• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Alman Yemekleri - Dünya Mutfağı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
MÜNİH BİSKÜVİLERİ

  • 250 gr (17 çorba kaşığı) tereyağı
  • 250 gr (1 su bardağı) şeker yumurta (hafifçe çırpılmış)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya esansı
  • 1 kahve kaşığı hindistancevizi
  • 300 gr (2+1/2 su bardağı) un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 100 gr (1/2 su bardağı) fındık (çekilmiş)
  • 1 çorba kaşığı pudra şekeri

Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180 C) getirip, ısıtınız. Yağı, orta boy bir kasede, tahta kaşıkla hafif ve kabarık olana kadar dövüp şekeri katarak, karışım pürtüksüz ve kremamsı olana kadar dövmeye devam ediniz. Yumurtayı katıp, iyice karışana kadar çırpınız. Vanilya esansı ve hindistancevizini ekleyiniz. Un, kabartma tozu ve fındığı orta boy bir kaba eleyiniz. Madeni bir kaşıkla, unlu karışımı kremamsı karışıma katarak, iyice karıştırınız.
Karışımı 1,5 sm'lik «düz» uçlu sıkma torbasına doldurup, iki fırın tepsisine döne döne yuvarlaklar sıkınız. Tepsileri fırına sokup 10-15 dakika, bisküviler dokununca sert ve kenarları nar gibi olana kadar pişiriniz. Tepsileri fırından çıkarıp, 5 dakika ılınmaya bırakınız. Bisküvileri tel ızgaraya aktarıp, tamamen soğumaya bırakınız.
Bisküvilerin üstüne pudra şekeri serpip, bir servis tabağına koyarak servis ediniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
MANDEL TURTASI

  • 60 gr (4 çorba kaşığı) + 2 tatlı kaşığı tereyağı
  • 45 gr (1/2 su bardağı) ufalanmış bayat ekmek içi
  • 1/2 su bardağından biraz az süt
  • 100 gr (1/2 su bardağmdan biraz az) toz şeker
  • 6 yumurtanın sarısı
  • 6 yumurtanın akı
  • 175 gr (1 su bardağı) çekilmiş badem

Harcı:
  • 250 gr (1 su bardağı) krema
  • 30 gr (1/4 su bardağı) pudra şekeri
  • 60 gr (1/4 su bardağı) badem rendesi


20 cm'lik iki kek kabını 2 tatlı kaşığı yağla yağlayıp bir kenara bırakınız.
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız.
Ekmek içini büyük bir kaseye boşaltıp, üstüne sütü dökünüz Kaseyi, ekmek içi sütü emene kadar, bir kenarda bırakınız.
Kalan 60 gr (4 çorba kaşığı) yağı orta boy bir kasede döverek yumuşatıp, şekeri katarak, karışım köpük köpük olana kadar dövünüz.
Yumurta sarılarını teker teker sürekli döverek katıp, sütlü ekmek içine ekleyerek iyice karıştırınız. Çekilmiş bademi ekleyiniz.
Bir başka büyük kasede, yumurta aklarını yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla kar haline getirip, madeni bir kaşıkla öteki kasede hazırladığınız kek hamuruna katınız.
Hamuru, yağladığınız iki kek kabma boşaltıp fırında 30-40 dakika, ortalarına parmak bastırıldığında kekler tekrar eski halini alana kadar pişiriniz.
Kekleri fırından çıkarıp 5 dakika ılıttıktan sonra, bir tel ızgaraya aktararak tamamen soğutunuz.
Harcı yapmak için, kremayı orta boy bir kasede yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla kabartıp, konya ve pudra şekerini katınız.
Keklerden birini süslü bir servis tabağına koyup, düz ve kalın bir bıçakla harcı üstüne bolca yayınız. İkinci keki üstüne kapatıp, en üste badem rendesini serperek servis ediniz.

