Yuan Hanedanı ya da Kubilay Hanlığı

Suskun

V.I.P
V.I.P
Yuan Hanedanı ya da Kubilay Hanlığı
(Çince: ;
Pinyin: Yuáncháo;
Moğolca: Dai Ön Yeke Mongghul Ulus)
1280 - 1368 yılları arasında Çin'i egemenliği altına alan Moğollar tarafından kurulmuştur.

150px-YuanEmperorAlbumKhubilaiPortrait.jpg


566px-Flag_of_the_Mongol_Empire.svg.png




Togon Temür döneminde 1368'de başkenti Tadu 'yu terkederek kuzeye kaçmak zorunda kalmış ve hanedan Kuzey Yuan olarak adlandırılmıştı.

Aslında Doğu Avrupa ve Rusya'dan Orta Doğu'ya, Çin ve Kore'ye kadar uzanan Moğol İmparatorluğu'nun bir parçasıdır. Ancak Moğollar, İmparatorluğun içinde yalnız Çin ile ilgilenmiş, Moğol Kağan unvanının yerine Çin İmparatoru unvanını kullanmayı yeğlemişlerdir.
Moğol yönetiminin Han Çinlilerine yaptığı dayanılmaz sömürü ve baskı, Hanların ayaklanmasına neden oldu. 1333 yılına gelindiğinde dini örgütler ve başka gizli örgütler tarafından başlatılan ayaklanmalar tüm ülkeye yayıldı. Bu dönemdeki büyük ayaklanma, Sarı Irmakta yapılan ıslah çalışmalarına katılan köylülerin başlattığı Kırmızı Başörtülü Ordunun ortaya çıkmasıydı. Kırmızı Başörtülü Ordunun Haozhou bölgesindeki birlikleri, Zhu Yuanzhangın liderliğinde Moğolları kovarak Çini yeniden kurmak sloganıyla geniş destek kazandı. Zhu Yuanzhang, ordusuyla birlikte 1368 yılında Daduyu ele geçirerek Yuan hanedanını devirdikten sonra Ming Hanedanını kurdu.
 
Benzer Konular Başlık Forum Cevap Tarih
Edremitli_Cafer Osmanlı Hanedanı Osmanlı Tarihi 0
~meLek~ Tudor Hanedanı Dünya Tarihi 0
Suskun Tudor hanedanı Dünya Tarihi 0
Z Windsor Hanedanı Dünya Tarihi 0
Z Tudor Hanedanı Dünya Tarihi 0

Top