Türkiye Genelinde Gelenek ve Görenekler

Suskun

V.I.P
V.I.P
KURBAN KESİMLERİNDE

1-Vatani görevini yapıp evladı gelince, babası tarafından kurban kesilir.
2-Yeni ev yapılırken temel atıldıktan sonra kurban kesilir.
3-Herhangi bir dileğin kabul olması için adak adanır ve kurban kesilir.
4-Yağmur duasında ziyaret yerlerine gidilince kubanlar kesilir, dualar edilir.
5-Cemlerimizde ibadet sonrası kurbanlar kesilir, lokmalar dağıtılır.
6-Kurban bayramlarında normal olarak kurban kesilir.


DÜĞÜNLERDE

1-Allahın emri ile kız tarafına dünür gidilir.
2-Kahve içmenin ardından söz yüzükleri takılır. Ne alınıp ne alınmayacağı konuşulur.
3-Belli bir süre sonra nişanlık olarak gün yapılır.
4-Düğün öncesinden dünürler “DÜZGÜN” diye tabir edilen günde, gelinle ve damata ev kurabilmeleri için eşyalar alınır.
5-Düğün başlarken delikanlılar selavatlar eşliğinde bayrak dikme töreni yaparlar.
“Türk Bayrağı, uzun bir sopa ucuna takılış kuru soğana ‘yüzellik’ (nazardan koruyucu) tutturularak süslenir ve dikilir.”
6-Damadın yanına “SAĞDIÇ”(Bayraktar) tutulur. Genellikle mehel (uygun) gördüğü akrabası seçilir. Sağdıçlık yapacak kişi genç ve bekar olmalıdır.
7-Damat ve Sağdıça düğün esnasında “AL-YEŞİL” ipekten örtü çapraz olarak bağlanır. (AL=Hz. Hüseyin’i, YEŞİL=Hz. Hasan’ı temsil eder)
8-Eskiden köy düğünlerinde cirit oyunları, at yarışları, güreşler düzenlenir düğüne ayrı bir hava katardı.
9-Uzak köylerden gelen akrabalar-misafirler ağırlanır, evden eve gezerler. Düğüne ilk gelirken silahla havaya kurşun sıkarak geldiğini haber verir, bunu gören davul ve zurnacı karşılamaya gider, düğün evine misafiri getirir ve karşılığındada bahşişle ödüllendirilirler.
10-Eskiden düğün evine damatlık odunu elenği vardı. Düğün evine ilk odunu getiren kişi öldüllendirilirdi.
11-Eskiden köyden köye kız vermelerde, köy çıkışında köyün delikanlıları tarafından temsili yol kesilir, eğlence için bahşiş ve koç istenirdi.
12-Düğünlerde halay çeken gençlere akrabaları tarafından “EBEDE” çevrilirdi. (EBEDE: Çatak uçlu bir dal parçasının uçlarına elma, sigara, para, bisküvi vb. yiyeceklerle süslenip üstüne örtü örtülmüş hediye)
13-Her düğünde damatlar selavatlar eşliğinde yıkanmaya ***ürülür. Yine selavatlar eşiliğinde sağdıçın evine getirilir.


ASKERLİKLE İLGİLİ
Askerlik çağına gelen gençler, son günlerini komşu ve akraba ziyaretlerinde bulunarak geçirirler. Son akşam Kuran okutulur yemek ikram edilir. İsteyenler gençleri toplayarak eğlence düzenlerler. Askere gidecek gencin cebine yolluk konulur. Bu eski bir adettir. Davul zurnalar eşliğinde ve konvoyla gençler otobüs terminaline ***ürülür. Orada otobüse binene kadar asker arkadaşlarının kucağında taşınır. Bindiği otobüse orada tur attırılarak peygamber ocağına gönderilirler.


BAYRAMLARLA İLGİLİ
Arife gününe et pazarı adı verilir. O gün insanlar çarşıdan bayramlık ihtiyaçlarını temin ederler. İkindi namazından sonra mezarlık ziyaret edilir ve Kuran okunur. Sonra bayram için hazırlıklar başlar. Bayram yerleri temizlenir, bayramlık et vs. alınır. Bayram namazından sonra caminin önünde bütün köyün erkekleri bayramlaşır. Köylü öğlene doğru toplanırlar, bayram komşu köydeyse oraya gidilir. Kendi köyümüzde ise komşu köyleri karşılamaya hazırlanılır.
 
Top