Not: Bu Alman tartını, çayla sunmak isterseniz, harcını yarıya indirip üstüne pudra şekeri serpmek gerekir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ALMAN USULÜ FIRINDA MAKARNA

  • 60 gr (4 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 250 gr makarna ya da erişte (pişmiş)
  • 1 büyük soğan (ince doğranmış)
  • 50 gr mantar (silinip temizlenmiş ve dilimlenmiş)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 250 gr (2 su bardağı) gravyer peyniri rendesi
  • 1+1/2 su bardağı beşamel sos

Önce fırınınızı orta sıcaklığa (190°C) getirip ısıtınız. 1 tatlı kaşığı tereyağla ateşe dayanıklı bir cam kabı ihafifçe yağlayıp, bir kenara bırakınız.
Orta boy bir tavada, kalan 4 çorba kaşığı yağı kızdırıp soğanları koyunuz; arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar kavurunuz. Mantar, tuz ve biberi katıp arasıra karıştırarak 13 dakika pişirdikten sonra, tavayı ateşten alınız.
Pişmiş makarnanın (ya da eriştenin) yaklaşık üçte birini ateşe dayanıklı cam kabın dibine koyup, üstüne soğan ve mantarın yarısını döşeyiniz. Üstüne peynirin üçte birini yayınız. Üste aynı biçimde sırasıyla makarnanın üçte birini, soğan ve mantarın kalanını ve peynirin üçte birini döşeyiniz. Kalan üçte bir makarnayı koyup üstüne kalan üçte bir peyniri serpiniz. Beşamel sosu, kabın iç kenarına çepeçevre gezdiriniz.
Ateşe dayanıklı cam kabı fırına sokup 20-25 dakika, en üstteki peynir tabakası eriyene kadar pişiriniz.
Fırmınızın fırın kısmını kapatıp, ızgarasını açarak 5 dakika, üstü gevrek ve nar gibi olana kadar pişiriniz.
Makarnanızı fırından çıkarıp kabında servis ediniz.

Not: Klasik bir Alman tarifidir. Aynı tarifi makarna yerine erişte ile de hazırlayabilirsiniz. Fırında makarna, yeşil salata ile servis edildiğinde besleyici ve hafif bir yemektir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
VİŞNELİ KREP

  • 150 gr (1+1/4 su bardağı) tatlı krep hamuru
  • 400 gr vişne (çekirdekleri ayıklanmış)
  • 1/2 su bardağı vişne suyu
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 tatlı kaşığı nişasta (2 çorba kaşığı suda eritilmiş)
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri

Krepleri krep tarifine uygun hazırlayıp, sıcak olarak saklayınız. Orta boy bir tencerede vişne suyu, limon suyu ve suda eritilmiş nişastayı, sürekli karıştırarak, karışımı kalınlaşana kadar orta ateşte kaynatınız. Vişneleri ekleyip, karıştırdıktan sonra tencereyi ateşten alınız.
Kreplerin içine vişneli harçtan eşit miktarda koyup, her krepi ayrı ayrı rulo yaparak bir servis tabağına yerleştiriniz.
Kreplerin üstüne pudra şekerini ekip servis ediniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
KÖYLÜ ÇORBASI

  • 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
  • 1 kg dana eti (kuşbaşı doğranmış)
  • 2 soğan (ince doğranmış)
  • 1 diş sarımsak (dövülmüş)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 litre (5 su bardağı) et suyu
  • 2 büyük patates (kabukları soyulup, iri zar biçiminde doğranmış)
  • 1/2 çorba kaşığı dereotu (incc kıyılmış)
  • 75 gr (1/2 su bardağı) kaşar peyniri rendesi

Baharat torbası:

  • 8 sap maydanoz
  • 1 defne yaprağı
  • 1 fiske kekik

Yağı büyük bir tencerede orta ateşte kızdırınız. Etleri koyup arasıra kaşıkla döndürerek kızartınız.
Soğanları katıp 8 dakika, renkleri pembeleşene kadar pişiriniz. Baharat torbası, sarımsak, kırmızıbiber ve tuzu ekleyip iyice karıştırınız.
Unu da koyup ateşin altını kısarak 5 dakika pişiriniz. Yavaş yavaş et suyunu döküp kaynatınız. Kaynamaya başlayınca, tencerenin kapağını kapatıp ağır ateşte, arasıra karıştırarak 1 saat pişiriniz. Sonra patatesleri ekleyip ağzı kapalı olarak 45 dakika daha pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp kepçeyle çorbayı tek kişilik çorba kaselerine boşaltınız. Üstüne dereotu ve kaşar peyniri rendesini serperek servis ediniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
CEVİZLİ ALMAN PASTASI

