• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Türk Barter Sistemi

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Doğrusu böyle bir iş kolu olduğundan tamamen habersizdim. Bugün tanıştığım iki kişinin bu dalda brokerlar olduğunu öğrendiğimde hem çok şaşırdım hem de ilgimi çeken bir iş dalı oldu. Demekki kazanmak için yaratıcılıkta bir sınır yok :) Gerçi sistem yaklaşık 50 yıldır varmış ve dünyanın birçok yerinde başarı ile uygulanıyormuş. Rusya ekonomisinin % 4'ü ise bu sistemle dönüyormuş.

Neyse gelelim işin özüne. Barter sisteminin çalışma prensibi takasa dalı bir sistem. Sisteme üye olan şahıs/firmaların arz ve taleplerini alınarak ortak alıcı satıcıyı buluşturmak ve bu işi belirli bir komisyon karşılığı yapmak sistemin temeli. Örneğin evinizi satıyorsunuz ve karşılığında ev alabileceğiniz gibi uçak bileti, otel rezervasyonları, demir, çimento, araba vs bir veya birden çok talepte bulunabiliyosunuz. Brokerlar ise bu talebi karşılayacak müşteriye ulaşıp takası gerçekleştiryor.


Türk Barter Hakkında

Türk Barter Ağustos 2001 tarihinde barter sisteminin Türkiye’de uygulanmasına öncülük etmiş ve on yıllık barter deneyimlerini birleştiren bir grup girişimci profesyonel iş adamı tarafından kurulmuştur. Böylelikle dünyada büyük bir hızla gelişen barter endüstrisi ülke ekonomisine yeni bir anlayış ile kazandırılmıştır.

Kurum girişimcilerimizin barter endüstrisi hakkındaki birikimleri, kurum liderimizin Uluslararası Barter Birliği’ndeki saygınlığı, TÜRK BARTER'ın ulusal ve küresel rolünün önemini vurgulamaktadır. Girişimcileri ve çalışanlarının aynı çatı altında bütünleştiği aile yapısı, teknolojik altyapı desteği ve çağdaş yönetim sistemiyle TÜRK BARTER'ın bugünkü güçlü yapısını oluşturmaktadır.

Müşterilerine süratli ve kaliteli hizmet sunmayı ilke edinen TÜRK BARTER, gücünü, büyük bir hassasiyetle bünyesine kattığı üye firmalarından ve kendisinin de üyesi olduğu Dünya Barter Birliğine (IRTA) bağlı uluslararası firmalardan oluşan ORTAK PAZAR'ından almaktadır. Ticari işlemlerde paradan barter'a giden süreci ulusal ve küresel boyutlara taşımayı hedeflemiş TÜRK BARTER'ın amacı, ticaret yaşamında parayı tamamen ortadan kaldırmak değil, salt para olmadan da ticaret yapılabileceği bilincini yaygınlaştırmaktır. Alternatif Ticaret ve Finansal model olan Barter sistemi bugün Türkiye iş dünyasına TÜRK BARTER tarafından kazandırılmış önemli bir sektördür.

Barter Nedir?

İhtiyaç duyulan mal veya hizmetin, satılan mal veya hizmet karşılığında satın alınmasına Barter denir. İlk uygulamaları takas yöntemi olan Barter Sistemi, organizatör bir şirket aracılığı ile çoklu takas yöntemini geliştirmiştir. Barter Şirketi, firmaları Barter sistemini kullanmaya davet ederken arz ve talep bilgilerini alarak karşılaştırmalar yapar. Barter Sisteminin en önemli araçları arz ve talep bilgileridir. Bu bilgiler ile Barter Ortak Pazarı’ndan bahsetmek mümkün olabilir. Barter Ortak Pazarı bir aidiyet duygusu ile hareket edebilen firmaları bir araya getiren Barter Şirketi tarafından oluşturulur. Türk Barter Ortak Pazarı geniş açılımlı ve dünyada en kapsamlı sektör dağılımına sahip bir pazardır.

Barter Sistemi, üye firmaların arzlarının satışı ve taleplerinin karşılanması esasında çalışır ve talepler için ilgili firmaları Barter Pazarı'nda birlikte çalışmaya davet ederek büyür. Satış yaparak alacaklanan firma ihtiyaçlarını Barter Ortak Pazarı'nda bulunan üye firmaların satışa sundukları mal veya hizmetlerden karşılar. Her firma ihtiyaçlarını Barter Ortak Pazarı'nda bulunan üye firmaların satışa sundukları mallardan ve hizmetlerden karşılar.
Barter Ortak Pazarı, üye firmaların taleplerinin karşılanması amacında yeni üyelerin katılımı ile her geçen gün büyümekte ve Pazar'da arz edilen ürün portföyü zenginleşmektedir. İhtiyaçlar için kullanıldığında Barter bir finansman sistemidir. Barter Sistemi ile ürün satın alan firma nakit ödeme yapmaz; sisteme TL ile borçlanır.

Üye firma 12 ay vadeli sıfır faizli TL kredisi kullanır. İhtiyaçları için Barter Sistemini kullanan firma, sistemi kullandığı oranda nakit tasarruf eder, aynı oranda işletme sermayesi ihtiyacını aşağı çeker.

