41 - Kocaeli

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Sapanca Gölü (Merkez)

İzmit Körfezi’nin doğusunda Adapazarı Ovası ile Düzce ve Bolu ovaları gibi tektonik çukurlar dizisinin batı-doğu doğrultusundaki kırık fay hattının batısında yer alan Sapanca Gölü’nün su toplama alanı 250 km2, yüzölçümü 47 km2’dir. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 32 m.dir. Kuzeyde yaklaşık 300 m. yüksekliğinde bir plato, güneyde de Samanlı dağları ile çevrilidir.

Sapanca Gölü’nün büyük bölümü Sakarya ilinde, batı kesimi de Kocaeli’nin sınırları içerisinde bulunmaktadır.

İzmit Körfezi’nden Büyükderbent isimli alçak bir eşikle ayrılan göl çukurunun doğu ve batı ucu Alivyon birikmeleri sonucunda gittikçe küçülmektedir. Bunun yanı sıra güneydeki Samanlı Dağları’ndan inen ve gölü besleyen küçük derelerin getirdiği birikintilerle kıyıda bir şerit meydana gelmiştir. Bu birikintilerin düzenli biçimde ilerleyişi gölün batı kesimini de daraltmaktadır. Samanlı dağları’ndan inen akarsuların yanı sıra yağmur ve kar suları ile dipteki su kaynakları gölü beslemektedir. Gölün fazla suları kuzeydoğudaki Çark Suyu’nun aracılığı ile Sakarya Nehri’ne boşalmaktadır.

Gölün İlkbaharda suları yükselmekte, Sonbahar aylarında da en alçak düzeye inmektedir. Gölde yayın, turna, alabalık, tatlısu kefali, sazan ve kerevit gibi su ürünleri bulunmaktadır.


Kaplıcalar ve İçmeler

Yeniköy Yazlık Ilıcası (Gölcük)


Kocaeli Gölcük ilçesinin 15 km. güneyinde Yeniköy’de bulunan Yazlık Ilıcası denize 3 km. uzaklıktadır.

Bu ılıcanın suyu 40 C sıcaklıkta olup, cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.



Maşukiye Şifalı Suyu (Merkez)

Kocaeli Maşukiye yakınlarında Kartepe eteklerinde bulunan Maşukiye şifalı suyu fundalıklar arasından çıkmakta olup, denizden 50 m. yüksekliktedir.

Suyun sıcaklığı 20 C olup, cilt ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda burada orman içerisinden çıkan derenin oluşturduğu çağlayanların çevresi piknik alanı olarak kullanılmaktadır.


Soğuksu Şifalı Suyu ve Piknik Alanı (Merkez)

Kocaeli Bahçecik beldesinde bulunan Soğuksu Şifalı Suyu mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca İzmit Körfezi’ne hakim olması nedeniyle de yörenin önemli bir piknik alanıdır.


Akpınar Suyu (Merkez)

Kocaeli Akpınar Köyü’nde bulunan Akpınar Suyu ve mesire alanı, Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce milli park olarak tescil edilmiştir. Bu mesire yerinin içerisinde Akpınar Suyu piknik ve mesire alanı bulunmaktadır.


Kartepe (Merkez)


Kocaeli’nin güneydoğusunda bulunan Kartepe’nin yüksekliği 1606 m.dir. İlin dağ turizmi yönünden önemli bir bölgesi olup, kış sporları yapıldığı gibi aynı zamanda da mesire yeridir.

Çevresi çam, kayın ve ıhlamur ağaçları ile kaplıdır. Ayrıca burada küçük göller de bulunmaktadır. Bu göllerde alabalık yetiştirilmektedir.




Beşkayalar Tabiat Parkı (Merkez)

Kocaeli Yuvacık beldesi yakınlarında bulunan Beşkayalar Tabiat Parkı, Soğuk Dere ve Sıcak Derenin birleştiği vadide yapılan Yuvacık Barajı çevresindedir.

Baraj çevresinde alabalık çiftlikleri ve zengin bir bitki örtüsü bulunmaktadır. Aynı zamanda vadi kanyon konumundadır. Mesire yeri olmasının yanı sıra yörenin trekking alanlarından birisidir.


Ballıkayalar Vadisi (Gebze)

Kocaeli Gebze ilçesi, Tavşanlı Köyü’ndeki Balıklayalar Vadisi 1,5 km. uzunluğunda, 40-80 m. genişliğinde bir vadidir. Dağ sporları yönünden önemli bir merkez olup, “Tabiat Parkı ve Doğal Sit Alanı” olarak ilan edilmiştir.

