• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Vejetaryen Yemek Tarifleri

Suskun

V.I.P
V.I.P
sebze_16.jpg


ÇAPATİ

1 kişilik
3 ölçü maş
1 ölçü nohut
2 ölçü kırmızı mercimek
1/4 ölçü buğday
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı zerdeçal
Yeşil yapraklı sebze suyu (ıspanak, maydanoz, semizotu gibi)

Maş, mercimek, nohut ve buğdayı 6-8 saat kadar bol suda bekletin. Haşlamadan blendırdan geçirin. Karışıma kimyon ve zerdeçalı ekleyip sebze suyu ile püre kıvamına getirin. Karışımı en küçük boy teflon tavaya yarım cm kalınlığında dökün. Her iki tarafını da altın sarısı renk alana dek pişirin. İçine haşlanmış sebzeler koyup dürüm şeklinde servis yapın. Çapatinin yanında taze olarak hazırlanmış limonata ikram edebilirsiniz.



SARI MUNG FASULYESİ

3 kişilik
3 kase sarı mung fasulyesi
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal
2 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sade yağ

Fasulyeleri önceden ıslatın. Haşlayın. Suyunu çektiğinde, içine sade yağ, zencefil, zerdeçal ve tuzu karıştırın. Pirinçle birlikte servis yapın.

Not: Sarı mung fasulyesi Türkiye'de henüz çok yaygın olarak kullanılmadığından bulunmuyor.



SOYA ETLİ GÜVEÇ

8 kişilik
1 çorba kaşığı sade yağ
100 gram kuşbaşı soya eti
500 gram taze fasulye
500 gram patlıcan
500 gram kabak
1 kg domates
100 gram taze iç bezelye
100 gram bamya
1 baş sarımsak
200 gram sivri biber
4 adet patates
2 çorba kaşığı soya baharı
2 çay kaşığı tane karabiber
4 adet soğan (arzuya göre)

Güveç kabını yağlayın. İçine de çok az miktarda yağ koyun. Üzerine doğranmış fasulye, patlıcan, kabak, bamya, bezelye ve patatesleri yerleştirin. Diğer malzemeleri ise aralarına eşit miktarda ilave edin. Güvecin üstünü halkalar halinde doğranmış domateslerle kapattıktan sonra hafif ateşte pişirin ve servis yapın.



MISIR ÇORBASI

3 kişilik
1 çorba kaşığı sade yağ
2 çorba kaşığı un
1 paket dondurulmuş mısır
Yarım litre süt
su

Sade yağı eritin. Unu ilave edin. Sürekli karıştırarak, hafif pembeleştirin. Bu arada, mısırdan biraz ayırın. Geri kalan mısır ve sütü blendırda karıştırın. Bu karışımı pembeleşen una ilave edin. Sürekli karıştırarak, kaynatın. İstediğiniz kıvama göre su ilave edin. Ayırdığınız tane mısırları da ilave edin. Mısırlar piştiğinde servis yapın.



MAŞ

1 kişilik
2 kase maş
Domates
Salatalık (veya haşlanmış çeşitli sebzeler)
Bir miktar sumak
Kaşığın ucuyla tuz
Bir miktar zeytinyağı
Limon suyu

2 kase maşı bir tencerede bol suda haşlayın. Yumuşayınca ocaktan alarak süzün. Haşlanmış sebzeler ya da çiğ sebzelerle karıştın. Zeytinyağı, limon, tuz ve sumakla lezzetlendirerek servis yapın.



ISPANAKLI BÖREK

3 adet yufka
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
İç için:
1 küçük demet ıspanak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz

Ispanak ince kıyılır. Tavaya yağ konur, ısınınca ıspanak atılır, solana kadar kavrulur, tuz eklenir. İlk yufka serilir yüzeyine su-zeytinyağı karışımı gezdirilir. İkinci ve üçüncü yufkalar aynı şekilde üst üste konur. Son yufkanın üzerine ıspanak yayılır. İki taraftan rulo yapılır. Rulolar ortada buluşturulur, ortadan kesilerek ayrılır. 1 parmak kalınlığında kesilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Not: Maş Türkiye'de de yetişen ve kolayca bulunan bir bakliyat türü. Aktarlardan temin edebilirsiniz. Toplam: 180 kalori, protein 9 gram, yağ 0,5 gram.



