• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Böbrek Kanserinde Robotik Cerrahi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Böbrek kanserleri kaynaklandığı yere göre; idrarı üreten kısmının (parankim) kanserleri ve idrarın toplandığı havuzcuktan (toplayıcı sistem) kaynaklanan kanserler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Böbrek parankim kanserleri yetişkin kanserlerinin yaklaşık %3'ünü oluşturuyor. Erkeklerde daha fazla ortaya çıkan böbrek kanserleri, doğuştan bazı böbrek hastalıkları ve bazı sistemik hastalıkları olanlarda daha fazla gözleniyor. Ayrıca kronik böbrek yetmezliği olanlarda da böbrek kanseri daha sık ortaya çıkıyor.
Böbrek kanserlerinde birinci basamağı cerrahi yöntemle mevcut kanserli dokunun tamamen çıkarılması oluşturuyor. Ancak cerrahi yöntemle tam tedavinin sağlanabilmesinde kanserin derecesi ve evresi büyük önem taşıyor. Erken saptanabilen böbrek kanserlerinde cerrahi ile tam tedavi sağlama şansı artıyor.
Böbrek kanserlerinin cerrahi tedavisinde tümörün büyüklüğüne ve bulunduğu yere bağlı olarak işlem gerçekleştiriliyor. Eğer etraftaki yağ dokusu, böbrek üstü bezleri ile birlikte tümörün tamamı çıkarılıyorsa bu işleme radikal nefrektomi adı veriliyor. Böbreğin tümörlü bölümünün çıkartılmasına ise parsiyel nefrektomi deniyor.
Özellikle parsiyel nefrektomi ameliyatında da Vinci'nin, açık veya laparoskopik cerrahiye göre daha başarılı sonuçlar doğuruyor.
Karın boşluğundan küçük kesilerden yapılan ameliyatta, bu işlemlerin hepsi 12 kat büyütülmüş 3 boyutlu görüntüler eşliğinde gerçekleştiriliyor. Robotun her yöne hareket edebilen mikroaletlerinin kullanılması da yine açık veya laparoskopik yönteme göre daha başarılı sonuçlara ulaşılmasını sağlıyor.
 
Top