Hint Seferleri

Suskun

V.I.P
V.I.P
Hint Seferleri

Osmanlı donanmasının 16. yüzyılda Hindistan'a yaptığı seferler. Osmanlı Devleti, ipek ve baharat yolunu yeniden canlandırmak ve Hindistan çevresindeki Müslümanlara yardım etmek amacıyla Kızıldeniz'de 76 parçadan oluşan bir donanma kurdu. Bu donanmayla Hindistan'a 5 sefer yapıldı:

1) Haziran 1538'
de Mısır Valisi Hadım Süleyman Paşa komutasında bir donanma Hindistan'da Riyu Adası'na bir sefer düzenledi, ancak ada alınamadı.

2) 1551 yılında Piri Reis yönetimindeki donanma Basra Körfezi ağzında Hürmüz Adası'na yerleşen Portekizlilere karşı bir sefer düzenledi. Bu donanma Hürmüz Kalesi'ni alamadığı gibi Piri Reis kuşatmayı kaldırdı; donanmanın büyük bir bölümünü Basra Körfezi'nde bıraktı; kendisi Mısır'a döndü. Ancak donanmanın Basra Körfezi'nde bırakılması yüzünden başı kesilerek öldürüldü.

3) 1552 yılında Murat Reis, Basra Körfezi'ndeki donanmayı Mısır'a geri getirmekle görevlendirildi. O da başarılı olamadı, yaptığı savaşta Portekizlilere yenildi.

4) 1553 yılında Seydi Ali Reis, Halep yoluyla karadan Basra'ya geldi. 15 kadırgayla Basra Körfezi'nden çıktı. Ancak gerek Portekizlilerle yapılan savaşlar, gerekse Hint Okyanusu'nun fırtınaları Osmanlı donanmasının büyük bir bölümünü yok etti. Seydi Ali Reis kalan birkaç parça gemiyi ve malzemeyi Hindistan'daki İslâm devletlerine bırakarak karadan İstanbul'a döndü.

5) 1565'te Kurdoğlu Hızır Reis, Portekizlilere karşı Hindistan ve Endonezya İslâm devletlerine yardımla görevlendirildi. Ancak Yemen'de çıkan ayaklanma, bu yardımın yapılmasına engel oldu. Hızır Reis iki gemi dolusu malzemeyi Hindistan ve Endonezya'daki İslâm devletlerine gönderdi. Böylece Osmanlı Devleti'nin Hint seferleri sona ermiş oldu.
 
Top