Barter Ortak Pazarı'nda yer alan firma, pazardan gelen sürekli ve güvenilir talebi karşılamak için atıl kapasitesini değerlendirir. Atıl kapasiteyi harekete geçirmek için gerekli finansmanı, Barter Ortak Pazarı sağlamaktadır.
Ürünlerin fiyatı, kalitesi, teslimat şartları alıcı ve satıcı arasında belirlenir. Üye firmalar, her sektörde rekabet ortamını sağlayacak sayıda satıcı ile karşılaşırlar. Ancak, Pazar'da arz talep dengesi gözetildiğinden; aynı ürünü üreten, zarar ettirici rekabet teşkil edecek sayıda üyeye izin verilmez. Barter Pazarı'nda firmalar reel fiyatlar ile alım, reel fiyatlar ile satış yaparlar.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Barter Sisteminin Avantajları Nelerdir?

NAKDİNİZ KASANIZDA KALIR

Bir Barter üyesi sisteme dahil olurken bir talebin karşılanması dikkate alınmıştır. Bu nedenle üyeliklerin başlangıçları %95 gibi bir oranla firmalar satış yaparak alacaklı olurlar. Türk Barter’ın proje yaklaşımlı hizmeti ile satış ve alış yapacak olan üye Barter işlemlerinde birkaç adım ilerisine hazırlıklıdır. Satınalma süreci başladığında nakit vererek ihtiyacını karşılayacağı bir ürünü, daha önce satışını yaptığı ürün alacağına karşılık satın alabilir. Bu süreçlerin ilk adımı olan satış ayağında ise üyenin sattığı ürün özellikle de kendisinden çok satın alan için daha çok önemli ise yürütülen Barter satış ve alış faaliyetleri nakdin tasarrufunu tam olarak sağlamaktadır.

PAZARINIZI GENİŞLETİR

Barter Sisteminin önemli avantajlarından biri firmaların halen sürdürdükleri pazarlama faaliyetlerindeki hedef piyasanın üzerine bir ek olarak gelmesidir. Özellikle girişimcilerin başlangıç yıllarında Barter Ortak Pazarı oldukça ciddi bir satış potansiyeli sunmaktadır. Öz sermayenin ve nakit akış dengelerinin çok iyi kontrol edilmesi gereken dönemde Barter Sistemi, çok iyi bir geçiş süreci sağlar. Türk Barter Ortak Pazarı ağırlıklı Kobi’lerden oluşmaktadır. Bu yönü ile dinamik bir Pazar içinde her sektörden faaliyet gösteren firmalar ile işbirliği imkanı bulunmaktadır.

ALIMLARINIZI GÜÇLENDİRİR

Barter Sistemi kullanılırken alım yapabileceğiniz geniş bir pazarın olması nedeniyle, dar bir alanda satın alma mecburiyeti kalkar. Firmalar satınalma faaliyetlerinde daima teklif süreci yaşar. Bu süreçte firma yetkilileri nakit teklifler yanında Barter Ortak Pazarındaki üyelerden de teklif alırlar. Satış yaparak alacak bakiyesine sahip olan üye alım yapmak istediği mal veya hizmeti Barter ile alım yapabilir.

REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLAR

Üzün süreler ile Barter sistemini kullanan üye firmalar ürünlerinin hammaddesini ya da yarı mamullerini de Barter ile sağlamaya başladığında fiyat politikasında düzenlemelere giderler. Burada özellikle rekabetin acımasız yönü olan fiyat indirimi silahını kullanabilir.

YENİ İŞBİRLİKLERİ SUNAR

Barter Ortak Pazarı’nda firmalar bir birleri ile çalışarak yeni vizyonlara doğru adım atabilmektedir. Normal faaliyetlerini sürdüren bir firma Barter Sisteminin getirdiği geniş açılımı sayesinde farklı ve karlı yeni girişimlere zemin oluşturabilmektedir. Üye böyle bir çalışma ortamında hem işlerini genişletip büyütebilmekte hem de karını artırabilmektedir.

ATIL KAPASİTENİZİ İŞLETİR

Türk Barter, üye firmalara alternatif ticaret ve finans modeli olan Barter’ı kullanmalarını önerirken başlangıçta atıl olan iş gücünü ve kapasitenin zorlanarak %5 ila 10 arasında bir fazla üretim yapılmasını talep eder. Bu ürünler Barter sistemine arz edilir. Talep karşılığında satışları gerçekleştiğinde kar oranında artış gerçekleşir. Elde edilen alacak ile nakit harcayarak alınması düşünülen bir ürün Barter Ortak Pazarı’ndan temin edildiğinde de atıl olan kapasitenin tam olarak değerlendirilmesi yapılmış olur.

SATIŞLARINIZI ARTIRIR

Yukarıda bahsedilen atıl kapasitenin işletilmesi neticesinde satışlar havuzuna bir de Barter modelini ekleyen firmanın satışlarının arttığından bahsetmek mümkündür. Üye firmaların Barter sistemini ek satışlar olarak kullanması dışındaki uygulamaları nakit akış dengesine müdahaleyi gerektirebilir. Bu duruma düşmeden planlı ve koordineli hareket ederek üyenin Barter modeline yaklaşımını alternatif olarak algılaması sağlanır.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Sistem NAsıl Çalışıyor?
  1. Türk Barter tarafından firmaya Barter Sistemi tanıtımı yapılır.
  2. Firma Üyelik Sözleşmesi imzalar.
  3. Üyelik dosyası kurul tarafından incelenir. Üye yapılır.
  4. Arz ve Talep bilgileri kaydedilir. Sisteme duyurulur.
  5. Seans oluşturulur. Taraflar bir araya getirilir.
  6. Barter İşlemi için anlaşma sağlanır. İşleme onay verilir.
  7. Alıcı Barter Çeki Düzenler.
  8. Satıcı hesabı alacaklandırılır.
  9. Alıcı hesabı borçlandırılır.
 
Top