• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Futbol Hakem İşaretlerini Anlama

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Futbol hakemleri tarafından kullanılan çeşitli el işaretlerini öğrenmek, ister oyuncu ister seyirci olun, size yardımcı olacaktır, bu da dünyanın en popüler sporuna daha fazla dahil olabileceğiniz anlamına gelir!

Dünya çapında 200 milyondan fazla katılımcısıyla futbol gerçekten küresel bir spordur. Sporun kendisi birçok farklı dili konuşan insanlar tarafından oynanıp izlense de, hakemler tarafından kullanılan el işaretleri büyük ölçüde aynıdır. Bunları öğrenmek, farklı el hareketlerini ve jestleri ve bayrak sistemini tanımayı içerir.

Sistem pratiktir, bu yüzden öğrenmek nispeten kolaydır. Her hareketin ne anlama geldiğini ezberledikten sonra, oyuna biraz daha iyi bir bakış açısı ile favori takımınızı desteklemeye hazır olacaksınız!

Saha Hakemini Anlamak​

saha-hakemi.webp

1-) Faul oyunundan sonra öne doğru işaret ederek hakemin şovunun avantajını görün. Hakem, avantaja sahip takımın hedefine işaret ederek her iki kolunu da önüne paralel olarak uzatır. Hakemin bu işaret için düdük çalmadığına dikkat etmek önemlidir.
  • Bir takım küçük faul yaptığında bir avantaj oynanır, ancak diğer takım bir avantaja sahip olarak algılanır. Bu nedenle, hakem faul çalmak yerine oyunun devam etmesine izin verir ve avantaj işaretini gösterir.
  • Örneğin, bir savunma oyuncusu hücum oyuncusuna faul yaparsa, ancak hücum oyuncusunun hala şut şansı varsa, hakem avantaj sinyalini gösterir.
  • Daha şiddetli faullerde hakem oyunu hemen durdurur ve faulün yapıldığı takıma bir serbest vuruş verir.
2-) Düdüğü ve hakemin direkt serbest vuruş için ileri doğru işaret ettiğine dikkat edin. Hakem düdüğü çalar ve düdüğü tutmayan eliyle, serbest vuruşu alan takımın hücum yönünü (belirli bir açı olmaksızın) gösterir. Sadece hakem düdüğü çalarsa oynatmayı durdurduğunuzdan emin olun.
  • Örneğin, kaleci olmayan diğer takımdan bir oyuncu topa elleriyle dokunursa, hakem bir takıma doğrudan serbest vuruş verebilir.
  • Bu, oyunlar sırasında gördüğünüz en yaygın sinyal biçimidir. Hakemler, küçük / orta seviye fauller için serbest vuruşlar verir; burada hakem, karşılayan takımın bir avantajı olmadığına karar verir.
3-) Hakemin endirekt serbest vuruş için yukarıyı gösterdiğini gözlemleyin. Bu işaret için hakem düdük çalar ve serbest eliyle doğrudan gökyüzünü işaret eder. Hakem daha sonra serbest vuruşu kimin ve ne için aldığını açıklar. Hangi takımın serbest vuruşu aldığını açıklarken, ellerini birkaç saniye havada tutacaklar.
  • Dolaylı serbest vuruşlar, kaleye atış yapmanıza izin verilmemesi nedeniyle serbest vuruşlardan farklıdır. Dolaylı bir serbest vuruştan gol atacak olsaydınız ve top sahada başka birine temas etmediyse, gol sayılmaz.
  • Dolaylı serbest vuruşlar, direkt serbest vuruşlardan çok daha az yaygındır. Ancak, nasıl ödül verilebileceğine bir örnek, bir takımın topu kalecisine geri vermesi ve kalecinin topa elleriyle dokunmasıdır.
4-) Hakemin bir penaltı vuruşu için penaltı noktasını göstereceğini unutmayın. Bir penaltı vuruşunu belirtmek için hakem düdük çalar ve doğrudan penaltı verilen takımın penaltı noktasına işaret eder. Kısa ve keskin bir vuruş yerine uzun, sert bir düdük darbesini dinleyin.
  • Futbolda penaltı vuruşları nispeten nadirdir. Hakem, kale kutusunda bir faul yapıldığında onları hücum yapan takıma verir.
  • Penaltı vuruşu durumunda, hücum eden takım penaltı noktasından kaleci ile 1'e 1 kaleye şut atar.
  • Penaltı ihlaline bir örnek, birinin elleriyle futbol filesine dokunması olabilir.
5-) Orta düzey ihlallerin sarı kartla ifade edildiğini anlayın. Bir oyuncu sarı kart görürse, bu bir uyarı olarak kabul edilir. Bir oyuncu ikinci bir sarı kart görürse, bu bir kırmızı karta eşittir ve oyuncu sahadan çıkarılır.
  • Hakem, kartı cebinden çıkarır, oyuncuya doğrultur ve ardından havaya işaret eder. Bundan sonra suçun ayrıntılarını defterlerine yazarlar.
  • Sarı kart hücumuna bir örnek, müdahale eden oyuncunun topla herhangi bir temas kurmadığı sert bir müdahaledir.
6-) Ciddi suçların kırmızı kartla kabul edildiğini kabul edin. Hakem, ağır ihlaller veya birden fazla sarı kart için kırmızı kart verir. Eğer hakem oyuncuya 2 sarı kart aldığı için kırmızı kart verirse, hakem önce sarı kartı, ardından kırmızı kartı işaret eder.
  • Hakem kırmızı kartı onlara doğrultacak ve ardından tıpkı bir sarı kartta olduğu gibi düz bir şekilde havada tutacaktır.
  • Kırmızı kart için bir ihlal örneği, başka bir oyuncuya yumruk atan bir oyuncu olabilir. Kırmızı kart alan oyuncu sahadan çıkarılır ve oyuna daha fazla katılmasına izin verilmez.

