2009 Dünya Astronomi Yılı Olacak

wien06

V.I.P
V.I.P
Astronomi,milyonlarca galaksinin bulunduğu devasa boşluğun içindeki yapıların birbiri ile olan ilişkisi diye adlandırılabilir.Bu ilişki tarih boyunca insanları her zaman bir merak içinde bırakmıştır.Bu merak tanımlanan yeni olay ve cisimlerle katlanarak artmıştır.Bu zamanda gelinen nokta ise geçmiş yıllara göre ilerlemelerin daha da hızlı bir şekilde artacağını göstermekte.

Bu sonuçtan yola çıkarak yeni yılın ilk günlerini yaşadığımız bu yılın adı çoktan konmuş durumda.Dünya Astronomi Yılı Haliyle bilim adına bir şeyler yapmak isteyen ülkelerde şu an için 135 tanesi birleşmiş durumda.Bu birleşme yıl boyunca Dünya Astronomi Yılı ile ilgili başlıktan yola çıkarak çeşitli etkinliklerde bulunacaklar.Bu etkinlikler büyük küçük demeden her yaştan kişiye hitap edecek şekilde olacak.


Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), 2009 yılını, Galileo Galilei’nin teleskopla yaptığı ilk gökyüzü gözleminin 400. yıldönümü olması sebebiyle Dünya Astronomi Yılı ilan etti. UNESCO bu çağrıya ortak oldu ve Birleşmiş Milletler, 2009 senesini Dünya Astronomi Yılı olarak kabul etti.

Astronomi bilimindeki gelişmelerin paylaşılması yoluyla, bu sonuçlara ulaşabilmek için takip edilen araştırma ve düşünce sürecinin anlatılması ve toplumun genelinde bilimsel bilincin geliştirilmesi, bilim eğitiminin iyileştirilmesi ve desteklenmesi, gökyüzüne ve dolayısıyla doğaya olan ilginin ve merakın arttırılması ve bilim insanları arasındaki cinsiyet dengesinin teşvik edilmesi, DAY 2009′nın en önemli amaçlarını oluşturuyor.

“Evren sizi bekliyor…” çağrısıyla DAY 2009, sene boyunca gerçekleşecek etkinlikler ile dileyen herkesi astronomiyle kaynaştırmayı hedefliyor.

2009 DÜNYA ASTRONOMİ YILI BROŞÜRÜ 2009 GÖK OLAYLARI YILLIĞI
 

wien06

V.I.P
V.I.P
Basın Duyurusu 2009 Ocak 14
Uluslararası Astronomi Birliği ve UNESCO, 2009′u Dünya Astronomi Yılı ilan etti

Dünya Astronomi Yılı’nda Evren sizi bekliyor…

Uluslararası Astronomi Birliği ve UNESCO, 2009 yılını Dünya Astronomi Yılı ilan etti. Dünya Astronomi Yılı 2009 (DAY 2009), bu iki kuruluş tarafından “Evren sizi bekliyor” çağrısı ile başlatıldı.

2009′un bu ilk günlerinde, dünyadaki bir çok gökyüzü meraklısı uluslararası astronomi yılı için hazırlık yapıyor. 135 ülkede, Dünya Astronomi Yılı için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Tüm yıla ve hatta 2010′a yayılacak olan etkinlikler ile ilgili detaylı bilgi DAY2009′un küresel web sitesi duyuruluyor.

DAY2009′un resmi açılışı 15-16 Ocak 2009′da Paris’te bir törenle yapılacak. Törende, aralarında Nobel ödüllü olanların da bulunduğu çeşitli konuşmacıların yanı sıra, dünyanın değişik ülkelerinden bilim insanları ile canlı video bağlantıları kurulacak.

Dünya Astronomi Yılı’nda dünya çapında gerçekleştirilecek projelerden bazıları

“Evren Güncesi” projesi, yılbaşında açılmış olan web sitesinde profesyonel astronomlar yazdıkları yazılarla günlük yaşamlarını ziyaretçilerle paylaşacak. 35′in üzerinde ülkeden katılan 50′den fazla yazar, web sitesi için günlük yaşamları, yaşadıkları problemler ve projeleri hakkında içerik oluşturmaya başladılar. Bu web sitesi sayesinde halk, bir astronom olmanın ne demek olduğu ve çığır açan araştırmaların ne şekilde yürütüldüğü hakkında bilgi sahibi olacak.

