Süt Dişleri Neden Önemlidir?

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Süt dişleri, kalıcı dişlerin sağlıklı bir biçimde oluşmaları ve sürmeleri için çok önemli rehber dişlerdir. Süt dişlerinin kökleri arasında çene kemiği içerisinde kalıcı dişlerin germleri yani tomurcukları bulunur. Bu tomurcuklar ilerde çocuğu ömür boyunca ağzında bulunacak olan kalıcı dişlerin taslaklarıdır. Süt dişleri bu tomurcukların sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için oldukça önemlidir. Süt dişindeki çürükler ve iltihap oluşumu sonradan çıkacak olan bu dişlerin oluşumunu ve gelişimini bozabilir ve bu dişlerde renk ve şekil bozukluklarına neden olabilir.


Ayrıca süt dişlerinde oluşan çürükler dişler arası mesafelerin kapanmasına neden olur. Bu durumda da çocuğun kalıcı dişleri çapraşık çıkabilir. Bu da ortodontik tedavi görmesine yani dişlerine tel takılmasına neden olabilir.


Bu nedenle süt dişlerine nasıl olsa düşecek önemsiz dişler gözüyle bakılmamalıdır. Çünkü süt dişleri ne kadar sağlıklıysa kalıcı dişlerde o kadar sağlıklı olacaktır.

SÜT DİŞLERİNİN BAKIMI NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR?


Dişlerin bakımı bebeklikte başlamalıdır. İlk süt dişleri 6 ay civarında sürmeye başlar. Diş temizliğine ve bakımına da hemen bu dönemde başlamak lazımdır. İlk dişler steril bir gazlı bez parçası ya da temiz bir tülbent ile silinerek temizlenebilir. Bebek büyüdükçe ve diş sayısı arttıkça gelişimine uygun olan bir diş fırçası ile önceleri macunsuz daha sonra çok az miktarda çocuklara uygun diş macunu ile fırçalamaya devam edilmelidir. Diş temizliği de bebeğin günlük bakımının bir parçası olmalıdır.


Diş temizliğinin sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez dikkatli bir şekilde yapılması gereklidir. Bu konuda önemli nokta gece fırçalamanın yatmadan önce yapılmasıdır. Böylelikle diş fırçalamadan sonra çocukların bir şey yiyip içmemesi sağlanmış olur. Ancak bebekler gece boyunca da beslendiklerinden ağızlarında süt ya da mama artığı kalmaması için biberon ya da emzirmeden sonra bir miktar su vererek ağzın en azından temizlenmesi sağlanmalıdır.


Çocuğun ilk 6 yıllık ağız ve diş sağlığından ailenin sorumlu olmasıdır. Çocuklarda diş fırçası kullanımına 2–2,5 yaş civarında geçilebilir. Diş macunu seçimi de yaşına uygun olarak yapılmalıdır. Çocuk diş macunları daha az miktarda fluorid ve aşındırıcı madde içerirler bu yüzden de çocuk 6–7 yaşına gelinceye kadar bu tip macunların kullanılması tercih edilmelidir. Diş macunlarının çocuk tarafından yutulmaması da oldukça önemlidir bu yüzden fırçalama çocuk 6–7 yaşına gelinceye kadar ailenin yardımıyla yapılmalı bu yaştan sonra sorumluluğunu yavaş yavaş kendisine vererek sadece kontrol edilmelidir.

DR. PINAR KARATABAN (PEDODONTİST)
 
Geri
Top