Sultanlar Kenti Silvan’da Keşfedilen Hazine: Kubbetüssultan

Suskun

V.I.P
V.I.P
bannersahabeDSCN2811.jpg

Sultanlar Kenti Silvan’da Keşfedilen Turizm Hazinesi: Kubbetüssultan

Silvan şehir merkezindeki Kara Behlül Camiinde bulunan “Kubbetüssultan” adı verilen bölgedeki mezarlar, Dicle Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Kenan Haspolat’ın çalışmalarıyla bulundu.
sahabeDSCN2814.jpg

İlçemizde 5 sultan ile 11 sahabe kabri ortaya çıktı.

Silvan şehir merkezindeki Kara Behlül Camiinde bulunan “Kubbetüssultan” adı verilen bölgedeki mezarlar, Dicle Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Kenan Haspolat’ın çalışmalarıyla bulundu.

Yapılan incelemede;


-Selçuklu Devleti Sultanı 2. Kılıçaslan,

-Harzemşahlar Devletinin Sultanı Celaleddin Harzemşah,

-Hamdaniler Sultanı Seyfüddeevle,

-Artuklu Devletinin Sultanı Necmettin Alpi,

-Artukluoğlu İlgazi ve

-11 sahabenin kabirleri bulundu.


Mezopotamya’nın uçsuz bucaksız ovalarına bakan bir teras gibi ayakta duran mezarlık, tarihi İpek Yolu’nun üzerinde bulunmaktadır. Hükümdarların kabir için burayı özellikle seçtiğini belirten Haspolat; Osmanlı Devleti Valisi İskender Paşa'nın yardımcısı Kara Behlül'ün bölgeye kendi ismiyle bir cami yaptırdığını kaydediyor. Caminin bulunduğu yere, hükümdar kabirleri sebebiyle 'sultanlar mahallesi' adının verildiğini belirtiyor. Cami kalıntılarının olduğu yerde Lübnan Üniversitesi'nden akademisyenlerin de araştırma yaptığına dikkat çeken Haspolat, "Onlar da bölgenin Kubbetüssultan olduğunu kesin olarak belirledi.”

5 devlet adamının Kubbetüssultan’a defnedilmesinin diğer sebebini ise “Dünyanın her yerinde devlet büyükleri peygamber mezarlarına yakın olmayı istemişlerdir.” şeklinde açıkladı.

Diyarbakır’da 541 sahabenin olduğu bilinmesine rağmen Silvan’daki 11 sahabe kabri ve isimlerinin ilk kez ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Kenan Haspolat sözlerine “639 yılında sahabe ordusu Diyarbakır’ı fethederken 100 sahabe de Silvan’a barış yoluyla Müslümanlığı götürmeye çalışmış ve kısmen de başarılı olmuşlardır. Fethin sonunda 11 sahabe Silvan’da kalmışlardır.” şeklinde devam etti.

Kabri bulunan sahabelerin isimleri ise Hakem Bin Hişam, İlyes’e bin Halef, Er-Raziki bin Ganm, Sehl bin Sabit, El Haris bin Zerarh, Ukbe Bin Kamil, Ka’k bin Esed, Sarim bin El Eş’es, Nu’man bin Amir, Talha bin Ye’sub, İbrahim bin İlyes’e bin Halef’dir. Kubbetüssultan yapılacak çalışmalarla turizme kazandırılacaktır.


sahabeDSCN2815.jpg


sahabeDSCN2813.jpg

ZAMAN
İsmail Avcı​
 
Top