Nevruz çiçeği (iris persica)

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Mqu1yQ3.jpg


Deniz seviyesinden 100 ile 1500 m yükseklikte, çıplak taşlı yamaçlarda, çalılık ya da çamları kesilmiş orman arazilerde yetişen, yumrulu, çok yıllık, küçük otsu bir bitkidir.
Latince adı “iris persica” olan nevruz çiçeği, mart başında, aslanağzına benzeyen çiçek açar. Çiçeğin mor yapraklarının ortasında yılan dilini andıran siyah benekli sarı bir de çizgisi bulunur. Çiçekler ve yumruları çiğ olarak yenir.
Baharın müjdecisi nevruz, Türk dünyasında diriliğin, tazeliğin ve gençliğin simgesidir.
Bazı bölgelerde nevruz çiçekleri kitap veya defter sayfaları arasında kurutularak, uğur getirdiği inancıyla, evlerde saklanırmış.
 
Düzenleyen yönetici:

patik

Özel Üye
Özel üye
Çok sevdiğim, köyümün dağlarında yetişen, üstelik yediğimiz, renkleri ile insanı büyüleyen çiçeğimiz...
Güzel paylaşım, teşekkürler.
 

patik

Özel Üye
Özel üye
Ağzımıza atar çiğnerdik. Yani pişirme falan yok. Çiğdem çiçeği var, onunla birlikte mayıs aylarında toplardık ve de yerdik işte...
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Bazı bitkiler memleketine köye yiyiliyo sanırım
Mesela benim yemediğim ama çocukken oturduğumuz evin bahçesinde yetişen adını bilmediğim bitkiyi yiyen arkadaşlarım vardı :D
Tadı ekşimsiymiş ama ben yemezdim :)
 
Top