DUDAK KESİKLERİ İÇİN 10 BASİT ÇÖZÜM

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Spor, bazı kaba oyunlar, kazalar – bunların herhangi biri dudaklarınızda küçük kesiklere veya yaralara neden olabilir. Nem eksikliği dudaklarınızın çatlamasına veya çatlamasına da neden olabilir. Dudaklarınızdaki bir kesikle nasıl başa çıkacağınızı merak ediyorsanız, basit ev ilaçları devreye girerek iyileşme sürecine yardımcı olabilir. İşte evde deneyebileceğiniz 10 basit ama etkili çözüm:

1. Kesiği Durulayın ve Basınç ve Buz Uygulayın​

Mikropların büyümesini teşvik edebileceğinden, bir kesime üflemeyin. Dudağınızı keserseniz, kanamayı durdurmak için birkaç dakika temiz bir bezle baskı uygulayın. Şimdi, sabun ve suyla yıkayın ve bölgedeki tüm kiri temizleyin. Kesik içeride ise, bölgeyi soğuk su ile durulamak yeterli olacaktır. Buz uygulamak veya bir buz küpü veya buz poposu emmek de şişmeyi ve kanamayı azaltmaya yardımcı olabilir. Yara iyileşirken, kuru ve temiz tuttuğunuzdan emin olun.

2. Susam Yağı​

Bir kesik, yaklaşık 5-10 dakika boyunca doğrudan basınç uygulanmasına rağmen kanamayı durdurmazsa, tıbbi yardım isteyin. Ayrıca kesik gerçekten derinse veya insan ısırığı, hayvan ısırığı veya paslı veya kirli bir nesneden kaynaklanıyorsa doktora görünmeniz gerekir. Ayrıca artan kızarıklık, sıcaklık, akıntı veya şişme gibi enfeksiyon belirtileriniz varsa tedaviye başvurun ve tetanoz aşınızın güncel olduğundan emin olun. Araştırmalar susam yağının yaraları iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bir hayvan çalışmasının bulduğu gibi, bu yağın topikal uygulaması yara kapanma oranını ve doku oluşumunu iyileştirdi. İyileşmeyi bozan serbest radikaller, bir yaralanma olduğunda üretilir ve antioksidanların yara iyileşmesini desteklediği bulunmuştur. Susam yağında bulunan sesamolin ve sesamin gibi lignanlar kanıtlanmış antioksidan aktiviteye sahiptir ve iyileşme kapasitesinden sorumlu olabilir. Bu nedenle, daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için dudaklarınıza biraz susam yağı sürün.

3. Biraz Üzüm Çekirdeği Yağı sürün​

Yaraların iyileşmesini hızlandıran ve kesik dudaklar için harikalar yaratan bir diğer doğal yağ da üzüm çekirdeği yağıdır. Bu yağın ayrıca yaranızı enfeksiyondan koruyabilen antibakteriyel etkileri vardır. Oleik, linoleik, stearik ve palmitik yağ asitleri bakımından zengin olan üzüm çekirdeği yağı, koruyucu bir bariyer oluşturarak dudaklarınızdaki nem kaybını da önleyebilir.

4. Hindistan Cevizi Yağı Uygulayın​

Hindistan cevizi yağı cildinize birçok fayda sağlayabilir. Bir çalışma, bu şaşırtıcı yağın uygulanmasının, tam epitelizasyon için geçen sürede belirgin bir azalma ile çok daha hızlı iyileşme ile sonuçlandığını ve bir yara üzerinde doku oluşumuna yardımcı olduğunu buldu. Bu antioksidan bakımından zengin yağ ayrıca güçlü antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve potansiyel olarak bir yarayı enfekte edebilecek bakterilere karşı hareket edebilir. Ayrıca kuru ciltle mücadele edebilir ve dudaklarınızı nemli tutabilir. İşte burada, biraz gıda sınıfı hindistancevizi yağı uygulayın ve dudaklarınızdaki kesiklerin hızla iyileşmesini izleyin.

5. Aloe Vera kullanın​

Dudaklarınızdaki yarayı iyileştirebilecek bir diğer ilaç da aloe vera’dır. Araştırmalar, cildinize güç ve yapı sağlayan bir protein olan kolajen miktarını artırabileceğini gösteriyor. Araştırma ayrıca aloe vera jelinin topikal uygulamasının yaranın kasılmasını hızlandırabileceğini bulmuştur. Bu bitkide bulunan glukomannan olarak bilinen bir bileşiğin, bu faydalı etkilerden en azından kısmen sorumlu olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, aloe vera antimikrobiyal etkilere sahiptir ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir. İçerisindeki jeli elde etmek için bir aloe vera yaprağını kırın ve yaralanmış veya kesilmiş dudaklara uygulayın. Ayrıca yaraları tedavi etmek için kullanılan bir aloe vera dudak balsamı da kullanabilirsiniz.