TÜRLÜ

1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet kabak
2 adet patlıcan
2 adet sivri biber
15-20 adet taze fasulye
1 adet patates
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz

Soğan ve sarımsak ince kıyılır. Tencereye yağ konur, soğan ve sarımsak atılır, pembeleştirilir. Üzerine rende domates eklenir ve şeklini kaybedene kadar pişirilir. Daha sonra 5'er dakika arayla ve sırayla doğranmış fasulye, sivri biber, patates, patlıcan ve kabak katılır. Tuz serpilir ve tencerenin kapağı kapatılır. 15-20 dakika pişirilir. Ilık olrak servise sunulur.


GÜVEÇ

Malzemeler:
100 gram patates
75 gram fasulye
75 gram havuç
25 gram kırmızı biber
100 gram kabak
250 gram patlıcan
250 gram domates
5 adet arpacık soğan
2 diş sarımsak
75 gram yağ
Yeteri kadar tuz
3 gram sarımsaklı çeşni (hazır toz)
3 gram sebzeli çeşni (hazır toz)
3 gram tavuk suyu

Hazırlanışı:
75 gram yağda soğan ve sarımsakları pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından domatesi ekleyin ve 5 dakika kavurduktan sonra, patatesleri ve havuçları ilave edin. Bunları da 5 dakika süreyle kavurun. Kabak, kırmızı biber, ve fasulyeyi ekleyin. Bir 5 dakika daha kavurun ve son olarak patlıcanı katın. Tuzu ve baharatları serptikten sonra, suyu boşaltın. 20 dakika süreyle kısık ateşte pişirmeye bırakın.



SEBZELİ TOST

4 kişilik malzemeler
8 dilim tost ekmeği
1 adet kabak
1 adet kırmızı biber
1 adet patlıcan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Ketçap

Kabak ve patlıcan halka şeklinde dilimlenir. Biberin tohumu çıkarılır, birkaç parçaya kesilir. Tavaya yağ konur, sebzeler yumuşayana kadar iki yüzü kızartılır. Sonra tost makinasına ekmek dilimleri dizilir. Pişen sebzeler karışık olarak ekmek dilimlerinin üzerine konur. Üzerine tuz serpilir, ketçap gezdirilir. Diğer dilimler üzerine kapatılır. Tost makinasının kapağı bastırılır, yeteri kadar pişirilir.


KAYISILI PAY

8 kişilik Malzemesi
1 su bardağı un
1 su bardağı kepekli un
12 kayısı
4 yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
2 çay kaşığı haşhaş tohumu
1 limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı pudra şekeri

Tereyağı, tozşeker, ceviz, un ve kepekli unu bir kaseye alıp krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın. Sıvıyağı azar azar ilave edin. Yumurtaları ekleyip düzgün bir karışım oluncaya kadar çırpın. Haşhaş ve limon kabuğu rendesini ilave edip karıştırın. Kayısıları yıkayıp süzün. Çekirdeklerini çıkarıp ince ince dilimleyin. Kayısı ve kabartma tozunu hazırladığınız hamura ilave edip harmanlayın. 22 santim çapındaki fırın kalıbını yağlayıp un serpin ve hamuru içine boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Soğuyunca pudra şekeri serpip servis yapın.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
sebze_6.jpg

FIRINDA MEYVE TATLISI

8 kişilik Malzemesi
3 kg karışık yaz meyveleri (kırmızı erik, kayısı ve şeftali)
1 çay bardağı limon suyu
3 yumurta akı
Yarım su bardağı tozşeker
2-3 diş karanfil
1 çorba kaşığı su
8 top kavunlu dondurma

Kayısı ve şeftalilerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarttıktan sonra küp küp doğrayın. Eriklerin çekirdeklerini çıkarıp ince ince dilimleyin. Hepsini tencereye alıp üzerine 2 çorba kaşığı tozşeker ilave edin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 2-3 dakika pişirin. 1 kaşık su ve karanfilleri ekleyip ateşten alın.
Yumurta akları ve kalan toz şekeri kar haline gelinceye dek çırpın. Hazırladığınız meyveleri ilave edip karıştırın. Yağlanmış fırın kalıbına dökün.
Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 4-5 dakika pişirin. Fırından çıkarıp üzerine limon suyunu gezdirin ve 2 dakika sonra fırından alın. Ilık olarak servis tabaklarına alıp dondurma topları eşliğinde servis yapın.



