• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Alman Yemekleri - Dünya Mutfağı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
KARA ORMAN TATLISI

  • 1 kg. süt
  • 3 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 125 gr. margarin
  • 1 çorba kaşığı yeşil fıstık
  • 50 gr. çikolata
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 çorba kaşığı hindistancevizi
  • 250 gr. vişne (donmuş)

Bir tencereye unu koyup kısık ateşte rengi sararmadan 5 dk. kavurun. Süt, şeker, yumurta sarısı koyup çırpma teliyle iyice karıştırın. Kakao ve hindistancevizi ilave edilip ateşte katılaşıp göz göz olana kadar pişirin. Ateşten alınıp içine margarin, çikolata koyun ve mikserle 15 dk. çırpın. Kaselerin dibine birer çorba kaşığı vişne koyun. Üzerine hazırlanan tatlıyı pay edin. Soğuduktan sonra vişneli dondurma ve hindistancevizi koyarak servis yapın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ALMAN USULÜ SEBZELİ TAVUK ÇORBASI

  • 2 Adet tavuk göğüsü
  • 1 Adet pırasa
  • 2 Adet havuç
  • 2 Adet patates
  • Maydanoz
  • 1 Kereviz
  • Bezelye
  • 1 Tavuk suyu tozu
  • 1 kaşık Margarin
  • Karabiber
  • Tuz

Tüm malzemeleri küçük doğrayın. İlk tavuk göğüsünü yaklaşık 2 litre suda doğranmış şekilde kaynatın. Ardından tüm malzemeleri ilave edin yaklaşık 20 dakika kaynayarak pişirin. Damağa göre az pirinç ve şehriye ekleyebilirsiniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
KOLAY ALMAN PASTASI

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı tozşeker
  • 3 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı erimiş margarin
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı vanilya

Kreması için:
  • Yarım litre süt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 çay bardağı tozşeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 küçük paket margarin (125 gr)

2 yumurtayı, şekeri, erimiş margarini, yoğurdu, kabartma tozunu bir kaba koyup, karıştırınız.
Vanilya karıştırılmış unu koyup, onu da karışıma iyice yediriniz.
Yağlanmış bir kalıba karışımı döküp, yayınız.
Orta ısılı fırında 20-25 dakika pişiriniz.
Fırından çıkan keki ortadan ikiye kesip, arasına kremasını koyup, diğer yarıyı da kremin üzerine koyup, üzerine bolca pudraşekeri serpip, buzdolabına pastayı koyup, soğutup, servis yapınız.

KREMANIN HAZIRLANMASI:
Bir tencereye 1 yumurtayı, unu, şekeri koyup, sütü yavaş yavaş dökerek karışımı eziniz.
Sonra tencereyi ateşe koyup, muhallebi gibi pişiriniz.
Ateşten alıp, yağı koyup, iyice karıştırınız.

Not: Arzu ederseniz kremaya meyve şekerlemesi, üzüm, fındık vb. gibi malzemeler de koyabilirsiniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ALMAN USULU PATATES

  • 1 kg patates
  • 200 gr kiyma
  • 2 adet sivribiber
  • 1 adet kurusoğan
  • 1 kasik salca
  • 1 bardak rendelenmis taze kasar
  • Yeterince tuz, kirmizi biber

patatesleri bol suda haslayin.diger yandan soğan kiyma biber kavrulup icine tuz salca ve k.biber katilmis malzemeyi hazirlayip ilinmasi icin bekletin. patatesleri soyup tuz ve 3 kasik sivi yagla pure haline getirin.firin kabina purenin yarisini yayin uzerine kiymali harci koyun.kalan pureyide kiymanin ustune yayin.bir kapta bir kahve fincani suda 1 kasik salcayi eritip ustune dokup firina koyun.25-30 dk.200c de pisirdikten sonra kasar rendesini koyup 5-6 dk.daha firinda tutun.pasta gibi dilimleyerek servis yapin.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
YORTU EKMEĞİ

