• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Tansiyonumuz yüksek, çünkü normalden üç kat tuzlu yiyoruz

sessiz gemi

Özel Üye
Özel üye

Tuz dendiğinde aklımıza sofralarda kullandığımız tuz geliyor. Halbuki yediğimiz tüm gıdalarda tuz bulunuyor. Günlük tükettiğimiz gıdalarla birlikte vücuda aldığımız sodyum miktarı gereğinden fazla olabiliyor. Dünya Hipertansiyon Birliği'nin (WHL) önderliğinde Türk Kardiyoloji Derneği'nin yaptığı araştırmada sofra tuzu dışındaki ürünlerin içinde tuz oranı en yüksek et suyu tabletinde (24000 mg) ve kabartma tozunda (11618 mg) çıktı.

1 gram tuz 400 miligram (mg) sodyum içerirken, sodyumun yüzde 80'ini işlenmiş ve ambalajlanmış gıdalardan ve restoran yemeklerinden alıyoruz.

Tuzun kan basıncını artırmada önemli bir faktör olduğunu ve 10 erişkinin 3'ünde hipertansiyona yol açtığını vurgulayan Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. F. Sinan Ertaş, "Tuz alımını azaltmak kan basıncını azaltmaktadır. Tuz alımı yarıya indirilirse tüm dünyada bir yıl içinde inme ve kalp krizinden yaklaşık 2,5 milyon insanın hayatı kurtarılmış olur." dedi. Ertaş, Türkiye'de günlük tuz alımının diğer ülkelere göre daha fazla olduğunun belirlendiğini, bu nedenle de Türk toplumunun kan basıncı değerlerinin diğer ülkelere kıyasla daha yüksek çıktığını belirtti. Ertaş'ın verdiği bilgiye göre yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 6 gram iken Türkiye'deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 18 gram. TKD Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, hipertansiyon kontrol altına alındığında, inme ve kalp yetersizliği görülme oranının yarıya indiğini belirtti.
tuzlu.jpg

TUZU AZALTIRSAK İNME VE KALP KRİZİ RİSKİ AZALIR

İnme vakalarının yüzde 64'ünden ve koroner kalp hastalığı vakalarının yüzde 49'undan sorumlu olan hipertansiyon, kalp-damar hastalıklarında en önemli risk faktörü.

Tükettiğimiz, sodyumun yüzde 80'den fazlası işlenmiş veya ambalajlanmış gıdalardan ve restoranlarda yenen yemeklerden kaynaklanıyor.

1 gram tuz 400 miligram (mg) sodyum içermektedir. Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük sodyum miktarı1 çay kaşığıdır.
 
Top