Antidepresan İlaçlarla İlgili 5 Yanlış İnanç

Papatya

V.I.P
V.I.P
YANLIŞ BİR: Antidepresanlar Bağımlılık Yapar
Antidepresan ilaçlar bağımlılık yapmaz. Almadığınızda almak için arzu duymazsınız, aldığınızda keyif almazsınız. Ancak antidepresanlar düzenli biçimde hergün alınması gereken ilaçlardır.
Bu sayede beyinde bozulmuş olan kimyasallar yerlerine konulur. Ancak beyin bu kimyasalların hergün düzenli biçimde bir oranda tutulmasına alışır, zaten iyileşme de bu şekilde gerçekleşir. Bir gün ilacı almayı ani kestiğinizde beyin buna adapte olamaz, bu bağımlılık değildir, tıpta “kesilme belirtisi” denilen durumdur. İlacı azaltarak kesmek gereklidir.
YANLIŞ İKİ: Antidepresanlar “mutluluk hapları”dır.
Antidepresanlar “kafa yapan”, mutluluk veren ilaçlar değildir. Sadece dir psikiyatrik hastalığı olan ve bu sebeple üzüntülü, çökkün hisseden kişilerde, hastalık belirtilerini yatıştırarak normal hissetmelerine yardımcı olur. Depresyonu olmayan kişiler antidepresan ilaç aldıklarında, iyi hissetmek yerine, ilaç yan etkileri yaşayacaklardır.
YANLIŞ ÜÇ: Antidepresanlar uyuşturur, tedavi etmez.
Antidepresanlar uyuşturucu değildir. Birçok sakinleştirici ya da “uyuşturucu” maddenin aksine alındıklarında hemen etki etmezler, düzelme için 4-6 hafta beklemek gerekir. Antidepresanlar beyin kimyasını olumlu biçimde değiştirir, kişinin depresyonunu tedavi eder. Ancak kişinin genetik yapısının, olumsuz sosyal koşullarının, stres faktörlerinin değişmemesi nedeniyle tedavi bittikten sonra depresyon tablosu tekrar edebilir. Bu tıpkı birçok diğer biyolojik tedavide olan duruma benzer. Örneğin bronşit olduysanız, antibiyotik tedavi almalısınız. Daha sonra tekrar edebilir diye tedavi almamak akıllıca olmaz. Antibiyotik ile bronşit düzelir. Ancak daha sonra aynı mikropla karşılaşmanız ve bağışıklık sisteminizin güçsüzlüğü bir araya gelirse yine bronşit olabilirsiniz. Depresyon tedavisinde de aynı durum geçerlidir.
YANLIŞ DÖRT: Antidepresanlar kişiliğinizi değiştirir.
Antidepresanlar kişiliği değiştirmez, kişiliği değiştirebilen tedavi ancak psikoterapidir. Antidepresan ilaçlar kişiliğinizin üzerini örten tozlu depresyonu temizler ve alttaki gerçek kişiliğinizin ortaya çıkmasını sağlar. Ama siz neyseniz osunuzdur. İlaç kullanımı ile sadece depresyon düzelir ve daha iyi hissedersiniz.
YANLIŞ BEŞ: Antidepresanlara bir defa başladınız mı hayat boyu bırakamazsınız.
Birçok depresyon hastası için tedavi süresi 1-1,5 yıl kadar sürer. Bazı durumlarda daha kısa da sürebilir. Ancak hastalık kronikleşmiş, şiddetli, çok sayıda tekrar varsa daha uzun sürelerle kullanım gerekir. Fakat bu süre “hayat boyu” değildir. Birçok hastanın düştüğü hata, belirtiler düzelir düzelmez, önerilen 1-1,5 yıl süre dolmadan tedaviyi hemen kesmedir. Ne kadar erken keserseniz, depresyonun tekrarlama ihtimali o kadar fazladır. Depresyon ilaç kesiminden sonra tekrar etmişse bu 1-1,5 yıl süre en baştan başlayacaktır. Depresyon tekrarlarının sayısı arttıkça da bu süre daha da uzayacaktır. En kısa ve en düşük doz kullanımı için, tedaviyi kesmeden, bir defada, hekimin önerdiği şekilde kullanıp tedaviyi bitirmek gereklidir.
KAYNAK: PSİKİYATRİ.NET
 
Top