Yan Hakemleri Anlamak​

1-) Köşe vuruşu için köşeyi işaret eden yan çizgi referansına dikkat edin.Yan çizgi hakemi sahanın kendi tarafındaki köşe bayrağına iner ve tuttukları bayrağı kullanarak köşe noktasını işaret eder. Bunu yaptıklarında ıslık çalmazlar.
Bunu gördüğünüz duruma bir örnek, bir saldırganın kaleye şut atması ve bir defans oyuncusunun topu kalenin arkasından saha dışına çevirmesidir.
  • Yan hakemler, sahanın etrafında yanlarında taşınabilir bir bayrak taşır. Bu bayrağı köşe vuruşları da dahil olmak üzere çeşitli sinyaller için kullanırlar.
  • Yan hakem sahada yukarı ve aşağı koşar. Sahanın her yarısı için bir yan hakem vardır. Oyun kendi yarı sahasından geçtiğinde, oyun yarıya geri dönene kadar orta çizgide dururlar.
2-) Kenar çizgisi hakeminin taç atışı sinyali için bir yönü göstermesini izleyin. Top oyun alanı dışına çıktığında, yan çizgi hakemi topun saha dışı bölgesine geçtiği yere koşar. Vardıklarında, bayraklarını taç atışına doğru çevirirler. Bu, topu oyuna sokan takımın hücum yönüdür.
  • Eğer top dışarı çıkarsa ve bir yan çizgide hakemin sahanın yarısında değilse, sadece açık bir çağrı ise, atışın hangi yönde olduğunu gösterirler. Açık bir çağrı değilse, sahadaki hakem taç atışının hangi yönde olduğuna karar verir.
  • Topun tamamı oyun alanını işaretleyen çizgiyi geçtiğinde top 'dışarıda' olur. Topun sadece yarısı dışarıdaysa oyun devam eder.
3-) Hakemin duracağını ve bir ofsayt için bayrağını göstereceğini unutmayın. Ofsayt ihlali, ofsayt oyuncusuyla aynı hizada duran ve bayrağını doğrudan oyun alanına işaret eden yan çizgi hakemi tarafından gösterilir. Kolları bedenlerine dik olacak. Yan çizgi hakemi, ofsayt meydana geldiğinde düdük çalmaz.
  • Ofsayt kuralını anlamak biraz kafa karıştırıcı. Bir takım atak yaptığında ofsayt çalınır ve önlerinde bulunan takımlarından bir oyuncuya pas atarlar. Pası alan oyuncu, pas verildiğinde savunan takımın son oyuncusunun önündeyse, ofsayt çalınır.
  • Örneğin, bir hücum oyuncusu, topu geçen oyuncu topla temas ettiğinde kaleye diğer takımdaki tüm savunuculardan daha yakın olan bir takım arkadaşına pas verirse, yan çizgi hakem bayrağını koyar.
  • Kural, oyuncuların rakiplerinin yarı sahasında kamp kurup takım arkadaşlarından uzun paslar almamasını sağlamak için uygulanmaktadır.
4-) Yan hakemlerin oyuncu değişikliği için dikdörtgen oluşturduğunu gözlemleyin. Bu işaret için, kenar çizgisi hakemleri sahanın yan tarafının ortasına koşarlar ve başlarının üzerinde kollarıyla ve bayraklarıyla bir dikdörtgen oluştururlar. Genellikle bu sinyali 5-10 saniye tutarlar, böylece insanlar onu görme şansı yakalarlar.
  • Ayrıca sık sık, kırmızı renkte çıkan oyuncunun numarası ve devam eden oyuncunun numarası yeşil olan bir tahta tutan biri olacaktır.
  • Her iki yan hakem de genellikle bu sinyali verir.