Ballıkayalar Vadisi kireç taşlarının erimesi sonucu gelişen jeomorfolojik şekilleri ile karstik bir boğazdır.



Çenesuyu (Derince)

Kocaeli derince ilçesinin kuzeyinde bulunan Çenedağı yörenin en yüksek dağıdır. Kocaeli’nin ünlü Çenesuyu bu dağın kuzeyindeki bir vadiden kaynaklanmaktadır.

Kocaeli’nin Roma egemenliği döneminde İmparator Severius Alexander, Nicomedia'ya M.S. 238 yılında gelmiş, bu gelişi nedeniyle mermer bir yazıt dikilmiş ve adına sikke basılmıştır. İmparatorun annesi Ivlia Namea, Alexander’in öldürülmesinden sonra burada kalmış ve bütün servetini kentteki mabetlere adamıştır. Bu arada Çenesuyunun kollarından olan ve sonradan Kilisecik Suyu denilen su tesislerini yaptırmıştır.

Çenesuyu İzmit ile özdeşleştirilmiştir. Sultan Abdülaziz onuruna buradaki saray yapılırken avlu kapısının üzerine İzmitli Şair Saffet tarafından 22 dizelik bir kaside yazılmıştır. Bu kasidede Çenesuyu’ndan da söz edilmiştir.


Çınarlı Dere (Derince)

Kocaeli Derince ilçesinin kuzeyindeki dağlık alanda bulunan Çınarlı Dere yörenin mesire yerlerinden birisidir. Dere çevresi ağaçlık alandır.


Başdeğirmen Mesire Alanı (Karamürsel)

Kocaeli Karamürsel ilçesi Karapınar Köyü’ndeki Başdeğirmen Akçat ve Karapınar derlerinin birleştiği yerdedir. Başdeğirmen Mesire Alanı 180.000 m2’lik bir alanı kaplamaktadır. Mesire alanında başta Suludere olmak üzere küçük dereler ve büyük boyda çınar ağaçları bulunmaktadır. Buradaki 225 yıllık tarihi bir çınar yöreyi simgelemektedir. 1912 yılında mübadele sonucu Rumeli’den buraya göç eden Baş ailesi tarafından satın alınmış ve vadiye iki su değirmeni yapılmıştır. Daha sonra bu vadinin çevresinde kalabalık bir yerleşim oluşmuştur.

Günümüzde Samanlı Dağları’ndan beslenen Suludere’nin çevresinde turistik tesisler bulunmaktadır.


Kerpe (Kandıra)

Kocaeli Kandıra ilçesine 10 km. uzaklıktaki Kerpe Köyü’nde bulunan ilin Karadeniz kıyısındaki doğal limanıdır. Buradaki kayalıklar dalga gücü ile oyulmuş ve kıyıda ilgi çekici doğal görünümler oluşturmuştur. Ayrıca çevresi ormanlıktır.

Küçük balıkçı tekneleri ve deniz araçlarını barındıran limanı yakın tarihlerden itibaren önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir. Kerpe’nin doğal koyları, 150 m. uzunluğunda kumsalı bulunmaktadır.


Kefken Adası (Kandıra)

Kocaeli Kandıra ilçesine 20 km. uzaklıktaki Kefken, ilin Karadeniz kıyısındaki tek adasıdır.Adanın yüzölçümü 0.11 km2 olup, kıyı uzunluğu 1.7 km.dir.Genellikle kayalık olan bu adaya Karadeniz’de fırtınaya yakalanan gemiler ve balıkçı tekneleri sığınmaktadır. Kefken’de kıyı güvenliği ve gemi kurtarması ile ilgili görevliler dışında yerleşim bulunmamaktadır. Ayrıca ada, sualtı balık avcılarının rağbet ettiği bir yerdir.


Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı (Gebze)

Kocaeli Gebze ilçesi Darıca’da bulunan, Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı Bayramoğlu'nda nesli tükenmekte olan hayvanların bakımını üstlenmek için1991 yılında kurulmuştur. 140.000 m2'lik alanı kaplayan parkta, 350 çeşit hayvan ve 250 çeşit bitki bulunmaktadır.

Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı, tropik merkez akvaryum, botanik bahçeleri ile çocuk oyun alanları ve kafeteryası ile bir bütün oluşturmaktadır.
 

Safir

Özel Üye
Özel üye
Başiskele ilçesi sınırlarında yer alan Beşkayalar Tabiat Parkı çok ender bulunan, 6'sı bölgeye özgü 293, Gebze ilçesindeki Ballıkayalar Tabiat Parkı ise 15'i bölgeye özgü 416 canlı türüne ev sahipliği yapıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, jeomorfolojik yapısını kuzeydeki Kocaeli yarımadasını kaplayan plato ile bunun üzerindeki küçük tepeler ve güneyde Samanlı dağlarının oluşturduğu Kocaeli'de, toplam alanın yüzde 18'ini dağlar oluşturuyor.