6. Aspir Yağını Deneyin​

Linoleik asit açısından zengin bir yemeklik yağ olan aspir yağı da yaranızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. 11Çalışmalar, linoleik asit uygulamasının, yaraların protein ve DNA içeriği gibi yara iyileştirici faktörleri ve ayrıca iyileşen doku kütlesini artırabildiğini bulmuştur. Araştırmalar, yeni kan damarlarının oluşumunu indükleyebileceğini ve yara iyileşmesini hızlandırabileceğini gösterdiğinden, linoleik asit tüketmek bile faydalı olabilir. 12 13Linoleik asit yerine yüksek oleik asit içeriğine sahip çeşitli aspir yağı vardır, bu nedenle kontrol ettiğinizden ve doğru yağı aldığınızdan emin olun – linoleik asit açısından zengin olanı.​


7. Biraz Bal Üzerine​

Yaraya uyguladığınız herhangi bir çare, yarayı enfekte etmemek için temiz ve kirlenmemiş olmalıdır. Dudaklarınıza uygulamadan önce ellerinizi iyice yıkayın ve kurulayın. Bal, iyileştirici özellikleriyle bilinir ve geleneksel olarak kesik ve sıyrıkları iyileştirmek için kullanılır. Ve bu tatlı çare, yaralanmış dudaklarda da harikalar yapabilir – sadece onu yalamanın cazibesine karşı koyduğunuzdan emin olun! Bal, antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu ve enfeksiyonu önleyen koruyucu bir bariyer oluşturduğu için iyileşmeye yardımcı olur. Ayrıca yarayı nemli tutar ve bu da iyileşmeyi destekler. Manuka çalısıyla beslenen arılar tarafından üretilen manuka balının özellikle güçlü olduğu düşünülmektedir. Yaralarda topikal olarak kullanıldığında kan damarlarının oluşumunu ve yeni dokuların büyümesini uyardığı bulunmuştur. Kesiğin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için dudaklarınıza tıbbi kalitede bal uygulayın.

8. Zerdeçal ve Hindistan Cevizi Yağı Kullanın​

Bu ilaclardan herhangi birini uyguladıktan sonra 15-20 dakika bekleyin ve dudaklarınızdaki kalıntıları temizlemek için temiz, nemli bir bezle hafifçe kurulayın. Bunu yaparken nazik olun. Zerdeçal, yaraları iyileştirmek için kullanılan başka bir geleneksel ilaçtır. Bu baharatta bulunan bir bileşik olan kurkumin, antioksidan, anti-enfektif ve güçlü yara iyileştirici özelliklere sahiptir. Yaralarda yeni bağ dokusu oluşumunu, kollajen birikimini ve yara kontraksiyonunu iyileştirdiği bulunmuştur. Anti-inflamatuar, anti-bakteriyel hindistancevizi yağı kullanmak bu çarenin etkisini artırabilir. Yarım çay kaşığı zerdeçal tozu ve bir çay kaşığı hindistancevizi yağını karıştırıp dudaklarınıza uygulayın.

9. Ayçiçek Yağı Uygulayın​

Yaraların iyileşmesine yardımcı olabilecek bir başka yemeklik yağ da Ayçiçek yağıdır. Bir hayvan çalışması, yağın uygulanmasının iyileşmeyi hızlandırdığını, yara kontraksiyonunu arttırdığını ve yara alanını azalttığını buldu. Aspir yağı gibi, Ayçiçek yağı da bu faydalı etkiden sorumlu olduğu düşünülen linoleik asit bakımından zengindir. Bu yüzden dudaklarınıza biraz Ayçiçek yağı sürün ve iyileştirici etkilerini deneyimleyin.

10. Papatya Balsamı Kullanın​

Papatya, iyileştirici bir ajan olarak işlev görmesini sağlayabilecek antioksidan ve antibakteriyel etkilere sahiptir. Hayvan çalışmaları, uygulanan papatya özlerinin yara iyileşmesini önemli ölçüde hızlandırabileceğini bulmuştur. Temizlenmiş ve ezilmiş papatya çiçekleri zeytinyağı ile karıştırıldıktan sonra tülbentten süzülerek yaraları iyileştirmek için uygulanabilen bir ovalama yağı elde edilir. Yine de, bir yaraya uyguladığınız herhangi bir ilacın steril olması gerektiğini unutmayın, aksi takdirde yarayı enfekte etme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bunun çok rahatsız edici olduğunu düşünüyorsanız, yara iyileşmesini hızlandırabilecek papatya bazlı bir dudak kremi kullanın.
 
Top