  • 3 adet yumurta
  • 250 gr bitkisel margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı toz maya (11 gr'lık toz maya paketlerinden de kullanabilirsiniz)
  • Aldığı kadar un

İç malzemesi için;
  • 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
  • Varsa 1 çay kaşığı toz tarçın

Ayrıca;
  • 1 su bardağı pudra şekeri

İç harcını hazırlamak için; ceviz içi, şeker, kuru üzüm ve tarçını derin bir kaba aktarıp karıştırdıktan sonra kenarda bekletin.
Diğer taraftan, hamuru hazırlamak için; sıvıyağ ve yumuşamış margarini derin bir yoğurma kabına koyup üzerine yoğurdu gezdirin ve yumurtaları ekleyin.
Tuz, tozşeker ve toz mayayı katıp unu da azar azar ilave ettikten sonra ele yapışmayan ve kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında en az 60 dakika dinlendirip mayalanmasını bekleyin.
Dinlenen hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak hamur parçalarına ortalarını çukurlaştırıp birer tatlı kaşığı cevizli harç koyun. Kapatıp tekrar yuvarlayın.
Hazırladığınız minik topları sıvıyağla yağladığınız ya da fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine birbirlerine yapışacak şekilde yan yana yerleştirin. İstediğiniz şekli (yuvarlak ya da dikdörtgen olabilir) verin. İyice mayalanması için tepside 20-30 dakika kadar bekletin.
10 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 30-35 dakika pişirip çıkarın. Hafif ılık hale gelmelerini bekleyip üzerlerine pudraşekeri serptikten sonra servise sunun.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ZENCEFİLLİ ALMAN KEKİ

  • 15 gr maya
  • 2 çorba kaşığı + 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı ılık su
  • 250 gr (2 su bardağı) un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kahve kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 1/2 su bardağından biraz fazla ılık süt
  • 60 gr (4 çorba kaşığı) + 1 çay kaşığı tereyağı (eritilmiş)
  • 1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
  • 1/2 su bardağı ezilmiş bisküvi
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 4 çorba kaşığı tereyağı (yumuşatılmış)

Mayayı küçük bir kasede ufalayıp 1 çay kaşığı şekeri ekleyerek çatalla eziniz. Suyu karıştırıp cereyansız, sıcak bir yerde 15-20 dakika, maya kabarana kadar bekletiniz.
Un, tuz ve zencefili büyük bir kaseye eleyip, limon rendesini ve kalan 2 çorba kaşıkla şekeri katarak tahta bir kaşıkla karıştırınız.
Ortasını çukurlaştırıp maya, süt, 4 çorba kaşığı erimiş yağ ve yumurtayı koyunuz. Parmaklarınızla yada spatulayla, hamur kasenin kenarlarından ayrılana kadar karıştırınız.
Hamuru hafif unlanmış bir tezgaha çıkarıp 2-3 dakika, pürtüksüz ve esnek olana kadar yoğurunuz (hamur halkaya yapışırsa yeniden unlayınız).
Büyük bir kaseyi çalkalayıp kuruladıktan sonra hafifçe yağlayınız. Hamuru top yapıp kaseye koyarak üstünü temiz, nemli bir bezle örtünüz. Hamuru cereyansız, sıcak bir yerde 1-1,5 saat, aşağı yukarı iki kat kabarana kadar bırakınız
Kabaran hamuru unlanmış tezgahta 3 dakika kadar yoğurunuz. 10 dakika dinlendirdikten sonra merdane ile 2,5 cm kalınlığında bir kare biçiminde açarak, ellerinizle 5 cm kalınlığında dikdörtgen biçimi verip, kalıba koyduktan sonra bir kenara bırakınız.
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180 °C) getirip ısıtınız.
Kekin üstünü hazırlamak için orta boy bir kasede bisküvi, şeker, tarçın ve yumuşatılmış yağı çatal yada tahta kaşıkla ince ekmek için görünümü alana kadar kanştırınız. Karışımı kekin üstüne serpip, cereyansız ve ılık bir yerde 30 dakika dinlendiriniz.
Keki fırının orta katında 40-45 dakika, kabarıp üstü nar gibi ve hafif gevrek olana kadar pişiriniz.
Kabı fırından alıp, iç kenarında çepeçevre bıçak gezdirerek keki serbestleştiriniz. Keki yavaşça kabından çıkarıp, tel ızgarada soğuttuktan sonra servis ediniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ALMAN USULÜ KAZ DOLMASI