  • 120 gr (8 çorba kaşığı)+ 1 tatlı kaşığı tereyağı (eritilmiş)
  • 30 gr taze (yaş) maya
  • 120 gr (1/2 su bardağı) + 1 çay kaşığı şeker
  • 3+1/2 su bardağı ılık su
  • 1,5 kg (12+1/2 su bardağı) un
  • 1/2 kahve kaşığı karanfil (dövülmüş)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 60 gr (1/3 su bardağı) kuru kayısı (doğranmış)
  • 60 gr (1/3 su bardağı) kuru elma (doğranmış)
  • 300 gr (2 su bardağı) fındık (kabukları soyulup, bütün bırakılmış)
  • 180 gr (1 su bardağı) kuru üzüm
  • 120 gr (2/3 su bardağı) doğranmış meyve kabuğu şekerlemesi

1 tatlı kaşığı tereyağla 3 tepsiyi hafifçe yağlayıp, bir kenara bırakınız.
Mayayı küçük bir kaseye ufalayıp, 1 çay kaşığı şekeri ekleyerek çatalla eziniz. Ilık sudan 1/2 su bardağı ekleyip, şekerli mayayı kabartınız. Kaseyi sıcak ve esintisiz bir yerde 15 - 20 dakika, mayalı karışım kabarıp köpükleninceye kadar bekletiniz.
Unun yarısını (6+1/4 su bardağı) büyük bir kaseye eleyip, karanfil ve tuzu katınız. Karışımın ortasında bir çukur açıp mayalı karışımı, kalan 120 gr (8 çorba kaşığı) eritilmiş tereyağı ve kalan 3 su bardağı ılık suyu içine boşaltınız. Parmaklarınızla unu yavaş yavaş sulu malzemeyle karıştırıp, kaseyi 15 dakika bir kenarda bekletiniz.
Kalan 6+1/4 su bardağı unu büyük bir kaseye koyup, kuru kayısı, elma, fındık, kuru üzüm ve meyve kabuğu şekerlemesini ekleyiniz. Ellerinizle unlu meyveleri mayalı karışıma katıp, hamuru unlanmış tezgaha çıkararak, pürtüksüz ve esnek olana kadar iyice yoğurunuz.
Kaseyi çalkalayıp iyice kuruladıktan sonra, hafifçe yağlayınız. Ellerinizle hamuru top haline getirip kaseye koyunuz. Hamurun üstünü hafifçe unlayıp, temiz ve nemli bir bezle örterek, kaseyi sıcak ve esintisiz bir yerde 1-1,5 saat, hamur 2 kat kabarana kadar bekletiniz.
Kabarmış hamuru unlanmış tezgaha alıp, 2 dakika yoğurunuz. Keskin bir bıçakla hamuru 3 eşit parçaya kesip, her parçayı top haline getiriniz. Hamur toplarını yağladığınız tepsilere yerleştirip, üstlerini nemli bezle örterek sıcak bir yerde 30 - 40 dakika, 2 kat kabarana kadar bekletiniz.
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (220* C) getirip, ısıtınız.
Hamurlar kabarınca tepsileri fırına sürüp, 15 dakika pişiriniz. Fırının sıcaklığını biraz düşürüp (190°C), 30 dakika daha, ekmeklerin üstü kabuk bağlayıp nar gibi kızarana kadar pişiriniz.
Tepsileri fırından alıp, ekmeklerin altlarına parmaklarınızla vurunuz. Eğer davul gibi boş ses verirse pişmiş demektir. Boş ses vermezse fırının sıcaklığını biraz daha düşürüp (150°C), tepsileri yeniden fırına sürerek 5-10 dakika daha pişiriniz.
Tepsileri fırından alıp, ekmekleri ızgara üstünde soğuttuktan sonra, servis ediniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ALMAN PASTASI

  • 3 yumurta
  • 3 kahve fincanı toz şeker
  • 4 kahve fincanı un
  • 1 kahve fincanı su
  • 2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

KREMA İÇİN:
  • 1 yumurta
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi


YAPILIŞI:
1- 20 cm çapında yuvarlak kalıp yağlanıp unlanır.
2- 3 yumurta, 3 kahve fincanı şeker, limon kabuğu rendesi, alüminyum olmayan bir tencerede çarpılıp iyice koyulaştırılır.
3- Kabartma tozu katılmış un elenir, çarpılmadan hafifçe karıştırılır.
4- 1 kahve fincanı su konur. 1- 2 defa daha karıştırılıp kalıba boşaltılır. Orta ısılı fırında 30- 35 dakika pişirilir.