Topluluk Soru-Cevap

Soru: Hakem hangi eli farklı vuruşları belirtmek için kullanıyor?
-Çoğu hakem sadece baskın elini veya sıraya en yakın olan eli kullanır.

Soru: Hakem ofsayt işareti nasıl verir?
- Hat hakemleri ofsayt çağrısı yaptıklarında bayraklarını havaya kaldıracaklardır. Orta hakem bunu fark ettiğinde düdük çalacak ve çizgi hakemi bayrağını yere yatay olarak indirecektir. Ayrıca faulün meydana geldiği yerde bile ayakta duruyor olacaklar.

Soru: Soru İki elini de kalçalarına koymaları ne anlama geliyor?
- Ofsaytlara sinyal gönderiyorlar. Yardımcı hakem olmadığında bayrak kaldırıp bunu belirtmek için kullanılır. Bunu işaret etmenin doğru yolu değil; ancak, gençlik futbolundaki antrenörlerin, oyuncuların ve ebeveynlerin neden düdük çaldığını anlamalarına yardımcı olur.

Soru: Bir turnuvada aynı oyuncuya iki farklı maçtaki iki sarı kart neyle sonuçlanır?
-Bu, oyuncunun yarışmadan sonra maçı oynamamasına neden olur. Bu, ikisinin aynı yarışmada veya turnuvada olması durumunda.

Soru: Bir serbest vuruş durumunda, hakem 'düdüğü bekleyin' anlamına gelir. Hakem düdük çalmadan vuruşu yapan oyuncu vuruşu kullanırsa ne olur?
-Cumhuriyetçi Hakem 'düdüğü bekleyin' dediğinde, bu bir 'tören' serbest vuruş haline gelir ve düdük çalıncaya kadar vuruş yapılmayabilir. Vuruş erken yapılırsa, vuruş tekrarlanmalıdır ve vuruşu yapan kişiye 'oyunun yeniden başlamasını geciktirdiği için' ihtar (sarı kart) verilebilir.

Soru: Bir hakemin ellerini x işaretinde tutması ne anlama gelir? -Bu gol olmadığı anlamına gelebilir. NFHS kurallarına göre bu, saati durdurmak anlamına gelir. FIFA oyununda kullanılmaz.

Soru: Bir takım arkadaşı topu 18 yarda alanında bir kale vuruşundan alırsa, hakemin el işareti ne olur?
-Cumhuriyetçi İşaret, düdük çalarak oyunu durdurmalı ve kale vuruşu için kaleyi işaret etmelidir. Top, ceza alanını terk edene kadar 'oyunda' olmadığından, orijinal kale vuruşunun yeniden atılmasıdır.

Soru: Oyuncular gürültülü bir stadyumda düdüğü duyamayabileceklerinden, serbest vuruşun yapılmasına izin verecek şekilde düdük çaldığında hakemin el işareti vermesi gerekli midir?
-Hayır, bir futbol maçında hakem, seyircilerin anlamasına yardımcı olmayı amaçlamaz ve oyuncular sahadaki düdüğü duyabilmelidir.

Soru: Hakem taç atışı için nasıl işaret verir?
-Yardımcı hakem (yardımcı hakem) bayrağını topun bulunduğu yöne doğru hareket ettirir.
Soru Penaltı sırasında kale çizgisini geçmeden önce topun yere temas etmesi gerekiyor mu? -Cumhuriyetçi Golün sayılması için kaleye girmeden önce topun yere temas etmesini (başlangıçta penaltı noktasında belirlendiği durum dışında) gerektiren bir yasa yoktur.
 
Geri
Top