Hazırlanışı
Unun ortası havuz biçiminde açılır. Şeker, ceviz, fındık, fıstık, çikolata, eritilmiş margarin ve kabartma tozu ortasına konur ve iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur bir süre dinlendirilir. Dinlendirilen hamurdan küçük parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanır. Yağlanmış fırın tepsisine konan yuvarlakların üzerine bastırılarak yassılaştırılır.
160 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika pişirilir.
Once bir tencerede eti ve ya tavugu haslayin soymaga birakin sonra soganlari soyub 2 ye bolun ay sekilinde dograyin sonra 150 gr kere yaginda kizartin altun rengi olana kadar sonra yuzerine hasladigimiz eti suyundan cikarib soganla biraz kovurasiz sonra yuzerine kaysini siyah eriki koyub karistirasiz sonra haslanmis kestaneni yuzum kurusun duz karabiber ve en son safrani koyasiz uzerine cikana kadar et suyun koyub vam odda kaynayacag 15 dakika bunlar kaynayana kadar princin yuzerine ilik su koyun ve duz tokub bekletin bunlar beklemekde olunca sizde bir tencereye su koyun icine 3 yk tuz ve 1 yk duru yag tokub kaynamaga birakin arada et karsimlin karisidrin suyu az kalmissa altin kapatin sonra su kaynadisa princi iyce yikayin ve kaynayan suya tokub kasikla karistirin princ kaynamaga basladigda bakin elinizle fazla ezilmesin sonra kaynayan princi suzgecden suzun uzerine soyuk su gezdirin ve kazani yikayin kenara koyub leyende 1 eded yumurta 1 2 yk yogurt 3 yk duru yag ve ya kere yagi koyun tuz un koyub hamur edin yumsag olsun sonra onu merdane ile yayin tencerenin ici boyukluyunde sonra tencerenin dibine az yag surun hazir etdiyiniz hamuru tencerenin dibine yayin ve suzduyunuz princi hamurun uzerine tokun safranida az sicag su ile islatin princin uzerine tokub yerde kalan kere yagin eritin princin uzerine gezdrib tencere kapagina bez sarib tencerenin agzin kapatin ve vam odda pisirin cay deme koydugunuz kibi en fazla yarim saat sonra tabaklara cekib uzerine et karsimindan koyub yeyin.
Kazanda erittiğimiz tere yağına un ilave edilir ve kısık ateşte kahverengi olana kadar kavrulur. Tavuk suyu yavaş-yavaş un karışımına ilave edilerek karıştırılır. Temizlenip dilimlenmiş mantarların 250 qramı bu karışıma ilave edilip yüksek ateşte pişirilir(kaynayana kadar). Tuz ve karabiber eklenip kısık ateşte 45 dak. pişirilir. Bu karışım tel süzgeçden geçirilip suyu pişirilir.Sonra kısık ateşe alınarak karıştıra-karıştıra kaymak ilave edilir.Geriye kalan mantar dilimleri de üzerine ilave edilerek sıcak-sıcak servis yapılır.
Kuru fasulye 6 saat boyunca soğuk suda bekletilir(bir gece de olabilir).Sonra 45-60 dak. haşlanır.Kuru soğan ince-ince kıyılıp tere yağında kavrulur. Tavuk eti parçalanarak haşlanır ve suyundan çıkarılır. Tavuk suyu kavrulmuş soğana ilave edilir. Ardından haşlanmış fasulye erik ve erişte ilave edilerek 10-15 dak. pişirilir.Piştikten sonra isterseniz tevuk ilave edilir. Servis zamanı dereotu ince kıyılıp üzerine serpilir.
Orta büyüklükte soğan ince-ince kıyılır, kuzu kıymaya eklenir. Önceden beklettiğimiz pirinci ve sonra maydanozu (dereotu da olabilir) kıyıp, tereyağı ile birlikte karışımımıza ekleriz. Tuz ve karabiber eklenerek 3-4 dak. iyice yoğrulur.
Üzüm yaprakları dallarından temizlenip kaynayan suda haşlanır. Daha sonra etler normal şekilde yapraklara sarılır.
Kazana düzenli şekilde yerleştirildikten sonra üstüne çıkacak kadar su ilave edililr ve bir tabak sonra kazanın kapağı ile ağzı kapanır.
Servis edilirken üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir.