Samanlı dağlarının zirvesi olan 1602 rakımlı Kartepe ile 1125 metre yüksekliğindeki Naldöken, 892 metre yüksekliğindeki Karlık, 702 metre rakımlı Dikmen dağları kentin en önemli yükseltilerini oluşturuyor.

130 kilometre uzunluğunda, 30 kilometre genişliğindeki Samanlı dağlarının yukarı kesimlerinde bitki örtüsü karaçam, kızılçam, sarı çam, sahil çamı, servi, köknar ve duglas gibi iğne yapraklı, aşağı kısımlarında kayın, gürgen, meşe, kestane, ıhlamur, söğüt, dişbudak, çınar, akçaağaç, kavak ve kızılağaç gibi geniş ve sık yapraklı ağaçlardan oluşuyor, denize yaklaşıldıkça Akdeniz bitki örtüsü makiler görülüyor.

Biyolojik çeşitlilik bakımından kuzeyden güneye gidildikçe, Karadeniz'e özgü bitki toplulukları yerini Akdeniz bitki topluluklarına bırakıyor, Samanlı dağları ile Karadeniz kıyıları ardındaki alanlar sık ve nemcil ormanlarla kaplı.

Engerekotugiller, karanfilgiller, topluçiçekgiller gibi zengin bir floraya sahip Kocaeli, bölgeye ait çok ender bulunan hayvan türlerine de ev sahipliği yapıyor.

-BEŞKAYALAR TABİAT PARKI ARAŞTIRMACILAR İÇİN ÖNEMLİ KAYNAK-

Özellikle Yuvacık Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarındaki, 854,5 hektarı orman olan 921 hektarlık alana sahip Beşkayalar Tabiat Parkı, bitki örtüsü, yaban hayatı özellikleri ve manzarasıyla açık hava rekreasyonu yönünden araştırmacılara önemli bir kaynak oluşturuyor.

Bölgede yapılan bilimsel çalışmalarda 73 bitki ailesine ait 193 cins, 291 tür, 1'er alt ve 1 yan olmak üzere 6'sı bölgeye ait çok ender bulunan 293 canlı türü tespit edildi.

-BALLIKAYALAR TABİAT PARKI-

Gebze ilçesi sınırları içinde yer alan bin 847 hektar alana sahip Ballıkayalar Tabiat Parkı ise bölgedeki yoğun sanayiye rağmen bilinenin aksine çok zengin bir flora ve faunaya sahip.

Parkta yapılan bilimsel çalışmalarda 74 bitki ailesine ait 247 cins, 403 tür, 7 alt ve 6 yan tür olmak üzere 15'i bölgeye ait çok ender bulunan 416 canlı türü tespit edildi.

İl genelinde ayrıca kayda alınmış 46 yürüyüş parkuru bulunuyor. Başiskele, Derince, Gölcük, Gebze, Kandıra, Karamürsel, Kartepe ve Körfez ilçelerinde bulunan yürüyüş parkurlarının toplam 413 kilometre uzunluğunda.

Kartepe, çevresindeki Kuzu, Altıoluk yaylaları ise doğa tutkunlarına yürüyüşün yanı sıra kamp ve piknik imkanı da sunuyor.

Daha çok sanayi kenti kimliğiyle ön plana çıkan Kocaeli, şehir yaşantısının verdiği zorluk ve stresten biraz olsun uzaklaşmak isteyenlere sunduğu alternatiflerle yavaş yavaş gözde mekanlar arasında yerini alıyor.


AA
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Değirmendere Türkiye Coğrafi bölgeleri içerisinde Marmara Bölgesinde Kocaeli İli dahilinde Gölcük İlçesine bağlı bir beldedir. Doğusunda Gölcük ilçe merkezi, batısında Halıdere Belediyesi, kuzeyinde İzmit Körfezi ve güneyinde Kuyumcu Dağı'nın etekleri boyunca Örcün Köyü'nün idari sınırları ile çevrilidir.

Değirmendere'nin Romalılar döneminden beri yerleşim birimi olduğu tahmin edilir. Adını; Değirmendere'yi güney-kuzey doğrultusunda ikiye bölerek İzmit Körfezine dökülen, önceleri kenarında çok sayıda un değirmeni bulunan dere dolayısıyla Değirmenderesi olarak almış, zamanla halk arasında Değirmendere olarak benimsenmiştir.

