Bebeğiniz için en az 1 yıl emzirin

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Tıp dünyası son yıllarda “Amerika’yı yeniden keşfetti” ve anne sütünün bebek için en iyi besin olduğu konusunda yoğun bir kampanya başladı.

Buna rağmen, araştırmalar, özellikle büyük kentlerde annelerin bebeklerini genellikle dördüncü ayın sonunda memeden kestiğini ortaya koyuyor. Doktorlar ve beslenme uzmanları, çocuk kabul ettiği ve annenin sütü geldiği müddetçe emzirmenin gerekli olduğunu, bebeğin en az bir yaşına kadar anne sütü almasının onun bedensel ve ruhsal sağlığı açısından önem taşıdığını vurguluyorlar.

Emzirmek neden gerekli? Anne sütü bebek için sanki özel ısmarlanmış gibidir. Büyümenin devam etmesi için gereken miktarda protein, karbonhidrat, mineral ve vitamin içerir. Bu belirgin yararının yanısıra başka avantajları da vardır. Elverişlilik Anne sütü herhangi bir ön hazırlamayı gerektirmez, hep gereken sıcaklıktadır, kullanılan malzemenin yıkanması ve sterilize edilmesi gibi sorunları yoktur. Bebeğin Sağlığı Anne sütüyle beslenen bebeklerin, anneden aldıkları antikorlar sayesinde mide-bağırsak rahatsızlıkları, akciğer enfeksiyonları, çocuk felci ve kızamığa yakalanma eğilimleri daha azdır. Biberonla beslenen bebeklere oranla gaz sancısı ve kabızlığa daha az çektikleri gibi onlardan daha az kusarlar.

Annenin Sağlığı Emzirmenin geleneksel bir yöntem olduğu ülkelerde meme kanserine daha az rastlanır. Hamilelik sırasında vücut yağlanır ve yağ, emzirirken doğal olarak kaybolur. Ama, aşırı yemekten oluşan yağların erimesi sözkonusu değildir. Süt salgılanması rahimin eski boyutlarına dönmesine de yardım eder.
Duygusal Yararlar Emzirme sırasındaki yakınlık anneye de bebeğe de büyük bir tatmin sağlar; ayrıca, anneyle çocuk arasında duygusal bir yakınlık kurulmasında da önemli rolü vardır.

Emzirmeye hazırlamak Pek çok annenin sonunda biberonla besleme yoluna gitmesinin nedeni, vücutlarındaki süt üretme sisteminin nasıl çalıştığı konusunda yeterince bilgi sahibi kılınmamış olmalarıdır.

Kadın vücudu hamilelik sırasında süt üret-meye kendini hazırlar ama üretim doğumla harekete geçer ve bebeğin emmesi, ağlaması, hatta bazen sadece bebeği düşünmekle salgılanmaya başlar. Süt üretimi bir kez başladı mı, devam etmesini sağlamak kolaydır.

Göğüslerin büyüklüğü üretilen sütün miktarını etkilemez. Süt, göğüsün derinliklerindeki guddelerden gelir ve hormonlar tarafından kontrol edilir.

Kadın vücudu, bebeğin ihtiyacı olan miktarda süt üretmek üzere yaratılmıştır. Emzirirken, vücut Prolaktin hormonu salgılar. Bu hormon, daha çok süt sağlamak üzere süt üreten hücreleri harekete geçirir. O yüzden, ilk bir kaç gün içinde bebek ne kadar çok emmeye teşvik edilirse, annenin süt üretmesi o kadar kolay yoluna girer. Annenin, sütün görünümü yüzünden endişelenmemesi gerekir. Beslenmenin dışında anne sütü, yoğunluğu oldukça az ve mavimsi görünüşlü olur ama bebeğin ihtiyacı olan bütün besin maddelerini içerir. İnek sütü gibi yoğun ve yağlı görünmez ama zaten vücudun böyle bir şey üretmek gibi bir sorunu da yoktur.

Emzirmek, kadının öğrenmesi gereken bir tekniktir. Doğumdan hemen sonra, hemşireden bu konuda bilgi ve tavsiye alma konusunda ısrarlı olun. Emziren öteki anneleri de konuşun. Çelişkili tavsiyeler alabilirsiniz

Önemli olan, sizin ve bebeğinizin benzersiz olduğunuzdur. Başka anneler ve bebekler için işe yarayan şey sizin için doğru olmayabilir. O yüzden, bilgiyi kafanızın bir kenarında saklarken kendi içgüdülerinize de güvenin. Emzirmeyle ilgili on önemli nokta, bu işe başlarken size yardımcı olacaktır:

1- Doğumdan sonra en az iki tane emzirme sutyeni alın. Size gereken beden ölçüsünü ancak doğumdan sonra bilebilirsiniz.

2- Doğumdan sonraki ilk haftalarda göğüslerinizden süt sızabilir. “Meme fincanı” denen ve sızan sütü giysilerinize geçmesini önlemek üzere tasarlanmış olan küçük halkaları sutyenin içine yerleştirin. Bunlardan bulamadıysanız, temiz küçük bir havlu ya da bir kaç kat yapılmış temiz gazlı bez de aynı işi görür.

3- Kolayca yukarı sıyrılabilen bol kazaklar ya da önden düğmeli gecelikler giyin.

4- Arkadaşlarınıza ve akrabalarınıza bebeğinizi emzirirken telefonu fişten çekeceğinizi söyleyin ve bunu yapın.

5- Yakınınızda içecek bir şey bulundurun; pek çok anne, bebeğini emzirirken büyük bir susuzluk duyar.

6- Bebeği, uzanmadan meme başına erişecek yükseklikte tutun ya da alttan yastıklarla destekleyin. Omzunuzu gevşetin, sırtınızı kamburlaştırmak zorunda kalırsanız çok ça buk yorulursunuz. Bebeğin memeyi doğru bir şekilde alması çok önemlidir. Meme başının yanısıra, onu çevreleyen renkli halka da ağzının İçinde olmalıdır. İkiniz için de en rahat pozisyonu bulmak zamanınızı alabilir. Dikişiniz varsa oturmak çok acı verir. Bebeğinizin belli bir pozisyonda tutulmaktan hiç hoşlanmadığını da keşfedebilirsiniz.

7- Bebeğinizi emzirerek beslediğiniz dönemde ev işini en az düzeye indirmeye hazır olun. Bütün yardım önerilerini kabul edin.

8- Akşam yemeğini gündüzden hazırlamaya çalışın. Bebekleri akşamüstü ve gecenin erken saatlerinde karınlarını doyururlar.

9- Evde yeni yürümeye başlayan başka bir çocuğunuz daha varsa lazımlığın yakınınızda bir yerde olmasına dikkat edin.

10- Rahatlayın ve yavrunuzu emzirmenin keyfini çıkarın.
 
Top