KREMANIN YAPILIŞI:
1- Alüminyum olmayan bir tencerede 1 yumurta, 3 kaşık şeker, 3 kaşık un azar azar süt ilavesiyle ezilir. Limon kabuğu rendesi ile sütün tamamı konup karıştırarak pişirilir.
2- Kaymak tutmaması için çarpılarak soğutulur.
3- Soğuduktan sonra kalıptan çıkarılan kek enine iki parçaya kesilir. Alt parçaya kremanın tamamı konup yayılır. Diğer parça üzerine kapatılır, hafifçe bastırılır.
4- Servis tabağına alınıp üzerine bolca Pudra şeker elenir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
MİNİK ALMAN PASTALARI

  • 1 kg un
  • 125 gr (yumuşak) margarin
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 30 gr yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı ılık su

Ilık su, süt, maya, şeker ve tuzu karıştırarak 1 saat bekletin.
Diğer malzemeleri katıp iyice yoğurun. Hamur 2 katına çıkana kadar mayalanması için bekleyin.
Hamuru merdane ile 1 parmak kalınlığında açıp (hamur çok ince olmasın) su bardağı ile daireler kesin. Kestiğiniz hamurları yağlanmış tepsiye dizip yarım saat tepside mayalandırın.
200 C kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartıp soğuttuktan sonra ekmek bıçağı ile ortasını kesin ve krema torbası ile (krema torbası yoksa buzdolabı poşetinin ucunu kesip kullanabilirsiniz) kremasını doldurun.
Üzerine elekle pudra şekeri eleyin.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ALMAN USULÜ VİŞNELİ TART

  • 500 gr vişne kompostosu (suyu süzülüp, 1/2 su bardağı ayrılmış)
  • 1 çorba kaşığı patates nişastası
  • 22,5 cm'lik 1 hamur kasesi
  • 2 yumurta
  • 90 gr (3/8 su bardağı) şeker
  • 125 gr (1/2 su bardağı) krema
  • 1 kahve kaşığı tarçın

Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (190°C) getirip, ısıtınız.
Ayırdığınız 1/2 su bardağı komposto suyunu ve patates nişastasını küçük bir tencereye koyunuz.
Tencereyi orta ateşe oturtup, sürekli karıştırarak kaynatınız. Nişastalı vişne suyunu 2 dakika daha, koyu ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, vişne tanelerini kattıktan sonra, karışımı hamur kasesine boşaltarak bir kenara bırakınız.
Yumurta ve şekeri ateşe dayanıklı orta boy bir cam kaseye koyup, kaseyi yarısına kadar sıcak su dolu bir tencereye oturtunuz. Yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla karışımı, koyulaşıp telin üstünde şeritler halinde kalıncaya kadar çırpınız.
Tencereyi ateşten alıp, kaseyi tencereden çıkarınız. Krema ve tarçını kasedeki karışıma ekleyip, karışımı hamur kasesindeki vişnelerin üstüne boşaltınız.
Tartı fırının orta katında 30 dakika, üstü hafifçe kahverengi olana kadar pişiriniz. Tartı fırından alıp, iyice soğuduktan sonra servis ediniz.

Not: Alman usulü vişneli tartı yemeklerden sonra, yanında krem şantiyiyle servis edebilirsiniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
SOSLU TURNA BALIĞI

  • 1,5 kg'lık 1 turna balığı (temizlenmiş, gözleri çıkarılmış, başı ve kuyruğu bırakılmış)
  • 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
  • 2 soğan (ince doğranıp, halkalanmış)
  • 2 havuç (kazınıp, ince dilimlenmiş)
  • 1 pırasa (temizlenip, dilimlenmiş)
  • 1 su bardağı elma sirkesi
  • 6 tane-karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı unlu tereyağı
  • 2 çorba kaşığı krema