  • 4,5 kg'lık bir kaz
  • 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
  • 2 büyük soğan (ince doğranmış)
  • 350 gr sosis (parmak kalınlığında doğranmış)
  • 4 büyük elma (kabukları soyulup sert kısımları çıkarılarak dilimlenmiş)
  • 175 gr (1 su bardağı) kuru kayısı (bir gece suda bırakılıp süzülerek doğranmış)
  • 2 portakalın kabuğu (rendelenmiş)
  • 250 gr (1+1/3 su bardağı) fındık (fırmlanıp dövülmüş)
  • 125 gr (2 su bardağı) taze ekmek içi
  • 2 çorba kaşığı arpacık soğanı (doğranmış)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 limon (dörde bölünmüş)

Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (220 °C) getirip ısıtınız.
Orta boy bir tencerede yağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğanları katıp arasıra karıştırarak, yumuşayıp hafifçe pembeleşene kadar kavurunuz. Sosisleri ekleyip karıştırarak 8-10 dakika, karışım pürtüksüz olup, sosisler pembeliklerini kaybedinceye kadar pişiriniz.
Elma, kayısı, portakal kabuğu rendesi, fındık, ekmek içi, arpacık soğanı ile 1 çay kaşığı tuz ve 1 kahve kaşığı biberi ekleyip iyice karıştırarak 3 dakika pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp bir kenara bırakınız.
Kazın içini ve dışını limonla ovup limonları atınız. Kalan 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı biberin yarısını kazın içine serpip kalanıyla dışını ovunuz. Kazın her yanını, özellikle butların etrafını, çatalla deliniz.
Kazın içine harcı doldurup, yarığı iplikle dikerek kapayınız. Boynunu bağlayıp çeviriniz.
Kazı göğsü üste gelecek biçimde rosto tepsisine yerleştirilmiş ızgaranın üstüne koyup, fırının orta katına sürünüz. 20 dakika pişirip fırını orta sıcaklığa (190 °C) getiriniz. Kazı 2,5 saat daha, arasıra tepsideki yağları kaşıkla alarak pişiriniz. (Kazın pişip pişmediğini anlamak için bıçağın ucunu buduna hatırınız. Çıkan su renksizse kaz pişmiştir. Kazı pişirirken üstüne suyundan dökmeyiniz.) Tepsiyi fırından alıp kazın ipliklerini çıkarıp atınız. Kazı ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirip servis ediniz.

Not: Alman usulü kaz dolması, küçük patates ve kırmızı lahana ile servis edilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
KAYZER YAHNİSİ

  • 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
  • 750 gr dana eti (kuşbaşı doğranmış)
  • 2 su bardağı et suyu
  • 1 defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 orta boy patates (kabukları iri zar biçiminde soyulup doğranmış)
  • 3 çorba kaşığı rafine yağ
  • 2 büyük soğan (halka halka doğranıp ayrılmış)
  • 1 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)

Lokmalar:
  • 250 gr (2 su bardağı) un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • kahve kaşığının ucuyla hindistancevizi
  • 2 yumurta (hafifçe çırpılmış)
  • 150 gr (3/4 su bardağı) süt


