Psikopat Çeşitleri Nelerdir?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Psikopat Çeşitleri Nelerdir?

Öfkeliler. — Dış etkilerle birden öfkelenip, parlıyan psikopatllardır. Kızgınlık anında ne kendilerini, ne de başkasını düşünemezler. Bunlar çok küçük sebeplerle köpürürler, sonradan da yaptıklarına pişman olurlar. Öfke sırasında deliden farkları yoktur. Normal zamanda neşeli görünüştelerse de davranışları yüzünden sıkıntıları, üzüntüleri hiç eksik olmaz, başları dertten kurtulmaz. Kendilerine de, başkalarına da yapılan en ufak bir haksızlık onları deli etmeye yeter. Bir hiç yüzünden bağırıp çağırma, üstünü başını yırtma, cam çerçeve kırma, gelişigüzel silâh kullanma, onun üzerine yürüyüp dövme hep bunlardan beklenebilir.

Sebatsızlar. — Hiçbir iş tutamazlar, meslek sahibi olamazlar. Önceden istekle başladıkları bir işten, meslekten bir süre sonra bezerler, işten işe atlarlar. Zekidirler, iyi muhakeme edebilirler, çevrelerini çabuk tanır, çıkarlarını kollarlar. Çok defa herkesten sevgi, saygı görürler.

Ataklar. — Duygularının etkisi altında çeşitli iptilâlara kapılırlar: Delicesine içki içmek, bol para harcamak, seyahat iptilâları gibi. Bunlar o kadar şiddetli istek halindedir ki, psikopat her an felâkete sürüklenmesine rağmen, ne başkası, ne de kendisi önüne geçemez.

Yalancılar, Dolandırıcılar. — Her konuda bilgili görünen, çok defa birkaç yabancı dil konuşan, hâfızaları kuvvetli, çevrelerini hayran bırakan zeki kimselerdir. Derinliğine gidilirse bildiklerinin üstünkörü olduğu hemen ortaya çıkar. Buna rağmen, birçok kimseyi yalanlarıyla kandırabilir, dolandırabilirler. Yalan söylemek onlar için bir zevktir. Anlattıkları konuyu yalanla süsledikçe, çevrelerinde etki yarattıklarını gördükçe zevkten sarhoş hale gelirler. Her anlatışta yeni yalanlar katılan konuda en sonunda gerçekten hemen hiçbir şey kalmaz. Bunlar için yalancılığın, dolandırıcılığın, şarlatanlığın sınırı yoktur. Sahte doktorluk, avukatlık etmek, subay elbisesi giymek, hırsızlık onlar için işten bile değildir.

Suçlular. — Bunlar toplum kurallarına, kanunlara karşıdırlar, duygusuz, kaygusuz bir hayatın içindedirler Çocuklara kabalık, hayvanlara eziyet, kolay kızmak, duygusuzluk, öc alma, çalışmaktan kaçma gibi davranışlar içinde geçer, büyüdükçe suç işleme eğilimleri de artar, Para için, keyif için adam öldürürler. Gittikçe daha vicdansız, daha insafsız olurlar. Yaptıklarından pişman değildirler,

Anarşistler. — Düzen bozucu savaşlara girişirler. Yükselmiş insanları, hele devlet adamlarını çekemezler. Müstebit olduğuna inandıkları hükümdarları devirmek için her türlü fedakârlığı göze alırlar. İhtilâl peşindedirler. Bu uğurda canlarını fedadan asla çekinmezler. İçlerinden gelen bir arzu, ya da kurulan cemiyetlerin emriyle müstebidi ortadan kaldırmak için silâha sarılarak soğukkanlılıkla atılırlar. Ve ölüme gene soğukkanlılıkla giderler.
 
Top