Çölyak Hastalarına Yasak ve Yararli Olan Besinler Nelerdir?

Svly_Kck

Üye
Glutensiz Yiyecekler Listesi, Çölyak Hastaları Neler Yiyebilir, Çölyak Hastaları İçin Güvenli Yiyecekler Nelerdir?
  • Tüm sebzeler ve meyveler,
  • Tüm bakliyatlar,
  • Tüm katkısız katı ve sıvı yağlar,
  • Yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin,
  • Et, balık, tavuk, (Bu ürünler hazırlanırken un kullanılmamalı ve daha önce unlu bir yiyeceğin kızartıldığı bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.)
  • Mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir.
Glutenli Besinler Listesi, Çölyak Hastaları Neler Yememeli, Çölyak Hastalarına Yasak Olan Besinler Neler?
  • Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi).
  • Galeta ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri
  • Malt kullanılan içecekler, bira votka cin v.b
  • Gluten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler
  • Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap,mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bu konuda bilgi edinilmelidir
  • Tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır. Ancak bunların glutenle işlem görmemiş hali, gluten içermeyen kuruyemişler serbesttir.
 
Top