Değirmendere'de ilk yerleşilen alan Yukarı mahalledir. Yıldırım Beyazıt zamanında, buraları Türkleştirmek amacıyla, Orta Anadolu'dan özellikle Konya ve Kayseri'den insanlar buraya getirilmiştir.

Değirmendere'nin gelişip büyümesinde Gölcük Tersanesi'nin kurulması ve İzmit ile İstanbul arasında seyreden sanayi faaliyetlerinin etkilerini gözlemlenmektedir. Ayrıca ulaşım kolaylığı ve turizm faaliyetleri de gelişmeyi hızlandıran diğer faktörler olmuştur. Zira şehrin içinden geçen E-130 Devlet Karayolu yoğun bir trafik akışına sahiptir.

Günümüzde Değirmendere'nin toplam alanı 800 hektardır. Bunun520 hektarı imar planlı alandır. Değirmendere'de günümüzde yedi mahalle bulunmaktadır. Bunlar Merkez Mahallesi, Topçuları Mahallesi, Yukarı Mahalle, Yüzbaşılar Mahallesi, Atatürk Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Yalı Mahallesi'dir. Yüzbaşılar mahallesi alanının dar olmasından dolayı en yoğun konutlu mahalledir. Bunun dışında genel olarak yerleşmelerin en yoğun olarak bulunduğu kısım karayolu ile İzmit Körfezi arasında kalan kuzey kısmıdır.

Değirmendere ve çevresinde Akdeniz ikliminin değişmiş tipi hüküm sürmektedir. Kışlar asıl Akdeniz iklimine nazaran daha karlı ve soğuk, yazlar ise daha ılıktır.

1938 yılından itibaren Belediye teşkilatı kurulan beldenin doğusunda ki Gölcük İlçe Merkezine uzaklığı 3 km, il merkezi İzmit'e ise 20 km.dir.

Değirmendere kuzeyde İzmit Körfezi ve güneyde Samanlı Dağları'nın uzantısı olan Kuyumcu Dağı arasında genişliği 1.3 km arasında değişen uzunluğu yaklaşık 5 km.yi bulan bir sahada yer alır.

Samanlı Dağları Bozburun'dan başlayarak, doğuda Geyve Boğazı'na kadar 130 km'lik bir sahada uzanan devamlı bir dağlık kütle teşkil eder. Ancak kütlenin jeolojik ve morfolojik özellikleri her yerde aynı değildir. Morfolojik uzanışı ve jeolojik oluşum bakımından Samanlı Dağları, Kuzey Anadolu Sinsileleri'nin batıda Marmara Bölgesi'ne sokulan bir devamı olarak bilinir. Değirmendere İzmit Körfezinden başlayıp, Kuyumcu Dağına doğru yükselen (644m) alanı içine alır. Yani diğer bir değişle Kuyumcu Dağı'nın eteğinde kurulmuştur. Arazi genellikle dağlıktır.

Örcün, Yukarı Mahalle ve Kuruçeşmeden geçirilecek bir hat Değirmendere'yi iki ayrı jeolojik üniteye böler. Bu hattın doğusu neojen yaşlı eski alüvyonlardan oluşmaktadır. Buradaki alüvyon saha kum-çakıl-kil ve siltlerin yarı taşlaşmış ardalanmasından oluşmuştur. Kalınlığı yaklaşık 1 km'nin üzerindedir. Örcün, Yukarı Mahalle ve Kuruçeşme'den çekilen hattın batısında kalan kısmı ise metamorfik ve mağmatik kökenli bilimlerden oluşmaktadır. Burada tüfler doğu-batı doğrultusunda kuzeye doğru devamlı olarak yüzlek vermişlerdir. Tüflerin güneyi ise genellikle anfibolit bilimlerden oluşur. Bu birimlerin üzerinin ayrışmış olduğu alt kısmının ise ana kaya olduğu yarmalarda görülmektedir.

Sayılarla Değirmendere

Erişim noktalarına uzaklık : İstanbul = 110 km İzmit = 20 km
Yalova = 45 km Yeşilköy Hava Limanı = 140 km.

RESİMLERLE DEĞİRMENDERE

21.jpg


24.jpg
 

Paradoks

... Elif ...
Özel üye
Kartepeye Nasıl Giderim


Kartepe Nerede Nasıl Gidilir Harita

Kartepe'ye ulaşım oldukça kolaydır. İstanbul'dan geliyorsanız Kartepe yolu'na ve Penguen tepe kayak evine varışınız yaklaşık 1 saat sürecektir.

Tek yapmanız gereken TEM'den gelirken Kartepe tabelalarını takip etmektir.
 
Top