Toplumsal Gerginlik Nedir?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Toplumsal Gerginlik Nedir?

Toplumsal gerginlik aslında, doğrudan veya dolaylı olarak halkın büyük bir kısmını etkileyen bir olay veya durumun, bir neticesi olarak oluşmaktadır. Yani toplumun tamamında bir tepki oluşması için öncelikle bütün toplumu etkisi altına alan bir olayın yaşanması gerekir.

Buna örnek verecek olursak tüm Türkiye’nin aylar boyunca hiç kesilmeyen bir yağmura maruz kaldığını düşünün. Her şehrin alt yapısı ancak belirli bir zaman bu yağmura dayanabilecektir. Sonrasında ise sel felaketi ile karşılaşılır. Bütün gün yağan yağmur nedeniyle arabaların ve evlerin su altında kaldığını, her gün sele kapılıp giderek kaybolan insanların olduğunu ve meteorolojiden gelen haberlere göre de bu yağmurun 1 yıl boyunca hiç kesilmeyeceğini düşünün.

Bu durumda bütün toplumun gergin bir havaya bürünmesi kaçınılmaz olur. Aynı şeyi başka bir doğa olayı ile anlatmak da mümkündür. Türkiye’nin her gün farklı bir yerinde deprem olduğunu varsayalım. Maddi anlamda hiç bir hasar olmasa bile insanların deprem nedeniyle yaşadığı tedirginlik, doğrudan toplumun gergin bir yapıya bürünmesine neden olacaktır.

Doğa olaylarının dışında tüm toplumu etkisi altına alabilecek başka durumlardan da bahsedilebilir. En basitinden bir ekonomik kriz bile toplumsal gerginliğin tavan yapmasına neden olabilecektir. Ya da daha basit düzeyde bir olaya bakacak olursak İstanbul gibi bir şehirde tam trafik akışını sağlayacak olan yollarda kaza olması ve evine veya işyerine ulaşmak isteyen insanların trafik sorunu nedeniyle istedikleri yerlere ulaşamaması gibi basit bir olay bile toplumsal gerginliğin artışına neden olabilecektir.

Toplumsal gerginlik bu kadar basit sebeplerle bile yükselebilmesine rağmen son zamanlarda uzmanların yaptığı araştırmalara göre gerginlik en düşük seviyelerde görünmektedir. En son Van’da olan depremde insanların umursamaz bir tavıra girmekten uzak olarak tek yürek olması, tüm toplumun birleşerek bu yarayı sarmak için elinden gelen her şeyi yapmış olması, toplumsal gerginliğe neden olabilecek her türlü sorunu hep beraber atlatabileceğimizin bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aslında toplumsal gerginliği düşürecek olan şeyin hoşgörü, birlik, beraberlik ve yardımlaşma ile mümkün olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Fakat iç huzurunu sağlayamamış olan insanların da çevrelerine huzur dağıtmasından bahsetmek mümkün değildir. Toplumsal gerginliğin düşmesi için öncelikle tüm bireylerin kendisini hesaba çekmesi gerekir. Öncelikle kendi içindeki ihtilafları çözebilmelidir ki toplumdaki ihtilaflar da çözülebilsin.

Eğer bir gömlek giyiyorsanız ilk olarak en üstteki düğmeyi, sonra ikinci düğmeyi, sonra üçüncü düğmeyi doğru iliklediğinizden emin olmalısınız. Eğer ilk düğmeyi yanlış iliklerseniz ne kadar dikkat ederseniz edin diğer düğmeleri de yanlış iliklemeye devam edeceksiniz.

Burda bahsetmiş olduğumuz ilk düğme kendinizi, ikinci düğme ailenizi, üçüncü düğme de çevrenizdekileri ifade etmektedir. Önce kendi gerginliğinizi yok ederek iç huzurunuzu sağlamayı hedeflemelisiniz. Sonra aileniz ve sonra çevreniz...

Bu yazıyı yazan kişi dahi bunu yapmaktan acizdir. Çünkü ne kadar uğraşırsanız uğraşın karada yüzme öğrenilmez. Biri sizin damarınıza bastığında gerginliği üstünüzden atabiliyorsanız ancak o zaman gerginlik hastalığından kurtulmuş olursunuz.
 
Top