KABAK TURTASI

4 kişilik Malzemesi
1 kg kabak
1 soğan
3 dilim kepek ekmeği
200 gr lor peyniri
1 çay bardağı rendelenmiş kaşarpeyniri
3-4 dal maydanoz
2 yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Kabakları ve soğanı temizleyip ince ince doğrayın. Geniş bir tavada 1 kaşık zeytinyağını ısıtıp kabak ve soğanı 5-6 dakika kavurun. Maydanozu yıkayıp kıyın.
Ekmek dilimlerini robotta ufalayın. Kabaklı karışım, lor peynir ve kaşar peynirini ilave edip çatalla ezerek püre yapın. Tuz, karabiber yumurta ve maydanozu ekleyin. Malzemeleri birbirine yedirinceye kadar çırpın.
Fırın kalıbını yağlı kağıtla döşe-yin. Hazırladığınız karışımı kalıba döküp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Dilimleyip ıllık ya da sıcak olarak servis yapın.



SEBZELİ SOĞUK PİLAV

4 kişilik Malzemesi
1 su bardağı pirinç
100 gr taze fasulye
2 kabak
1 dal taze soğan
4-5 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 yumurta
Tuz

Pirinci tuzlu suda haşlayıp süzün ve soğumaya bırakın. Yumurtaları katı kıvamda haşlayıp soyun ve halka halka dilimleyin. Maydanozu yıkayıp kıyın.
Fasulyeleri temizleyip ince ince doğrayın. Tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzün ve soğumaya bırakın.
Kabakları temizleyip küçük küçük doğrayın. Hafif yumuşayıncaya kadar 5-6 dakika haşlayıp süzün. Soğanı soyup 2-3 parçaya kesin. Kabak, soğan, maydanoz ve zeytinyağını robotta püre haline getirin.
Hazırladığınız kabak püresi ve fasulyeleri haşlanmış pirince ilave edip karıştırın. Tuzunu ayarlayıp şekilli bir kek kalıbına dökün. Kalıbın şeklini alması için kaşığın sırtı ile bastırarak karışımın yerleşmesini sağlayın. Buzdolabında 30 dakika bekletip servis tabağına ters çevirin. Haşlanmış yumurta dilimleriyle süsleyip servis yapın.



ROKALI MAKARNA

4 kişilik Malzemesi
1 paket burgu makarna
1 kırmızı salçalık biber
1 çarliston biber
2 kabak
yarım patlıcan
8-9 dal roka
1 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Kırmızı biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp ortadan ikiye kesin. Közleyip kabuklarını soyun ve ince şeritler halinde doğrayın. Patlıcan ve kabakları temizleyip ince çubuklar halinde doğrayın. Hazırladığınız sebzeleri ızgara ya da teflon tavada yağsız olarak kızartın. Sebzeleri derin bir kaba alıp üzerine zeytinyağı gezdirin. Sarımsağı ezip ilave edin. Tuz ve karabiber serpin. Üzerini örtüp yarım saat bekletin. Rokayı yıkayıp ince ince doğrayın. Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün. Hazırladığınız sebzelerin üzerine ilave edip karıştırın. Rokayı ekleyip harmanlayın. Sıcak veya soğuk olarak servis yapın.



KABAK TATLISI

Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı

1 kg. bal kabağı
1,5 bardak şeker
1/2 bardak dövülmüş ceviz içi
Bir fiske tuz (isteğe bağlı)

Kabağı küçük parçalara bölün ve soyup 1 cm kalığında şeritler halinde kesin. Tencereye koyup şeker ve suyu ekleyerek orta ateşte kabaklar şeffaflaşana kadar pişirin (özellikle tencerenin üstünde kalanlar) soğutup, bir spatula ile karıştırmadan servis tabağına alın ve üstlerine dövülmüş ceviz dökün.

Not: Kabak parçaları elden geldiğince karıştırılmamalı bu yüzden de derin olmayan bir tencerede pişirilmelidir.



MERCİMEK SALATASI

Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı

3/4 bardak yeşil mercimek
2 bardak sıcak su
1 demet (yaklaşık bir düzine) yeşil soğan
1/2 bardak kıyılmış maydanoz
Tuz, biber
1/2 bardak sirke ve tuz (Her birinden 1/4 bardak)

Mercimeği akşamdan suya koyun. Sonra yıkayıp 2 bardak kaynar suda, lapa olmadan iyice yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzdürün ve bir kaba alın, küçük küçük kesilmiş yeşil soğanlar ve diğer malzemelerin hepsini ekleyin. İyice karıştırıp zeytinle süsleyin.



