• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Çikolata Bağımlılık Yapıyor

kelebek

-ütopik-
V.I.P
(ANKA) Meclis Uyuşturucu ve Kaçakçılığı Araştırma Komisyonu çalışmalarını sürdürürken komisyon bugün Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüştem Aşkın'ı dinledi. Komisyon üyelerine bağımlılık yapan maddeler konusunda bilgi veren Aşkın, yasal olan ve bol bulunan bağımlılık yapıcı madde grubunun kafein içeren maddelerden oluştuğunu söyledi. Buna göre çay, kahve, kola ve çikolata da bu grupta yer alıyor. Uzmanlar bazı alışkanlıkları ise “sinsi” olarak adlandırdı. Bunları ise bilgisayar ve internet kullanımı, televizyon ve cep telefonu gibi teknolojik ürünler oluşturuyor.



Meclis Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısında, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aşkın, bağımlılık yapan maddeler konusunda bilgi verdi. Toplantının ardından açıklama yapan Komisyon Başkanı Ünüvar, Prof. Dr. Aşkın'ın bağımlılık yapan ve yasa dışı olan maddelerin arz ettikleri tehlike sınırına göre üç gruba ayrıldığını söylediğini belirterek “Öğretim üyesinin açıklamalarına göre, eroin, kokain, haşhaş ve benzeri maddelerin yer aldığı grup en tehlikeli grubu oluşturmaktadır. İkinci sırada ise anfetamin, hidrokodein, ritolin, barbirat ve benzerleri yer almaktadır. Üçüncü sırada ise ilaç olarak da kullanılan diazem, otivan, xanax ve benzerleri bu grupta yer alan maddelerdir” dedi.



Prof. Dr. Aşkın'ın verdiği bilgiye göre, bağımlılık yapan bazı maddeler ise yasal madde sınıfında yer alıyor. Bu grubu alkol, sigara ve sanayide kullanılan eritici, yapıştırıcı ve çözücü maddeler oluştururken yasal olan ve bol bulunan bağımlılık yapıcı madde grubu ise kafein içeren maddelerden oluşuyor. Çay, kahve, kola ve çikolata ise bu grupta yer alıyor. Uzmanlar bazı alışkanlıkları "sinsi” olarak adlandırırken bilgisayar, internet kullanımı, televizyon ve cep telefonu gibi teknolojik ürünler de bu grupta yer alıyor. Komisyonda verilen bilgilere göre, bağımlılık yapan maddeler enjekte edilerek, buruna çekilerek, içe çekilerek, yutularak ya da içilerek alınıyor. Madde kullanan kişi ailesinden uzaklaşırken, daha fazla para harcamaya başlıyor, yeni arkadaş çevresi ediniyor, kendine daha az özen gösteriyor ve çoğu zaman uykulu ve sinirli tavırlar sergiliyor.



Komisyon Başkanı Ünüvar, açıklamasında “Bağımlılık yapıcı madde ve alışkanlıklarla mücadelede ailelere büyük görev düşmektedir. Uzmanlar, ailelere çocuklarını yakından gözlemeyi, gerektiğinde doktor ve polisle işbirliği yapmayı önermektedir. Ayrıca uzmanlar, bu kötü alışkanlıklardan uzaklaşmak için bilgece alışkanlıklar olarak adlandırdıkları kitap okuma, dost edinme, spor yapma, aileye zaman ayırma ve doğa ile ilgilenme gibi aktivitelere yönelimi önermektedir” dedi. (ANKA)
 
Top