• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu yarışma düzenlendi. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada katilmanizi bekliyoruz...

Atatürk ve Bozkurt

Çirkin Kral

Forum Tutkunu
2 Ağustos 1926 gecesi Türkiye'nin ''Bozkurt'' adlı yolcu gemisi, Fransız ''Lotus'' gemisi ile Ege Denizi'nde çarpışır. Bozkurt gemisi batar ve 8 Türk denizcisi boğularak ölür. Ertesi gün, İstanbul'a gelen Lotus gemisinin kaptanı tutuklanır ve Türk mahkemelerince 80 gün hapis cezasına çarptırılır. Lotus gemisinin kaptanının karşı çıkışları sonucu dava, Lahey Sürekli Adalet Divanı'na intikal eder. Lahey Sürekli Adalet Divanı, 7 Eylül 1927'de, Türkiye'nin hukuka aykırı davranmadığına karar verir. Bu kararla birlikte ''Geminin adı ve Türk milletinin milli simgesi, Türk özgürlük ve bağımsızlığının timsali olmasından ötürü'', Türk heyetine, Atatürk'e verilmek üzere tunçtan bir Bozkurt heykeli armağan edilir. Bu davadan dolayı, dönemin adalet bakanı Mahmut Esat'a, Atatürk tarafından Bozkurt soyadı verilmiştir.

HEYKEL GÖZDEN UZAKLAŞTIRILIYOR

Adı geçen Bozkurt heykeli 1968 yılına değin Anıtkabir'de sergilenmiş, 1968'de Samsun'da Gazi Müzesi'nin açılmasıyla Atatürk'ün birçok özel eşyası ile birlikte Samsun'a yollanmıştır. Bu Bozkurt heykeli 1978 yılına dek Samsun Müzesi'nde sergilenmiş, fakat CHP iktidarının baskıları sonucu (bu baskıda devrin imar ve iskan bakanı Ali Topuz hayli etkin olmuştur) müzenin deposuna atılmıştır. O günden sonra da heykeli bir daha gören olmamıştır.

VE HEYKEL YENİDEN KEŞFEDİLİYOR

Konu hakkında araştırmalar yapan Türkiye Gazetesi muhabiri Kemal Çapraz, heykelin izini sürer ve Samsun'daki Gazi Müzesi'nde bulunduğunu öğrenir. Müze müdürü Mustafa Akkaya'dan bilgi almak ister. Müdür böyle bir heykelin bulunmadığını söyler. Kemal Çapraz, bozkurt heykelinin müzenin deposunda olduğunda ısrar eder ve nihayet heykel depoda bulunup gün ışığına çıkarılır. Fakat müdür bey, akmazsa damlar misali yine zorluk çıkarmak ister ve heykelin fotoğraflarının çekilmesine izin vermez. Lakin acar gazeteci Kemal Çapraz bakanlıktan aldığı yazılı izinle heykelin fotoğraflarını çeker.

HEYKELİN BOYUTLARI

Lahey Sürekli Adalet Divanı'nca Atatürk'e armağan edilen bozkurt heykeli kaidesiyle birlikte 29 sm yüksekliğinde, 34 sm uzunluğunda olup, kaidesi 30-12'dir.

ATATÜRK'ÜN ÇALIŞMA MASASINDAKİ BOZKURT

Atatürk'ün çalışma masasında çağırma zili olarak kullandığı küçük bir bozkurt heykeli daha vardır. Yine tuçtan olan bu heykel kaidesiyle birlikte 8 sm yüksekliğinde ve 9 sm uzunluğundadır.

Atatürk döneminde 1927 yılında basılan kağıt 5 ve 10 liralarda Bozkurt resmi kullanılmıştır. Burada Bozkurt, ay-yıldızın içinde koşar durumda tasvir edilmiştir.

Maarif Vekaleti'nin 1925 yılında açtığı yarışmanın birincisi olan Namık İsmail'e ait Bozkurt arması

Daha Cumhuriyet dahi ilan edilmeden 1922 yılında TBMM'nin çıkarttığı Bozkurt'lu pul.
 
Güzel bir çalışma olmuş ellerine sağlık. Resmi ni de bulsaydın şahane olurdu.
Aydınlattığın için teşekkürler.
 
Maarif Vekaleti M. Kemal'in direktifiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet armasını seçmek için 1925'te bir yarışma açmıştı. Yarışmayı Namık İsmail'in Bozkurt figurlu eseri kazanmıştı. Ancak eser Bozkurt'un görkemini yansıtmadığı gerekçesiyle kullanılmamıştı . Ama Atürütk bozkurtu devletin her kurum ve kuruluşunda kullanmıştı: Daha cumhuriyet ilan edililmeden TMBB'nin 1922'de çıkardığı pullarda, 1924'te kurulan Türkiyat Enstitüsünde ,MTTB'nin ambleminde ,İzcilik-Yavrukurt teşkilatında, 1927'de çıkarılan kağıt paralarda , ilk yolcu gemimizin adında, Petrol Ofisinin armasında ( alev figuru İsmet İnönü taradından daha sonra eklenmiştir , paraların üzerinde bozkurt ve Atatürk resimlerinin çıkarıldığı gibi daha sonraki iktidarlarda Atatürk resimleri tekrar konmuş fakat bozkurt konulmamıştır.) ,Üniverste öğrencilerinin şapkalarında , Sigara markalarında , yakın çevresine verdiği soyadlarında Atatürk bozkurtu hep sembol olarak kullanmıştı. Atatürk'ün Ankara ulustaki heykeline bir göz atarsanız oradaki bozkurt figürlerini görmekte zorlanmazsınız
 
Atatürk'ün çalışma masasında çağırma zili olarak kullandığı ikinci bir bozkurt heykeli vardır. oda halen Samsun müzesindedir.

Atatürk'ün sağlığında ressam Ratıp Tahir Burak'a yaptırdığı Marif(Milli Eğitim) Başkanlığı giriş holündeki Müstasna yerinde Atatürk'ün sağlığı boyunca sergilenen Ergenekondan çıkış tablasondan yada Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızın, tarihteki 16 büyük Türk İmparatorluğunu, ortadaki güneş ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni simgelediğini o devletlerden birinin de Bayrağı Bozkurt olan Göktürk devletidir.Unutmayın bozkurt bir semboldur.

ehS6xHK.webp

jaW7YfE.webp
 
Konu acan Girayhana konuya verdigi katkilardan dolayida KIRMIZI ya cok tesekkür ederim. Gercekten cok güzel ve anlamli bir konu olmus.

Belkide artik bu konu sayesinde Bozkurtun bir ideolojinin degil Türklerin sembolü oldugu daha iyi anlasilacaktir.
 
ya da " bunlar kendi görüşleri için tarihi hep değiştirdiler.amaç kendi ideolojilerini yansıtmak.Hatta bütün site de aynı görüşte ve yine hatta Göktürkler de bayraklarında bozkurtu kullanarak bu sitedekilerle aynı suçu işlemiştir" gibi bir görüş de ortaya atılabilir.Türkiyenin bugünkü durumundan herşey beklenebilir.:)


Şaka bir yana yazılar gerçekten güzel olmuş.Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkürler.
 
Geri
Top