PANCAR SALATASI

Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı

1 kg. pancar
3 bardak su
1/2 bardak sirke
4 diş sarımsak
Yeterince tuz

Pancarları yıkayıp, iki ucundan kesin. İyice yumuşayıncaya kadar kaynatın. Suyunu süzüp kabuklarını çıkarın ve halka kesin. Haşlanmış renkli pancar suyundan 1 bardak alıp, 1/2 bardak sirke, sarımsak ve tuzla karıştırın, pancara ekleyin. Ayrı ayrı kaselerde servis yapın-suyu pancarın kendisi kadar lezzetlidir. (Konserve pancarı da diğer malzemeleri ekleyerek kullanabilirsiniz.) Bu sulu salata bir gece dolapta bekletilirse daha lezzetli olur.



AŞURE

Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı

2 bardak buğday
1/2 bardak pirinç
1/3 bardak kuru fasulye
1/3 bardak nohut
2 bardak şeker
1/2 bardak kuru üzüm
4 tane kuru incir, küçük parçalara kesilmiş
4 tane kuru kayısı, küçük parçalara kesilmiş
1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
1 bardak dövülmüş ceviz içi
1/2 bardak dövülmüş fındık

Buğdayı, pirinci, fasulyeleri ve nohutu yıkayıp bir büyük tencereye koyun ve tepeleme su doldurup akşamdan ıslatmaya bırakın. Ertesi gün tencereyi (dibi kalın bir tencere olmalı) orta ateşte tam bir saat ve sonra ateşi kısarak içindeki bakliyat iyice yumuşayıp suyu yarıya inene kadar iki saat daha pişirin. Sonra iki bardak şeker ekleyerek bir yarım saat kadar daha kaynatın. Kıvamı lapa gibi koyu olmalıdır. Ayrı ayrı cam kaselere dökün. Soğuduğunda üstlerine kuru üzüm, kayısı, fındık ve susam koyun. Bu tatlı dolapta saklanmalı ve soğuk servis edilmelidir. Nuh Peygamber'in tufandan sonra gemide kalmış ne malzeme varsa kullanarak bu tatlıyı yaptığı söylenir. Ne bulabildiyse büyük kazana atıp uzun süre kısık ateşte yavaş yavaş pişirdiğine inanılır.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
sebze-ve-meyveler.jpg

BAHARATLI BULGUR PİLAVI

1 bardak bulgur
1,5 bardak kaynar su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı mısırözü yağı
1 soğan, küçük doğranmış
4 diş sarımsak, dövülmüş
1/2 bardak küçük küçük kesilmiş kereviz yaprağı
1/3 bardak ince rendelenmiş havuç
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı keklikotu
1 tatlı kaşığı kekik
1/4 bardak doğranmış maydanoz
Tuz ve biber

Yağları tencereye koyun, soğan ve havuçları soğanlar pembeleşene kadar beraber pişirip kereviz yaprağı, tuz, baharatlar ve suyunu koyun ve üzerini kapatın. Önce orta ateşte 10 dakika ve sonra çok kısık ateşte bir 10 dakika daha pişirin. Altını kapatıp ikiye katlanmış kağıt havluyu yemeğin üzerine koyup kapağı kapatın. Servis yapmadan önce 15 dakika dinlendirin. Servis tabağına almadan önce mutlaka çatalla yavaşça karıştırın, kıyılmış maydanozla süsleyin.



YAPRAK SARMASI

300 gr. kadar asma yaprağı.
Diğer malzemeler biber dolmasındaki gibidir.

Yaprakları kaynayan suya atın, 5 dakika kaynatın, çıkarıp süzün, soğuduktan sonra tek tek ayırın. Tepeleme tatlı kaşığı harcını yaprağa koyup lahana yapraklarını sardığınız gibi sarın, tencereye yanyana dizin, üstlerine diğer dolmaları koyun ve pişirin.

Not: Eğer taze asma yaprağı bulursanız 250 gr. kadar kullanın ve aynı şekilde hazırlayın. Ama yaprakların erimemesi için çok dikkatli olun. Eğer bir üzüm çardağı bulur da kendiniz yaprak toplarsanız yalnızca dalların en uçtakilerini toplayın, çünkü onlar taze ve eski olan yapraklardan daha açık yeşil olur.


