21 Kasım 2021 Pazar , Emeklilik müjdesini SGK duyurdu

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
En az 10 yıl sigortalı olup, 1800 günü olanlara emeklilik hakkı geldi. 1800 gün şartı ile yaşa bakılmaksızın erken emekli olabilirsiniz
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili henüz net bir açıklama yapılmamışken, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bazı hallerde erken emeklilik hakkı tanıdığı ortaya çıktı. SGK'nın bazı şartlarını sağlamanız durumunda en az 10 yıl sigorta süresi olanlar ve 1800 iş gününü tamamlayanlar emekli olma hakkını kazanabiliyor. Ayrıca SGK'nın yıpranma payı adı altında çalışanlara yönelik sunduğu bir ayrıcalık da mevcut. Burada da bazı meslek dallarına erken emekli olma hakkı veriliyor.

Her çalışanın hayali emekli olmak. Emeklilik için işe giriş tarihine göre belirlenen yıl, prim ve yaş şartlarını tamamlamak gerekiyor. Ancak bazı durumlarda emeklilik erkene çekiliyor.Çeşitli sağlık sorunlarını yaşayanlara erken emeklilik imkanı sağlanıyor. Bu durumlardan biri de sigortalının erken ya da vaktinden önce yaşlanması. İşçi statüsünde 4/A’lı olarak çalışanlar ile Bağ-Kur’lular bu haktan yararlanıyor.

Dikkat, algı, bellek, kavrama, soyutlama gibi işlevlerin kaybı olan bilişsel yaşlanma ile fizyolojik ve psikolojik yaşlanma durumu tespit edilenler erken yaşlanmış sayılıyor ve erken emekli olabiliyor.

Bu durumlar ilgili branşlarca düzenlenen sağlık kurulu raporları ile tespit ediliyor ve tespit de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Kurulu tarafından yapılıyor. Erken yaşlılık tespiti yapılan kişiler 55 yaşını doldurması ve en az 5400 gün prim ödemesi şartıyla erken emekli olabiliyor ve emekli aylığı alabiliyor.


1800 gün şartı
Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. En az 10 yıl sigortalı bulunup toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün bildirmek şartıyla malulen emeklilik imkanı veriliyor.
 
Kaynak
https://www.medyatava.com/haber
SGK'dan erken emeklilik duyurusu geldi. 43 yaşında emekli olmanın yolu açıldı. İşte yıpranma payı nedeniyle erken emekli olma hakkında sahip meslek dalları.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili hükümet cephesinden olumlu sinyaller gelirken, bu sorunun nasıl çözüleceği yönünde masada çeşitli formüller bulunuyor. Fakat, EYT dışında başka meslek grupları da erken emekli olabiliyor. Örneğin madencilerin emekli olma yaşı 43. Sosyal Güvenlik Kurumu bununla ilgili bir duyuru yaptı ve yıpranma payı nedeniyle erken emekli olan meslek gruplarını açıkladı. Bu mesleklerden herhangi birinde çalışıyorsanız 43 yaşından itibaren emekli olmanız mümkün.

Sosyal Güvenlik Kurumu bazı mesleklere ilişkin olarak erken emeklilik sağlayacak olan yıpranma hakkını devreye aldı.
Kamuoyunda “yıpranma hakkı” olarak ifade edilen fiili hizmet süresi zammına ilişkin önemli bir adım daha atıldı.
SGK, yıpranma hakkından yararlanan meslek sayısını 45’e çıkardı. Artık röntgen teknisyeni, ağız-diş radyoloji uzmanı, cezaevinde çalışan memurlar, ihtiyat pilotları da bu haktan yararlanıp erken emekli olabilecek.

Kurşun-arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, civa üretiminde, madenlerde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde çalışanlar başta olmak üzere yararlanan meslek sayısı 45’e çıktı.
Sosyal Güvenlik Kurumu yıpranma payına açıklık getirmek için bir genelge yayınladı.
Buna göre, artık röntgen teknisyenleri, ağız-diş radyoloji uzmanları, infaz ve koruma baş memuru, ceza infaz kurumu müdürü, ihtiyat pilotları da yıpranma hakkından yararlanacak.

43 yaşında emekli
Madenlerde çalışan işçilerin emeklilik yaşını 55’ten 50’ye indirirken, izinde geçirdikleri süreler tatiller de yıpranmaya dahil ediliyor.

Böylece madenciler 43 yaşında emekli olabiliyor. Geçen yıl kararname ile ceza ve infaz kurumu personeli ve sağlık çalışanlarına da yıpranma hakkı tanındı.
Cezaevlerinde çalışanlara verilen 90 günlük yıpranma hakkından cezaevi müdürü, infaz ve koruma baş memuru, hükümlü-tutuklularla irtibat içindeki diğer görevliler de yararlanacak.
Yıpranma hakkı bu kapsamdaki personel için Ağustos 2017’den sonraki çalışmaları için uygulanacak. SGK genelgesine göre emekli aylığı alanlar dışındaki “ihtiyat pilotları” da yıpranma hakkından yararlanacak.

Röntgen teknisyenleri, ağız, diş, çene radyolojisi uzmanları 90 gün yıpranma hakkından yararlanacak.
Yıpranma hakkından, kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, Emniyet, MİT, basın ve gazetecilikte çalışanların yer aldığı 45 meslek grubu yararlanıyor.
İşte yıpranma payı olan meslekler
Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90-180 gün
Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün
TSK’da görevli subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün
Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre çalışan gazeteciler 90 gün
Emniyet ve MİT mensupları 90 gün
Cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün
Radyoaktif ve doğal, yapay radyoaktif maddeler 90 gün
Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün
Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60-90 gün
Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün
Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün
 
Geri
Top