“100 Saat Astronomi” projesi 2-5 Nisan 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu projenin amaçlarından biri, olabildiğince fazla insanın, Galileo’nun 400 yıl önce yapmış olduğu gibi, teleskop ile gökyüzüne bakmasını sağlamak.

“Dünyadan Evren’e Bakış” küresel projesi, büyük ölçekli uzay fotoğraflarını geniş kitleler ile buluşturmayı hedefleyen bir sergi. Fotoğraflar, parklar, sanat müzeleri, alışveriş merkezleri, metro istasyonları gibi alışılmışın dışında mekanlarda sergilenecek. “Dünyadan Evren’e Bakış” projesi, Ocak 2009′da UNESCO merkezinde yapılacak açılış töreninde tanıtılacak.

“Geceleyin Dünya” adlı bir başka proje ise, yeryüzünden değişik görüntülerin yıldızlar, gezegenler, ay ve gökyüzü eşliğindeki göz kamaştırıcı fotoğraflarını içeriyor. “Geceleyin Dünya” projesi kapsamında dünya çevresinde 30 farklı şehirde sergi ve eğitici etkinlik planlanıyor.

DAY2009′un amaçlarından biri gökyüzünün güzelliğini özellikle büyük kentlerde maskeleyen ışık kirliliği’ne dikkat çekmek. Bu amaçla gerçekleştirilecek “Karanlık Gökyüzü Farkındalığı” başlıklı projede kent sakinleri, gökyüzünün belirli bir bölgesinde yıldız saymaya teşvik edilecek. Bu sayımların karanlık bölgelerde yapılanlarla karşılaştırıldığında genellikle çok şaşırtıcı sonuçlar elde edildiği biliniyor. “Kaç yıldız sayabiliyorsunuz?” projesi Ocak 2009′da başlıyor.

2009′da gökyüzünde önemli olaylar gerçekleşecek

2009 yılında gökyüzünde heyecan verici bazı olaylar da meydana gelecek. Bunlardan biri, 22 Temmuz 2009′da gerçekleşecek 21. yüzyılın en uzun güneş tutulması olacak. Bu tutulma 6 dakika 39 saniye sürecek ve Hindistan, Bengaldeş ve Çin’den geçen bir hat üzerinde izlenebilecek. Bir diğer heyecan verici olay da Leonid göktaşı yağmuru. Kasım 2009′un ortalarında gerçekleşeceği tahmin edilen göktaşı yağmurunda bir saat içerisinde 500′den fazla kayan yıldız gözlemleneceği iddia ediliyor. Ekim ayı ortasında, kuzey yarım kürede, dev gezegen Jüpiter ve uyduları, kitlelerin gözlem yapabileceği en uygun zaman olan gün batımında gökyüzünde olacak. Söz konusu bu etkileyici görüntüler, küçük ve amatör teleskoplarla dahi gözlemlenebilecek.

DAY2009, halkın geniş katılımını sağlamak amacıyla etkinlik düzenlemek ve organize etmeye yardım edecek amatör astronomlara çağrı yapıyor. Gün geçtikçe sayısı artan bu yardımcı ordusu, astronominin tanıtımını ilgi çekecek yollarla gerçekleştirmeye çalışacak. Sayıları binleri bulan gönüllü katılımcılar sayesinde, şimdiden dünyanın en geniş astronomi ağı oluşturulmuş.

Uluslararası Astronomi Birliği başkanı Catherine Cesarsky’nin açıklamalarına göre, 135 ülke DAY 2009′a katılımlarını ilan etmiş. 2009 yılı boyunca tüm bu ülkeler astronominin halk ile buluşturulması misyonunu gerçekleştirmek amacıyla çalışacak. DAY2009 sayesinde, bilim eğitimi ve bilim meslekleri arasındaki bağın güçlendirilmesi, bu sayede üniversitelerde bilim ve teknoloji dallarına daha çok öğrencinin yönelmesi hedefleniyor.

Düzenlenecek birbirinden farklı birçok etkinlik sayesinde Evren ve bizim Evren’deki yerimiz hakkında daha fazla bilgilenmenin tam zamanı. DAY2009, 1 Ocak 2009′dan başlayarak herkesi Evren’i keşfe çağırıyor.

Türkiye’de yapılacak olan etkinlikler ile ilgili detaylı bilgiye Türkiye’deki DAY 2009 etkinliklerini koordine etmekte olan Türk Astronomi Derneği websitesi ve Türkiye ulusal websitesi adresinden ulaşılabilir.
 
Top