Covid-19 Aşısı Olduktan Sonra Da Maske Takmak Gerekli Mi?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Koronavirüs aşısı yaptıranlar, aşı olduktan sonra maske takmak gerekliliği ile ilgili birtakım soruların cevabını arıyor. Sosyal mesafeye dikkat etmeli miyim, aşılandıktan sonra neden maske takıyorum, maske taktıysam neden aşı yaptırdım gibi pek çok sorunun cevabını sizler için cevapladık.


Koronavirüs aşısından sonra maske takmak gerekli mi?


Evet, aşı yaptıran kişilerin de maske takması gereklidir. Aşılanan kişilerin büyük çoğunluğu SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Covid-19 hastalığından korumak için yapılmaktadır. Bununla birlikte, aşılanmış kişiler herhangi bir belirti göstermese bile virüsü yine de bulaştırabilir. Çünkü:

1-Aşıların koruyuculuğu net değil


Artık aşıların koruyabileceğini biliyoruz, ancak aşıların koruyuculuğunu net bir şekilde anlamak için çalışmalar içi yeterli zaman olmadı. Aşıların yayılmaya karşı koruma sağlayıp sağlamadığı bilinmiyor. Ayrıca ne kadar süre ile koruyucu olduğu da belli değil. Aşıların, mutasyona uğramış virüslere karşı ne kadar koruyucu olduğunu da bilmiyoruz.


2-Aşıdan sonra bulaştırıcılık devam edebilir


Koronavirüs aşısı olanların da hastalığı bulaştırabileceği bildiriliyor. Bunun nedeni olarak da, SARS-CoV-2 virüsünün, sistemik bağışıklık hücreleri tüm vücudu, neden olduğu hastalıktan koruduğu halde, hala solunum yollarında SARS-COV-2 virüsünün taşıyıcı olarak bulunabileceğini bildiriliyor.


Koronavirüs aşısı yapıldıktan sonra aşıya karşı koruyucu antikorlar oluşmaktadır. Bu koruyucu antikorlar aşının 2. dozundan 15 gün sonra yeterince oluştuğu için bu süreye kadar hastalığa karşı vücudumuz yeterince korunamaz. Bu süreden sonra vücudumuzda oluşacak antikorlar vücudumuza girecek Koronavirüs mikroplarına karşı vücudumuzu korumaya başlar. Oluşan antikorlar vücudun birçok yerinde koruma sağlar. Vücudumuza Koronavirüs mikrobu girince bu antikorlar virüse karşı vücudumuzu koruyacak ve ciddi bir belirti olmadan hastalığı atlatacağız. Aşı olanlar hastalığı fazla belirti olmadan atlatabilir ancak burunda bulunan virüsler başkalarına bulaşarak hem hastalığın yayılmasına hem de ciddi belirtilere neden olabilir.


Aşı Olanlar Maske Takmazsa Virüsü Bulaştırabilir


Aşı olduktan sonra maske takmazsak ve sosyal mesafeye dikkat etmezsek virüs vücudumuza girebilir. Koranavirüs mikrobu vücudumuza burnumuzdan girer. Buruna virüsün yerleşmesine ve burunda çoğalmasına karşı aşının etkinliği konusunda henüz elimizde kanıt yok. Bu nedenle de virüs vücudumuza girdiğinde hastalık belirtisi olmasa bile burnumuzda taşıdığımız mikropları hapşırma ve nefes yoluyla başkalarına bulaştırabiliriz. Taşıyıcı gibi olabiliriz. Bu nedenle de aşı olduk diye rahat rahat maskesiz ve sosyal mesafeye dikkat etmeden gezmeyelim. Maskemizi takalım ve aşı olmayan henüz vücudunda antikor olmayan kişilere karşı sorumlu olup maskemizi takmaya devam edelim. Hiçbir aşı bizi steril hale getirmez. Tam tersine bizi rahatlığa itebilir ve taşıyıcı olarak virüsü daha fazla etrafa bulaştırmamızı sağlayabilir. Aşı olanların kendi aralarında toplanarak maske takmaması risk oluşturabilir. Çünkü aşıların ne kadar koruyucu olduğu ve ne kadar süre koruyucu olduğu henüz belli değildir.


Sonuç olarak aşı olduk diye maske takmaktan ve sosyal mesafeden vazgeçmeyelim. Aşı olanların sorumlulukları daha fazla. Aşı olmayanlara karşı daha sorumlu olarak sosyal mesafe ve maske takmaya daha çok özen gösterelim. Aşı yapılan insan sayısı arttıkça, maske takmaya ve sosyal mesafeye özen göstermeye devam ettikçe normal hayata daha erken kavuşabiliriz.
 
Top