Baharat torbası:
  • 4 sap maydanoz
  • 1 fiske kekik
  • 1 defne yaprağı

Balığı soğuk suda iyice yıkayıp, kağıt peçeteyle kuruladıktan sonra bir kenara bırakınız.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ısıtınız.
Büyük bir tencerede tereyağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğan, havuç ve pırasayı tencereye koyup, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurunuz. Sirkeyi boşaltıp tane-biber, tuz ve baharat torbasını ekleyerek, tencereyi ateşten alınız. Balığı tencereye yerleştiriniz. Tencereyi alüminyum kağıtla örterek, fırının orta katına sürüp 30-40 dakika, çatalla bakıldığında balık pul pul ayrılıncaya kadar pişiriniz.
Tencereyi fırından alıp, iki büyük kaşıkla balığı ısıtılmış bir servis tabağına çıkarınız. Sosu hazırlarken balığın sıcak kalmasını sağlayınız.
Tenceredeki pişme suyunu orta boy bir tencereye aktarınız. Tencereyi ağır ateşe oturtup unlu tereyağı azar azar ve sürekli karıştırarak ekledikten sonra, sos pürtüksüz ve koyuca bir kıvama gelinceye kadar 2-3 dakika pişiriniz. Kremayı katıp karıştırınız.
Tencereyi ateşten alıp, sosu balığın üstüne dökerek, yemeğinizi servis ediniz.

Not: Alman mutfağından alınan soslu turna balığı, yanında taze fasulye ve kremalı patatesle servis edilebilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ALMAN USULÜ TAVUK

  • 2,5 kg'lık 1 tavuk (temizlenmiş)
  • 90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı (yumuşatılmış)
  • 1 büyük soğan (ince doğranmış)
  • 1 tavuk katısı
  • 4 tavuk ciğeri (ince doğranmış)
  • 1 çorba kaşığı fesleğen (kıyılmış)
  • 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
  • 125 gr lor peyniri
  • 60 gr (2/3 su bardağı) bayat ekmek içi (ufalanmış)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Sosu:
  • 1+1/4 su bardağı tavuk suyu
  • 125 gr (1/2 su bardağı) krema
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber


Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (220 C) getirip, ısıtınız.
Küçük bir tavaya 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı koyup, orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğan, tavuk katısı, tavuk ciğerleri, fesleğen ve maydanozu ekleyip, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşincaye kadar pişiriniz.
Tavayı ateşten alıp, soğan karışımını orta boy bir kaseye aktararak 10 dakika soğutunuz. Peynir ve ufalanmış bayat ekmek içini ekleyip, 1/2 tatlı kaşığı tuz ve 1/2 tatlı kaşığı biber serperek, çatalla eze eze birbirine iyice karıştırınız. Tavuğu büyük bir tepsiye koyup hazırladığınız harcı kaşıkla içine doldurduktan sonra, iğne iplikle dikiniz yada sicimle bağlayınız. Kalan 1/2 tatlı kaşığı tuz ve 1/2 tatlı kaşığı biberle tavuğu ovunuz. Geniş sırtlı bir bıçakla kalan 60 gr (4 çorba kaşığı) yağı tavuğun üstüne sürünüz.
Tepsiyi fırına sürüp, tavuğu 15 dakika pişiriniz. Fırının sıcaklığını orta sıcaklığa (180° C) düşülüp, 1 saat daha pişiriniz.
Bu arada sosu hazırlamak için büyük bir kasede tavuk suyu, krema, tuz ve biberi iyice karıştırınız. Tepsiyi fırından alıp, sosu tavuğun üstüne dökünüz. Tepsiyi yeniden fırına sürüp, tavuğu yarım saat daha pişiriniz.
Tepsiyi fırından alıp, tavuğu ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirerek, ipliği çıkarıp atınız. Madeni bir kaşıkla tepsideki sosun üstünde biriken fazla yağları alıp, sosu ısıtılmış bir sos kabına boşaltarak, tavukla birlikte servis ediniz.

Not: Alman usulü tavuk, yanında maydanozlu patates ve taze bezelyeyle, öğle yada akşam yemeklerinde servis edilebilir.
 
Top