Gaziler Günü (19 Eylül)

kelebek

-ütopik-
V.I.P
GAZİLER GÜNÜ (19 Eylül)




Türk tarihinde İslam öncesi ve sonrası şehitlik ve gazilik orunu vardır. Her Türk de bu orunlara kavuşmak için vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaşır. Çünkü milli hasletimizde olan bu duyguların, Türk ulusu ve her bireyi için vazgeçilmez bir anlamı ve önemi vardır.

Türk Milleti bunun en güzel örneğini Atatürk’ün önderliğinde verilen "Kurtuluş Savaşı"nda yaşamıştır. "Ya istiklal, ya ölüm!" demiştir. Türk tarihi böylesine "kahramanlık günleri" ile doludur. Kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluyuz. Destanlar yaratan şehit ve gaziler tek tek birer onur abidemizdir.


Vatanı uğruna ölümü göze almış kahraman Türk Ordusu, daha sonra dünya barışını korumak için görev almıştır.

1950–1953 yılları arasında barış için Kore’de savaşmıştır. 1974 yılında soydaşlarımızı yok olmaktan kurtarmak için, "Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirmiştir. Yine Mehmetçik barışı korumak için, Bosna-Hersek, Somali ve Kosova’ya barış gücü olarak Birleşmiş Milletler kararıyla gitmiştir.

l. Dünya Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda Kore Savaşı’nda ve Kıbrıs Barış Harekatı’nda birçok askerimiz şehit oldu, bir kısmı da gazi olarak geri döndü. Devletimiz bir yasa ile şehit yakınlarına "Övünç Madalyası" vererek şehitlik maaşı bağlar. Yine gazilere de madalya ile aylık maaş verir ve tedavi, ulaşım gibi hizmetlerde ücretsiz olanaklar tanır. Türk ulusu için, "şehitler nurlanmış" ve "gaziler onurlanmış" şahıslar demektir. Bunların en başında da; Başkomutan, Gazi, Mareşal ve Ulusal önder Mustafa Kemal Atatürk gelmektedir.


Türkiye gazileri 19 Eylül 1983 tarihinde "Türkiye Muharip Gazileri Derneği" altında bütünleşmişlerdir.19 Eylül aynı zamanda Atatürk’e 1921 yılında Mareşallik rütbesi ile gazilik unvanının verildiği gündür. Bu nedenle, yurdumuzda her yıl 19 Eylül "Gaziler Günü" olarak kutlanmaktadır.

Aynı gün diğer bir deyimle "Kahramanlık Günü" olarak da kutlanmaktadır. Yerel kurtuluş günleri de gazilerimiz ve kahramanlarımız için birer anma günüdür. Şehitlerimizin ruhlarını huzurlu kılmamız için, savaş arkadaşları gazilerimizi hak ettikleri değeri vererek, onları her yerde ve her zaman onurlandırmalıyız.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Gaziler

“Hadi yavrum hadi git ya gazi ol ya şehit” diye göndermektedir evladını askere o şanlı analarımız. Şehitliğin ne yüce bir mertebe olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Kur’an da şehitler için; ” Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak siz bunu bilemezsiniz.” ayeti vardır.(Bakara-154) Peki gazi ne demektir ve gazilik nasıl bir şeydir?

Gazi iki ana başlıkta açıklanmaktadır.
1- Muharip Gazi
2- Malul Gazi.

Bu tanımlar şöyle açıklanmaktadır:

MUHARİP GAZİ: Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından harbe fiilen katılanları, ifade eder.
MALUL GAZİ : Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından; Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak görevi ile harpte veya Devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurtiçi ve yurtdışı mücadelede her çeşit düşman veya terörist silahlarının tesiriyle veya harp bölgesindeki harekat ve hizmetler sırasında, bu harekat ve hizmetlerin sebep ve tesiriyle yaralanarak tedavileri sonucunda sakatlığı rapor ile kesinleşenleri ifade eder.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ de bir gazidir.

Sakarya Meydan savaşının kazanılmasından sonra Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’ya Millet Meclisi 19 Eylül 1921’de kanunla “Gazi” unvanı vermiştir.
Bu unvanın verilmesi üzerine bir bildiri yayınlayarak, unvanı onur ve şerefle taşıyacağını bildirmiş, ”…Zaferden dolayı sizin kahramanlıklarınızla, sizin gösterdiğiniz nihayetsiz fedakârlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetlerin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe ve unvanı, ancak size mal ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağım” demiş ve bu unvanı çokta kullanmıştır.

Gazilerimiz bizim canlı kahramanlarımızdır. Onların sayesinde bizler bu vatanda yaşamaktayız. Peki bu kadar değerli olan gazilerimize Millet olarak, Devlet olarak yaklaşımımız nasıl olmalı? Onlar sadece gaziler gününde mi hatırlanmalı?

Maalesef ne yazık ki gazilerimize gereken değeri veremiyoruz. Bırakın değer vermeyi, tek değerli eşyaları olan Gazilik şeref madalyalarını da çok görüp çalıyor bazı vatansızlar. Televizyonların birinde beni vatandaşlığımdan utandıran, seyrederken kahrolduğum bir haber izledim. Terör olaylarında çatışma sonrası işitme kaybı olarak gazi olan bir vatandaşımıza devletimiz bir kulaklık cihazı yaptırmış. Yaptığı da sadece o. Elindeki tüm varlığını kaybeden bu gazimiz işsizliğin pençesinde kıvranırken yorgunluktan bir bankın üzerine uzanır ve orada uyuya kalır. Vatansızın biri gelir bu gazinin işitme cihazı olan kulaklıklarını çalar. Haberi izlerken içim sızladı, yüreğim yandı ve beni bir duygu seli kapladı. Gazilerimize yüreğimden gelen şu dizeleri armağan etmek ve bir kez daha gazilerimize sahip çıkılması çağrısı yapmak istedim.