Orta boy, ateşe dayanıklı bir cam kapta, yağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca etleri katıp arasıra karıştırarak 3-4 dakika, her yanları pembeleşene kadar kavurunuz.
Et suyu, defne yaprağı, sirke, tuz ve biberi ekleyip iyice karıştırınız. Ateşi açıp kaynatınız. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika yavaş yavaş pişiriniz. Patatesleri ekleyip 45 dakika daha, etler yumuşayana kadar pişiriniz.
Bu arada lokmaları hazırlamak için un, tuz ve hindistancevizini büyük bir kaseye eleyip, çatalla karıştırarak yumurtaları una yediriniz. Sütü yavaş yavaş katıp, bulamaç pürtüksüz olana kadar tahta kaşıkla dövünüz. Bulamacı 10 dakika bir yerde bekletiniz.
Büyük bir tencerenin yarısına kadar su doldurup kaynatınız. Ateşi kısıp içine bulamaçtan birer çay kaşığı akıtınız. Lokmalar suyun üstüne çıktıktan sonra 3-5 dakika, lokmalar kaşıkla tencerenin kenarına bastırdığınızda yumuşak olana kadar pişiriniz.
Delikli kepçeyle lokmaları çıkarıp büyük bir kaseye koyunuz. Kalan lokmaları da aynı biçimde pişirdikten sonra kâseyi bir kenara bırakınız.
Yahni pişince kasedeki lokmaları katıp 10 dakika daha pişiriniz.
Bu arada, orta boy bir tavada rafine yağı orta ateşte kızdırınız. Yağ kızınca soğanları katıp arasıra karıştırarak 8-10 dakika, soğanlar nar gibi olana kadar kızartınız. Tavayı ateşten alıp halka soğanları delikli kepçeyle bir tabağa bırakınız.
Yahniyi ateşten alıp bir servis tabağına boşaltınız. Üstüne tabaktaki pişmiş soğanları döşeyip maydanozla süsleyerek servis ediniz.

Not: Alman mutfağının bu çok beğenilen yahnisini çeşitli sebzeler, özellikle de lahana ya da brüksellahanasıyla servis ediniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ALMAN USULÜ KIYMALI KAYGANA

  • 125 gr (1 su bardağı) un
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 125 gr (1/2 su bardağından biraz fazla) süt
  • 2 tatlı kaşığı tereyağı (eritilmiş)

Harcı:
  • 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
  • 2 orta boy soğan (ince doğranmış)
  • 750 gr dana kıyması
  • 75 gr mantar (ince dilimlenmiş)
  • 125 gr (1/2 su bardağı) krema
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)


Kayganayı hazırlamak için un ve tuzu büyük bir kaseye eleyiniz. Ortasını çukurlaştırıp 1 yumurta ve 1 yumurta sarısını içine koyunuz. Yumurtalara 1 çorba kaşığı süt katıp tahta kaşıkla karıştırınız. Yavaş yavaş kalan sütün yarısını akıtarak yediriniz.
Kalan sütü katıp, yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla çırpınız. Kasenin üstünü örtüp, serin bir yerde 30 dakika bekletiniz. Bu arada harcı hazırlamak için, büyük bir tencerede yağı kızdırınız. Yaz kızınca soğanları koyup 6-7 dakika, renkleri pembeleşene kadar kavurunuz.
Kıymayı katıp iyice karıştırarak 10 dakika, rengi kahverengi olana kadar kavurduktan sonra, mantarları ekleyip 5 dakika daha pişiriniz. Kıymanın bırakmış olduğu suyu kaşıkla elden geldiği kadar boşaltınız.
Tencereye krema, tuz, biber ve maydanozu katıp kapağmı kapatarak ağır ateşte 20 dakika, ara-sıra karıştırarak pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp harcı sıcak tutunuz. Orta boy bir tavayı orta ateşte kızdırıp, bir tatlı kaşığı yağla hafifçe yağlayınız. Kaygana bulamacının yarısını akıtıp, tavayı döndürerek bulamacı her yanına aynı ölçüde yayınız. 2 - 3 dakika, kaygananın altı kızarana kadar pişiriniz. Spatulayla çevirerek öteki yüzünü de 2 dakika pişiriniz.
Kayganayı ısıtılmış bir servis tabağına çıkarıp sıcak tutunuz.
Tavayı kalan tatlı kaşığı yağla yeniden yağlayıp, içine kalan bulamacı dökünüz. 2-3 dakika kızartıp spatulayla çeviriniz.
Kıymalı harcı üstüne döşeyip önce pişirdiğiniz kayganayı en üste kapatınız. Tavayı ateşten alıp kayganayı bir servis tabağına kaydırınız.
Dilim dilim keserek servis ediniz.
 
Top