noktası tabağa doğru şekilde yerleştirmektir. Konuklarınızı memnun etmek ve sofralara imza atmak istiyorsanız, işte bu işin sırları ve ipuçları…​


Tabak Seçimi
Yemeği sunarken tabak boyutuna ve şekline dikkat etmelisiniz. Sunumu, estetiği bozmadan sığacak tabak seçerek, sunum tarzına uygun bir tabak seçmelisiniz. Örneğin; modern bir tabak için kare ve dikdörtgen tabak tercih edebilirsiniz.
Renk Uyumu
Yemekte kullanılan tabak rengiyle, sunum aksesuarların uyumlu olması gereklidir. Yemeğin görsel cazibesini arttırmak için renklerin dengeli dağılımı önemlidir. Kontrast renkler kullanarak yemeğin detaylarını ön plana çıkarabilirsiniz.
Düzen ve simetri
Yemeği sunarken düzen ve simetriye dikkat edilmelidir. Yemeklerin birbiriyle uyumlu olmasına ve yemeği tabağın merkezine yerleştirmeye dikkat edin. Yemeğin çeşitli bileşenleri tabak üzerine düzenli bir şekilde yerleştirilmelidir.
Garnitür ve süslemeler
Yemeğinizi zenginleştirmek için garnitürlerle veya süslemelerle zenginleştirebilirsiniz. Renkli baharatlar, yeşillikler, çiçekler kullanarak tabak için sunumu güzelleştirebilirsiniz ve tadımı daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Süslemeleri yaparken, tabağınızı karmaşık hale getirmemesine dikkat etmelisiniz. Basit ve zarif detaylara önem gösterebilirsiniz.
Dikkatli porsiyonlama
Yemeği tabağın tam ortasına yerleştirmeye dikkat etmelisiniz. Garnitürleri ve sosları gerekli miktarlarda kullanmaya özen göstermelisiniz. Miktarını yeterli kullanmak gözü yormaz ve tabağın gereksiz yere dolu görünmesini engeller.
Temizlik ve düzen
Yemek sunumu için en önemli şeylerden biri temizlik ve düzendir. Düzen için püf noktalardan biri de tabağın dışında ki döküntüleri temizlemektir. Tabağı ve ekipmanları temiz tutmak da oldukça önemlidir. En önemlisi tabağınız olmalı ve etrafta ki gereksiz objelerin tabağınızın başrolde olmasını engellemesine izin vermeyin.
Güzel bir sofra hazırlamak ve tabaklamak her iş gibi titizlik, düzen ve sabır ister. Fakat çok zor veya maliyet gerektiren bir iş değildir. Belli prensipleri göz önünde bulundurarak, püf noktalara dikkat ettiğinizde konuklarınız sofralarınızı unutmayacak.

Yemek Sunumunun Temel Unsurları

  • Basitlik: Yemeğinizi doldurmaktan ziyade, odak malzemeyi seçerek sunumunuzu hazırlamalısınız.
  • Denge: Sunum, yemeğin aromasının ve içeriğinden iyi olmamalıdır. Her zaman yemeğiniz ön planda olmalıdır.
  • Doğru Porsiyon: Tabakta ki malzemeler ne çok fazla, ne de çok az olmalı. Doğru ve yemeğin oranına göre hazırlanmalıdır.
  • Ana Malzeme: Ana malzeme ön planda olmalıdır. Destekleyici malzemeler; garnitür, sos ve yeşillikle ekleyebilirsiniz.

Klasik Yemek Sunumu

  1. Ana yemek: Saat 3 ile 9 arası
  2. Nişasta: Saat 9 ile 11 arası
  3. Sebzeler: Saat 11 ile 3 arası
Bu noktalara dikkat ederek şık bir sunum gerçekleştirebilir ve istediğiniz bir tabaklama hazırlayabilirsiniz
 
Top