Ne makam ister ne şöhret ne de ün
Nice engel aşar bizim gaziler
Hele bir kez çağrılmaya görsün
Vatan için koşar bizim gaziler.

Tek isteği: “Unutmasın milletim,
Bize sahip çıksın yüce devletim”
Yavrusunu koymamak için yetim
Aksak, topal yaşar bizim gaziler.

Unutamaz obasını, ilini
“Vatan sağ olsun” bırakmaz dilini
Selam ver de hele bir sor halini
Dolup dolup taşar bizim gaziler.

Göz, kulak, el, ayak ve kollarını
Vatana adamıştır yıllarını
Anlatırken savaş anılarını
Ya Allah der coşar bizim gaziler.

Bil ki ana sebebi esaretin
Sonucudur dalaletin, gafletin…
Tarihinden habersiz memleketin
Şu hâline şaşar bizim gaziler.

HALİL MANUŞ
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Gaziler Günü - Konuşma

“Çağın koşullarına, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ancak tarih bilinciyle mümkündür. Türk milletinin her ferdi, yaşadığı hayatın geçmişte edinilen tecrübelerin bir sonucu olduğunu bilir. Bu bakış açısıyla gazilerinin ve şehitlerinin hatırasını canlı tutar. Onların yazdığı destanı sonraki nesillere aktarır. Böylece Türk olmanın şuurunu çocuğuna da öğretir. Milletimizin kahramanlıklarının en şanlılarından birisi ve bize zaman olarak en yakını Milli Mücadelemizdir. Türk insanı kendine yakışan zaferi, burada da elde etmeyi bilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün etrafında kenetlenerek, onun rehberliğine inanarak bağımsızlığına göz dikenleri vatanından kovmuştur. Bu mücadelede gazilik ve şehitlik şerefine ulaşan atalarımızın destanı hala anlatılır, kahramanlık türküleri hala söylenir. Bulunduğumuz coğrafya tarihin en kanlı savaşlarına, en karmaşık siyasi oyunlarına sahne olmuştur. Bu olumsuzluklar etrafımızda sürüp gidiyor. Böyle olmasına rağmen milletimiz ülkesini bir istikrar ve güven ortamı haline getirmeyi başarmıştır. Gazi yahut şehit olmaya hazır milyonlarca ferdiyle bu huzur, bu sükun sürecektir. Kahramanlığı ve hürriyet tutkusunun yanında, milletimizin bir üstün özelliği de sahip olduğu vefa duygusudur. Bize Türkiye Cumhuriyetini emanet eden gazi ve şehitlerimize gösterdiğimiz hürmet bundandır. Türk insanı gazi veya şehit olan atasını en derin duygularla anmaktadır. Sohbetinde, işinde, ibadetinde bulduğu her fırsatı bu uğurda değerlendirmektedir. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı verilişinin yıldönümünü ve Gaziler Gününü kutluyoruz. Bu vesileyle aramızdan ayrılmış gazi ve şehitlerimizi rahmetle anıyor, tüm gazilerimizi saygıyla selamlıyoruz”

“Hürriyet ve İstiklal Benim Karakterimdir” diyerek Milli Mücadeleyi başlatan Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’e, Sakarya Meydan Savaşından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce “Gazilik” unvanı verilmiştir. Büyük Öndere gazilik unvanının verildiği 19 Eylül tarihinin ülkemizde gaziler günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bu karar devletimizin ve milletimizin gazilerimize verdiği önemin, onlara duyulan minnet ve şükran duygularının ifadesidir.Ülkemiz toprakları bulunduğu bölge ve stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca daima düşmanların hedefi haline gelmiştir. Tarih boyunca hür ve bağımsız olarak yaşamış olan Yüce Türk Milleti canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını hedef alan her saldırıyı binlerce şehit verme ve gazi olma pahasına korumasını bilmiştir. Dün, Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Kore’de, Kıbrıs’ta vatanın müdafaası ve dünya barışı için şahadete ulaşan ve gazi olarak dönen kahraman evlatlarımız, bugün ülkemizin birlik ve beraberliği bozmak için fırsat arayan dış güçlerin desteklediği kanlı terör örgütüne karşı ülkemizin Güneydoğu bölgesinde mücadele yürütmektedir. Bu mücadelede yüzlerce evladımız şehit olurken, yüzlercesi de gazilik mertebesine ulaşmaktadır.Herkes Bilmelidir ki; Her ne şekilde olursa olsun, vatanımızın bütünlüğünü hedef alan güçler, kahraman güvenlik güçlerimiz ve vatansever Türk insanının mücadele azmi ve kararlılığı karşısında yok olmaya mahkumdurlar. Dış güçlerin maşası haline gelen hainler Yüce Türk adaleti karşısında mutlaka hesap vereceklerdir. Halkımızın birlik ve beraberliği ile, Büyük ATATÜRK’ün bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti Devleti onun gösterdiği hedeflerde ilerleyerek dünyanın güçlü bir ülkesi olarak sonsuza kadar yaşayacaktır."
 

DELİBALTA Muharrem

Öyle bir geçer zaman ki!
V.I.P
Arkadaşlar, güzel paylaşımlarınıza teşekkürler... Yazacak çok şey var elbet... Onlar bizlerin onur abideleridir... Onları bir gün değil her gün hatırlıyoruz... Sağ olsunlar var olsunlar...
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Mustafa Kemal Atatürk'e, yüce Atamıza gazilik ve mareşallik ünvanının verildiği 19 eylül Gaziler gününü saygıyla anıyoruz.
 
Top