Kuru erik, kuru kayısı ve kuru üzümleri üzerlerine çıkacak kadar kaynar su ilave edip yaklaşık 2 saat dinlendirin ve süzün. Kuru eriklerin çekirdeklerini ayıklayın.
Isırgan otlarını kaynar bol suyun içinde 2 dak. bekletin, delikli kepçeyle çıkarıp süzün ve iri iri doğrayın.
Isıtılmış yağda soğanları sararıp yumuşayıncaya kadar 4-5 dak. karıştırarak soteleyin. Etleri ilave edip 3-4 dak. daha karıştırarak soteleyin.
Ete, ısırgan otu, hazırladığınız kuru meyveler, tarçın, tozşeker, tuz ve 500 ml suyu ilave edin ve 20 dak. pişirin. Sıcak servis yapın.
Yapılışı:
Nohut soğuk suda ıslatılır ve et doğranır. Hazırlanan et ve nohut tencereye koyulur ve üzerine kişi başına yarım litre olacak şekilde soğuk su koyulur. Tencere kısık ateşe koyularak bulyon kaynatılır. Bulyon kaynadıktan sonra içerisine doğranmış soğan koyulur. Biraz kaynadıktan sonra patates, yıkanmış erik kurusu ve tuz koyulur. Yemeğin hazır olmasına az kala baharat koyulur. Daha sonra ise 0,1 g safran 1 su bardağı suda ayrıca demlenir ve bir yemek kaşığı safran suyu yemeğe koyulur ve yemek hazır oluncaya kadar pişirilir. Piti sofraya verilirken derin bir tabak veya kaselerde servis yapılır.
Yapılışı
İlk başta şekerburaların içerisine konacak iç hazırlanır. İç için fındıklar tavada kavrulur. Kavrulmuş fındıklar vurularak kabuklardan temizlenir. Kabuksuz fındıklar badem makinesinden çekilerek un haline getirilir. Elde edilmiş fındık ununa şeker tozu da katılarak iyice karıştırılır. Vanilya da ilave edilir. Fındık yerine badem veya ceviz de kullanılabilir.
Şekerbura içi hazır olduktan sonra hamur hazırlanır. Önce ılık süte tuz ve maya katılır, sonra, yoğurt ve eritilmiş tereyağı eklenerek karıştırılır. Un ilave edildikten sonra sert hamur yoğrulur ve üzeri kapatılarak 30 40 dakika sıcak yerde bekletilir. Sonra küçük parçalara ayrılarak 2 mm kalınlıkta açılır, ve 6 8 cm çapta daireler şeklinde kesilir.
Kesilmiş bu dairelere önceden hazırlanmış iç konur ve ortasından katlanarak kenarları üst üste gelecek şekilde bükülerek kapatılır. Özel cımbızla üzerine değişik nakışlar vurulur, ve önceden 160 180oC'ye kadar ısıtılmış fırna sürülerek 25 30 dakika pişirilir.
Hazır şekerburalar yukarıda anlatıldığı gibi korunursa, 2 3 hafta sertleşmeden tazeliğini korur.
Pancarları kabuğunu soymadan suda haşlayın. Fazla hamur gibi olmamasına özen göstererek (kürdanı içine batırarak kontrol edebilirsiniz) pancarları kaynatın. Haşlanan pancarları sudan çıkarıp soğumasını bekleyin ve kabuklarını soyun. Pancarları iri bir şekilde rendeleyin. İçine daha önce soyduğunuz sarmısakları ve cevizleri de rendeleyin. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra yavaş yavaş mayonezi bu karışıma yedirin ve biraz bekletin.
Yumurtayı, unu, pirinci, yoğurdu bir tencerede iyice karıştırınız ve üzerine yavaş yavaş tüm suyu ilave ediniz, (yoğurdun koyu ayran kıvamına gelmesi gerekiyor), sonra normal ateşte elinizi bırakmadan tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırınız. Kaynadıktan sonra ateşini kısınız, tam haşlanmış nohudunuzu ve tuzunuzu ekleyiniz ve pişmeye bırakınız. Pirinci piştikten sonra ince kıyılmış yeşillikleri ilave edip bir taşım daha kaynatınız.
Not: Sogutarak icerseniz hem acliginizi giderir hemde rahatlatir. Bu çorba semizotu, ebegümeci gibi yeşillikler kullanaak da yapılabilir.