Finlandiya antlaşmaları

Suskun

V.I.P
V.I.P
Finlandiya antlaşmaları
III. Cenevre Sözleşmesi
Paris Antlaşması (1947)
Tartu Antlaşması​

III. Cenevre Sözleşmesi

1949 Cenevre Savaş Esirleri Sözleşmesi, (ingilizce : Geneva Convention Relative to the Treatment of Prisoners of War), 1949 yılında Cenevre'de, savaş sırasında insani değerler temelinde uyulması gereken devletlerarası hukuk kurallarını saptamak amacı ile bazı devletlerin 21 Nisan-12 Ağustos 1949 tarihleri arasında bir araya gelerek oluşturdukları uluslararası hukuk.

Bu konvansiyon’un 2 maddesi, bu konvansiyonda sağlanan hakların hangi durumlarda uygulanacağına açıklık getirmektedir ve daha sonraki maddelerinde, kimlere savaş esiri (prisoner of war) deneceğini, bu kişilerin ele geçirilmesinden serbest bırakılmalarına kadar sahip oldukları hakları düzenlenmektedir.




Paris Antlaşması (1947)
Paris Antlaşması 1946 yılında 29 Temmuz'dan 15 Ekim'e kadar süren Paris Barış Konferansının neticesinde 10 Şubat 1947'de imzalanmıştır. Muzaffer müttefik güçleri (başta ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği) İtalya, Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Finlandiya'nın antlaşmalarını görüşmüşlerdir.

Antlaşmalar İtalya, Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Finlandiya'nın egemen devletler olarak uluslararası ilişkilerde yeniden sorumluluk almalarını ve Birleşmiş Milletler'e üye olmaya hak kazanmalarını sağlamıştır.

Barış antlaşmalarında varılan sonuç savaş tazminatları, azınlık haklarının taahüdü ve düzenlemelerini içriyordu. Bu toprak düzenlemeleri İtalya'nın Afrika'daki kolonilerinden çekilmesini ve Macaristan-Slovakya, Romanya-Macaristan, Sovyetler Birliği-Romanya, Bulgaristan-Romanya ve Sovyetler Birliği-Finlandiya sınırlarında değişiklikler içeriyordu.

Özellikle Finlandiya'da dayatılan sınır düzenlemesi çok büyük adaletsizlik ve Sovyetlerin Finlandiya seferi sırasında Finlandiya'nın batı nezdinde topladığı sempatinin ardından batılı güçlerin ihaneti olarak algılandı. Öte yandan bu sempati Finlandiya'nın Sovyetler Birliği'ne saldırmak için Nazi Almanyasına katılmasıyla kaybedilmişti.




Tartu Antlaşması

269px-Treaty-of-Tartu.png

Fin-Rus sınırı bu antlaşma ile belirlenmiştir.Petsamo (kırmızı bölge) Finlere verilmiş,Repola ve Porajärvi(yeşil bölge) Ruslara geri verilmiştir.



Tartu Antlaşması (Rusça: Тартуский мирный договор, Fince: Tarton rauha) Finlandiya ve Sovyet Rusya arasında 14 Ekim 1920'de 4 aylık görüşmeler sonucu imzalanmıştır.Antlaşma ile taraflar arasında ki sınır Fin İç Savaşı'ndan sonra çizilmiştir.


Antlaşma Sovyetler Birliği'nin 1939 yılında Kış Savaşı'nı başlatması ile bitmiştir.


Taraflar
Fin Tarafı


Juho Kusti Paasikivi, lider
Juho Vennola
Alexander Frey
Rudolf Walden
Väinö Tanner
Väinö Voionmaa
Väinö Kivilinna

Sovyet Tarafı


Yan Antonovich Berzin (Berzin-Ziemelis)
Platon Mikhailovich Kerzhentsev
Nikolai Sergeyevich Tikhmenev
Aleksandr Aleksandrovich Samoylo
Yevgeny Andreyevich Berens
 
Top