malzemeler
yapılışı
- Bir tencereye sütünüzü alın. Orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika kaynatın. Kaynatırken ara ara karıştırarak ve yukarıdan aşağıya boşaltarak sütü havalandırın.
- Sütü kaynatırken havalandırma işlemi çok önemli, bu sayede sütün içindeki buhar çıkacak ve taş gibi yoğurduğunuz olacak.
- Sütü kaynattıktan sonra eğer sütünüz yağlı sütse üzerinde kaymak oluşacaktır. Oluşan kaymağı sıyırarak alın ve mayalanma ısısına gelene kadar bekletin.
- Mayalanma ısısını anlamak için serçe parmağınızı süte daldırın ve sekize kadar sayıp tutun. 8 saniye elinizi sütün içinde tutabiliyorsanız ama aynı zamanda elinizi yakıyorsa süt, mayalanma işlemine hazırdır.
- Mayalandırma işlemi için bir kaseye aldığınız yoğurdun üzerine sütünüzden ekleyip iyice karıştırın. Bu sayede iki malzemenin de ısısı eşitlenecek ve birleştiğinde kesilmeyecektir.
- Yoğurdu yapacağınız kaplara ısısını eşitlediğiniz yoğurdu alın. Üzerine sütü boşaltıp iyice karışmalarını sağlayın. Daha sonra kapların üzerlerini tamamen kapatmadan delikli bir süzgeç yardımıyla hava aldırarak kapatın.
- Bu şekilde ister ılık fırında isterseniz de sıcak bir ortamda mayalanması için 3-4 saat bekletin. Ağzını tam kapatmadan mayalandırmamızın sebebi yoğurtların buharlaşmaya devam ederek sulanmadan taş gibi olmaya devam etmesi.
- 3-4 saat sonunda mayalanan yoğurdu 10-20 dakika ağzı açık şekilde dışarıda beklettikten sonra buzdolabına kaldırıp en az bir gece bekletin.
- Taş gibi yoğurdunuz hazır. Dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.