Su Hakkında Soru ve Cevapla Genel Bilgiler

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Ham su sertliği 30 Fr üzerinde olan suların yumuşatıldıktan sonra bahçe sulamada kullanımı sakıncalıdır. Çünkü su sertliği yükseldikçe suya verilen sodyum miktarı da artmaktadır. Sodyum ise, bitki ve otların sulama suyunda bulunması sakıncalı olan bir parametredir. Sodyum açısından zengin sularla sulanan otlar sarımsı renkte olur.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Sulama amaçlı kullanılan suların TDS değerinin yüksek olmaması istenir. Hassas bitkilerin sulamasında 500 mg/Lt TDS, üst limittir. 1000 - 2000 mg/Lt TDS içeren suların ise hassas olmayan bitkilerin sulanmasında kontrollü olarak kullanımına izin verilebilmektedir. TDS açısından fazla zengin sularla sulanan toprak zaman içinde üzerinde bitki yeşermez duruma gelir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör

Genelde görünümü bulanık ve dibinde çökelti bırakan sular, tortulu olarak değerlendirilir. Tortu, suyun kullanım amacı her ne olursa olsun, tolere edilmesi pek mümkün olmayan bir parametredir. Tortu ile renk parametrelerini birbirleriyle karıştırmamak gerekir. Renk, genelde sularda çözünmüş organik madde veya ağır metallerin varlığının göstergesidir.

Tortunun çeşitli şekillerde giderilmesi mümkündür. Kum ve antrasit filtreler, otomatik geri yıkamalı tortu filtreleri ve kartuş filtreler bu amaca hizmet eden sistemlerden bazılarıdır. Bunlardan hem boyut olarak küçük, hem de maliyet olarak ucuz olan kartuş ve çelik filtreler sadece süzme görevi görür ve bu cihazların sık sık temizliğine ve periyodik bakımına dikkat edilmelidir.

Kum ve antrasit filtrelerde ise filtrasyon sadece, süzme etkisiyle değil aynı zamanda adsorpsiyon etkisi ile de gerçekleşir. Doğru dizayn ve seçim yapıldığı takdirde, oldukça efektif ve güvenilir bir şekilde çalışırlar. Ancak sistem dizaynında tank içi filtrasyon hızının 20 mt/saat'i geçmemesi gerekir. Bu değeri aşan durumlarda, sistemin adsorpsiyon etkisi kaybolacağı gibi, basınç kaybı da artacaktır.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör

Aktif karbonun yaygın uygulama alanı, suyun içinde mevcut organik madde, renk, koku, tat ve klor giderimidir. Ancak burada, söz konusu olan sadece fiziksel bir süzme işlemi değildir. Aktif karbon sistemler, fiziko-kimyasal arıtma yapan sistemlerdir ve suyun arıtılması esnasında adsorpsiyon mekanizması işlemektedir. Aktif karbon kömürümsü ancak çok geniş yüzey alanına (1000-1500 m2/gr) sahip bir malzemedir. Organik kirliliğin olduğu sularda ve klor giderme amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.

Aktif karbon ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir konu, bakteri üremesi için uygun ortam oluşturabilmesidir. Çünkü, aktif karbon organik maddeyi tutar ve eğer suda bakteri varsa, bakteri bu organik maddeyi besin olarak kullanarak üreyebilir. Bu gibi durumlarda bakteri kaçağı oluşumu mümkündür. Bu sebeple aktif karbonun öncesinde ve sonrasında suyun dezenfekte edilmesi önemlidir.

Aktif karbon sistemlerin dizaynında, ünite tankı içindeki yatak hızının klor giderimi için 25 mt/saat'i organik madde giderimi içinse, 6 mt/saat’i aşmaması gerekir. Bu hızı aşan durumlarda ünite verimli çalışmayacaktır.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör

Aktif karbon malzemenin 2-3 senede bir değiştirilmesinde fayda vardır. Ancak bu değişim peryodu, ham suyun kalitesine ve arıtılan su miktarına göre sıklaşabilir ya da seyrekleşebilir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Sağlıkla ilgili pek çok kirletici madde (böcek ilaçları ve yan ürünleri, UOB'ler, THM'ler) karbon molekülleri içermektedir ve karbon molekülleri bir arada bağlanmaya yatkındır. Bu nedenle musluk suyundaki kirletici maddeler karbon blok filtreyle bağlanma eğilimi gösterecektir. Karbonu binlerce gözenek oluşturan özel bir ısıtma süreciyle "aktifleştiriyoruz". Bu şekilde kirletici maddeleri çekmek için karbon yüzey alanı artmaktadır. Karbon daha sonra sabit bir karbon bloğu oluşturmak için bir araya sıkıştırılmaktadır. Artırılmış yüzey alanı filtrenin su bloktan geçerken karbon esaslı kirletici maddeleri çekmesi ve "yakalaması" imkanını arttırmaktadır. Gözeneklerin yüzey alanı sınırlı olduğundan, karbon filtrenin sınırlı bir yakalama kapasitesi bulunmaktadır. Bu nedenle kartuş/filtre her yıl değiştirilmelidir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Hayır. Aktif karbon organik karbon esaslı bileşikleri zaten emiyor (yüzeyine yapıştırıyor) ancak demir, kireç, nitratlar, (kalsiyum ve magnezyum gibi) sertlik mineralleri veya krom ya da kadmiyum gibi çözünebilir ağır metalleri içeren inorganik bileşikleri aynı seviyede temizleyememektedir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Sürahi veya musluğa monte edilen filtreler gibi pek çok su arıtma seçeneğinde değişken etkinlik seviyeleriyle kullanılan karbon Filtrasyon pek çok ev kullanıcısı için etkin tek arıtma yöntemi olsa da, biz bunun yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Bu nedenle kartuş/filtre/UV ışığı çift teknolojisini geliştirdik. Karbon blok tadı ve kokuyu etkileyen basit bileşenleri azaltırken böcek ilaçları ve UOB'ler gibi sağlığa etkisi bulunan kirletici organik maddeleri de azaltır. Karbon filtremiz ayrıca (kurşun, cıva ve radon gibi) inorganik kirletici maddeleri de azaltır. UV ışığı olası mikroorganizmaları imha etmektedir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Otomatik arıtma sistemleri, kullanımı son derece basit ve insan müdahalesi gerektirmeyen sistemlerdir. Sadece servis tarafından yılda bir kere verilecek kontrol servis hizmeti yeterlidir. Bunun dışında, sadece yumuşatma sistemlerinin tuz tankına tuz atılması dışında yapılması gereken hiçbir işlem yoktur.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Ters ozmos, suyun içindeki istenmeyen tüm mineralleri sudan ayıran ve saf su ve içme suyu teminine yönelik olarak kullanılan membran filtrasyon prosesinin adıdır. Bu sistemler çapraz akışlı olarak çalışırlar. Bilinen anlamda filtrasyon prosesi değildir. Çünkü membran üzerinde suyun geçişine izin veren gözenekler son derece ufaktır. (Yaklaşık 1 mm’nin 2.000.000’da biri delik çapı). Böyle ufak bir gözenekten sadece su molekülleri ve bazı çok ufak inorganik moleküller geçebilmektedir. Diğer moleküller ise konsantre su fazında sistemden dışarı atılır.
 
Top