ENGİNAR DOLMASI
Tüm malzemeler domates hariç biber dolmasında olduğu gibidir ve aynı şekilde hazırlanır.
Enginarın tepe kısmını dörtte birini atacak şekilde kesin. Kök kısmının 8 cm. lik bölümü kalsın. En içi kısımdaki iki sıra yaprak hariç tüm dış yaprakları koparın. İçteki tüylü kısmı yavaşça kaşık yardımıyla çıkartın. İç kısmını doldurun. Üst kısmı baş aşağı gelecek şekilde tencereye yerleştirip aynı şekilde pişirin. Yemek soğuduğunda bolca dereotu ile süsleyin.


TEPSİ BÖREĞİ

8 bardak un
4 yumurta
1 bardak su
6 tatlı kaşığı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı tuz
1/2 bardak eritilmiş tereyağı veya margarin
İçi :
4 bardak kesilmiş ıspanak yaprağı
2 büyük küçük küçük doğranmış soğan
1/2 bardak sıvıyağ
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı karabiber
1 bardak ufalanmış beyaz peynir

Büyük bir kaseye 8 bardak un koyup ortasını havuz gibi açın ve içine yumurtaları, tuz, yağ ve yarım bardak suyu koyun. İyice karıştırıp yumuşak bir hamur haline getirin. Her bir hamur topu 50 cm. lik yuvarlak daire biçiminde açıldığında önceden yağlanmış pyrex ya da teflon tepsiye koyun. Hamurun her bir katının arasına yarı süt yarı sıvıyağ (Bir bardak süt, yarım bardak sıvıyağ) sürülmek suretiyle üstüste koyun. 4 kat tamamlanınca araya harcını koyun (iki kat malzemeyle hazırlanmış olması gerekir) eşit bir şekilde tüm zemini döşeyip üzerine dört kat hamur daha koyun. Son hamurun üstüne eritilmiş tereyağı ve iyi çırpılmış yumurta sürülmelidir. Orta hararette bir saat kadar pişirin ve istediğiniz büyüklükte kare şeklinde kesin.

Not: Bu böreği yapmak için hazır filo hamurunu satın alıp kullanabilirsiniz, fakat mutlaka iki yaprak hamurunu tekmiş gibi kullanın ya da her yaprağın üstüne yağ sürün.




PUF BÖREĞİ

Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı

3 bardak un
1/2 bardak su
1 yemek kaşığı sıvı yağ (Hamur için)
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağı (Hamur için)
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak sıvı yağ (Kızartma için)
İçi:
1 bardak ufalanmış beyaz peynir
1/2 bardak kıyılmış maydanoz
1 yumurta (çırpılmış)

Hamurun Yapılışı
Unu geniş bir kaba koyup ortasını havuz gibi açın, tuzu, suyu yumurta sarısını, 1 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyerek yumuşak bir hamur yapın. Üstünü kapatıp 10 dakika dinlendirin. Unlanmış bir zeminde oklavayla hamuru açın. 25 cm. çapında açıldığında ince bir oklava alın. (2,5 kalınlığında)ve hamurun çapı 50 cm kadar olana kadar hamuru açmaya devam edin. İnce bir hamur tabakası (2,5 milimetre kadar) elde etmek için oklavanın 2,5 cm kalınlığında olması gerekir. Bunu yapabilmek için hamurun üstüne un serpip bir ucunu oklavanın kenarına sarıp kapatıp tekrar açın sonra hamuru çevirip değişik açılardan açarak hamurun her tarafını eşit şekilde düzleştirin. Şimdi küçük bir tencerede tereyağını eritin, kahverengi olmadan iyice eriyip kızdığında ocağın üstünden alın ikinci yemek kaşığı dolusu tereyağını ekleyin iyice bastırarak erimesini sağlayın, bu işlem ateşin üstünde olmamalıdır. Sonra bu yağı geniş bir daire biçimindeki hamurun üzerine eşit bir şekilde sürün ve hamuru 4'e bölün, her birini üstüste gelecek şekilde yerleştirip dolapta 1 saat bekletin.
Yağlanmış hamuru top haline getirin ve sonra daha küçük toplara bölün. Önce birini sonra ötekini unlanmış un tahtasının üstüne koyup 50 cm çapında açın. Sonra 10 cm büyüklüğünde daire biçiminde çıktığı kadar kesip içine (tatlı kaşığı) harcı koyun ve yarım ay biçiminde katlayın, uçlarını ıslak parmaklarınızla bastırıp birleştirin. Hamurun tümü açılıp kesildiğinde ve harcı konduğunda bir bardak sıvı yağ (herhangi bir bitkisel yağ olabilir) ısıtın, yağ iyice kızdığında 3 ya da 4 tane yarım ay biçimindeki hamurları içine atın (kızartma tencereniz büyükse daha fazla koyabilirsiniz) her iki tarafı altın renginde kızartıp kabarıncaya kadar bekleyin. Sıcakken servis edin. 2 düzine kadar çıkar.



