Su Hakkında Soru ve Cevapla Genel Bilgiler

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Ykz3d.jpg



Son günlerde su çok gündemde damacanalardaki sıkıntıları hergün okuyoruz.Damacananaların tekrar tekrar kullanılmasıda suyun insan sağlığı tehdit eder duruma getiriyor. Genel bilgi olarak suyu soru ve cevaplarla bir inceleyim bakalım neleri biliyor neleri bilmiyormuşuz.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Suyun sınıflandırılmasında, Türk Standartlarında (TS 266) da geçen yaklaşık 40 adet parametrelerden yararlanılmaktadır.Bu parametrelerin analiz edilmesi sonucunda suyun kullanım amacına göre uygunluğu değerlendirilebilir.Bu parametrelerden sadece birisinin standart değerler dışına çıkması suyun içme suyu olarak kullanılmasını engeller.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör

Toplam Çözünmüş Madde (TDS) suların mineral ve iyon zenginliğini gösteren önemli parametrelerden bir tanesidir. Çünkü, tabiatta sular, kaynaklarına göre, TDS konsantrasyonları açısından farklılıklar gösterirler. 1500 mg/Lt TDS konsantrasyonu "Tatlı Su" kaynakları için üst limittir. 5000 mg/Lt TDS'ye sahip sular genel olarak "Acı Su" olarak tabir edilirken daha fazla TDS içeren sular "Tuzlu Su" olarak tanımlanır. Sularda yüksek oranda TDS bulunması (> 2000 mg/Lt) hemen her kullanım amacı için suda iyon giderme işlemini gerektiren bir durumdur. Bu tip bir su endüstriyel veya sosyal su temininde kısıtlı amaçlar haricinde kullanılamayacağı gibi, sulama suyu amaçlı olarak ta kullanılamaz.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör

Tatlı sular, yüzeysel su kaynakları ve yeraltı Akifelerinden temin edilir. Yüzeysel su kaynakları, genel olarak, bulanık ve tortuludur, ve sulama amaçlı kullanımlar dışında mutlaka filtrasyon gereklidir. Yeraltı suları ise, çözünmüş madde konsantrasyonu açısından oldukça zengindir. Ancak, yeraltı suları, kalite olarak yüzeysel su kaynaklarına göre daha yüksek vasıftadır. Yeraltı katmanları arasındaki süzülme esnasında yüksek miktarda katı madde, çözünmüş formda yeraltı suyuna karışır. Yeraltı sularının TDS açısından zengin olma sebebi de budur. Yer altı sularında genelde rastlanan TDS değeri 600 – 900 mg/lt TDS’dir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Suyun kokusu, görünüşü ve tadı onun kalitesini göstermez. Sudaki çok sayıda problem hissedilmez ve görülmez olabilir. Emin olmanın tek yolu onu test etmektir. Şebeke suyu kullanıyorsanız bağlı olduğunuz kaynağın değerlerini temin edebilirsiniz. Ancak suyun taşınması ve depolanmasından kaynaklanan problemler göz önüne alındığında suyun test edilmesi en emin yoldur.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Hayır, kaynamış su yalnızca bakterileri yok eder. Nitrat gibi çoğu kirletici madde kaynatılarak sudan ayrılamaz. Bazı durumlarda kaynatma işlemi suyu azalttığı için kirletici maddelerin konsantrasyonunu arttırabilir. Buda sağlığımız için ciddi tehlikelerin yaşanmasına neden olur.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör

İçilmesinde, kullanılmasında veya çevreye bırakılmasında (atıksu) sakınca bulunan suların, kirletici parametrelerinden arındırılmasına "Su Arıtma" denir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Dünya yüzeyinin %70'i sularla kaplıdır. Fakat sadece bunun % 3'ü kullanılabilir niteliklere sahiptir. Bu kadar az olan ve hayatımızın her aşamasında kullandığımız su, çevresel ve doğal nedenlerle her zaman istenilen koşullara uygun olmayabilir. Dünyadaki hızlı gelişmeye paralel olarak doğal su kaynakları da her geçen gün azalmakta yada kirlenmektedir.

Son yıllarda baraj havzalarının ve kaynak suyu havzalarının etraflarının yerleşim bölgeleri , sanayi kuruluşları ile çevrilmesi sonucu bu bölgelerde hızlı bir kirlenme gözlenmektedir. Her ne kadar yerel yönetimler baraj havzalarını korumaya çalışsalar ve buralardan gelen suları arıtmaya çalışsalar da bu çabalar yeterli olmamaktadır. Özellikle kaynak suları kirliliğe maruz kaldıysa bu sular klorlanmadığı ve arıtılmadığı için daha büyük riskler içermektedir. Hepimiz televizyonlardan, gazetelerden suların kirliliği hakkında çeşitli haberler duymuş yada görmüşüzdür.
Musluğumuzdan akan içerisinde ne olduğumu bilmediğimiz bu suları kullanabilmek için bir işleme tabi tutmamız gerekmektedir. Dünyadaki hızlı gelişmeye paralel olarak su arıtma cihazları da teknolojilerini yenilemişler ve çok modern arıtma cihazları yapılmıştır. Bizlerde ihtiyaçlarımıza uygun cihazları alıp kirlilikten arınmış sağlıklı temiz suyu içmeliyiz. Bir çok ülke sulardaki kirliliğin farkına erken varmış hatta Amerika Birleşik Devletlerinin bir çok eyaletinde su arıtma cihazlarını evlerde işyerlerinde kullanmak kanunen zorunlu hale getirilmiştir.
Bizlerde gerçekten Sağlıklı, Hijyenik, ve mineral konsantrasyonu bizim için en uygun olan suları kullanmalıyız. En önemlisi de kullandığımız sudan emin olmalıyız. Bu nedenle Türkiye de hangi bölge olursa olsun, nerede ikamet edersek edelim su arıtım cihazlarını kullanalım.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Doğru dizayn edilmiş arıtma sistemlerinden geçirilmiş olan sular elbette sağlıklıdır.Ancak,dikkat edilmeden hatalı seçilmiş olan arıtma cihazlarından temin edilen sular zararlı olabilir ve hatta hastalık yapabilir.Burada sorumluluk tamamıyla dizayn mühendisine aittir.Genelde cihaz kalitesizliğinden kaynaklanan problemler ikincil problemlerdir.Birincil problemler,yanlış dizayndan kaynaklanmaktadır.Çok hızlı ve çok su arıtmak esas değildir.Esas olan sağlıklı bir arıtma yapmaktır.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Evet. Arıtılmış suyun kirlenmesini önlemek için, sıkı kapaklı temiz bir kapta saklayın. Hava geçirmeyen bir kapta doğru bir şekilde soğutulursa, arıtılmış su bir haftaya kadar saklanabilir.
 
Top