PİRİNÇLİ VEJETERYAN KÖFTE


1 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Üzeri için:
1 su bardağı susam
Kızartmak için:
1 su bardağı sıvıyağ

Pirincin üzerine 2,5 su bardağı su konur. Çok kısık ateşte tamamen suyunu çekene kadar haşlanır. Diğer tarafta ince kıyılmış soğan yağda pembeleştirlir. Malzemeler soğuyunca biraraya getirilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, karabiber, kimyon ve tuz eklenir, bütünleşene kadar yoğrulur. Cevizden büyük parçalar alınır. İki avuç arasında bastırarak yassılaştırılır. Susama bulandıktan sonra teflon tavada kızartılır.



DOMATESLİ PİRİNÇ ÇORBASI

1/4 bardak pirinç
1 küçük soğan, doğranmış
2 orta boy domates
1/3 bardak tereyağı veya margarin
1,5 yemek kaşığı limon suyu
2 yumurta
6 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz

Yağı tencerede eritip ince ince kıyılmış soğanı ekleyin. Domatesleri çok küçük doğrayıp soğanlara katın ve hem soğanlar hem de domatesler iyice pişene kadar karıştırın. Pirinci, altı bardak suyu ve tuzu ekleyin. 15 dakika kadar veya pirinci yumuşayıncaya kadar pişirin; ateşi kısıp 1,5 yemek kaşığı limon suyu ile 2 yumurtayı çırpın ve kepçeyle azar azar çorbaya karıştırın. Bu işlem sıcak çorbanın içine konan yumurtaların beyazlarının hemen pişmesini önlemek içindir. Sonra yavaş yavaş yumurta karışımını çorbaya boşaltın ve hemen servis yapın.

Not: Pirinç yerine 1/4 bardak yarma da kullanılabilir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
EZME LAHANA

1 adet soğan
1 demet karalahana
1 demet pazı
2 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 atalı kaşığı içyağ
1 su bardağı mısır unu
2 adet domates
1 çay kaşığı tuz
karabiber

Lahanayı ve pazıyı yıkayın. İnce ince doğradıktan sonra suda haşlayın. Soğanı yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Doğranmış domatesi ilave edin. Bu karışıma içyağını ekleyin. Hazırladığınız sosu sebzelerine karıştırın. Dört su bardağı su ve mısır unu ekleyerek pişirin.

FASÜLYE DİBLESİ

2 kg taze fasulye
2 adet havuç
2 adet soğan
1 yemek kaşığı yıkanmış pirinç
Yarım çay bardağı zeytinyağı

Taze fasulye, soğan ve havuçları ince ince doğrayın ve karıştırın. En üste pirinç gelecek şekilde malzemeleri tencereye yerleştirin. Tencereye zeytinyağı ve suyu ilave ederek pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.


VEJETARYEN PİZZASI

4 su bardağı un
20 gr. yaş maya
1 çay kaşığı toz şeker
Yeteri kadar ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
1'er adet kırmızı biber ve sarı biber
10 adet mantar
1 adet soğan
1 su bardağı küp doğranmış beyaz peynir
2 çorba kaşığı mısır
Tuz
3-4 çorba kaşığı ketçap
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Karabiber
Kekik

Unun ortasını havuz gibi açın. İçine maya, toz şeker ve 1 su bardağı ılık su koyup, maya biraz kabarana kadar bekleyin. Tuzu ve sıvı yağı da ekleyip, azar azar su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlayın. Üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin. Hamuru unlu tezgahta elinizle açıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Üstüne ketçap sürün. Beyaz peynir, mısır, doğranmış mantar, soğan ve biberleri üzerine yerleştirin. Kekik, tuz ve karabiber serpin, kaşar peynirini ilave edin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin.


SARI MUNG FASULYESİ (VEJATERYEN) 3 kişilik

3 kase sarı mung fasulyesi
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal
2 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sade yağ

Fasulyeleri önceden ıslatın. Haşlayın. Suyunu çektiğinde, içine sade yağ, zencefil, zerdeçal ve tuzu karıştırın. Pirinçle birlikte servis yapın.

Not: Sarı mung fasulyesi Türkiye'de henüz çok yaygın olarak kullanılmadığından bulunmuyor.
 
Top