Sosyalleşme - Sosyalleşme Nedir?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Sosyalleşme - Sosyalleşme Nedir?

Toplumsallaşma diğer bir adı ile sosyalleşme kişinin toplumdaki kuralları, gelenek ve görenekleri, toplumdaki alışkanlıkları ve bulunduğu toplumun kültürünü öğrenmesi olarak tanımlanabilir. Sosyalleşme kişinin doğması ile başlar ve ölene kadar da devam eder. Diğer insanlarla sürekli bir iletişim halinde olan insanlar diğer insanlardan bir şeyler öğrenmeye devam ederler.

İnsan istek dışı olarak, yaşamı boyunca etrafında olan biten her şeyi gözlemleme ve hafızasına atarak dersler çıkarmaya eğilimlidir. Bu durum nedeniyle insanlar etrafındaki insanlardan bazıları ile daha çok konuşup görüşmeyi seçerken bazıları ile ise sadece selamlaşarak uzak kalmayı tercih ederler. Bu kişinin kendi seçimine göre şekillenir ve bu seçimler kişinin hayatını da büyük derecede etkiler.

Sosyalleşmenin de yüksek boyutlara ulaşmasını engelleyen utangaçlık gibi bazı durumlar vardır ki bunlar aşırı bir hal aldığı zaman olumsuz etki olarak görülebilir. Fazla utangaç olan kimseler genellikle evde kalmayı tercih ederler ve asosyal olmak için haklı sebepler üretmeye çalışırlar. Bu bahanelerin doğru olmadığını kişi kendi de bilmesine rağmen yakınındakileri buna inandırmaya çalışmaya devam eder.

Diğer insanlarla sürekli bir iletişim halinde olmak her insanın bir ihtiyacıdır. Diğer insanlarla güzel bir ilişki kurabilen fakat evde tek başına yaşamak zorunda kalan insanlarda bile bu yalnız yaşamanın vermiş olduğu psikolojik etkiler çok kısa bir zamanda etkisini göstermektedir. Sadece evde geçirilen sürede bile yalnız kalınması hali bu kadar olumsuz etki oluşturuyorken sürekli bir yalnızlık halini tahmin etmek çok da zor olmasa gerektir.

Sosyalleşme sadece kişinin gelişimi için değil toplumun gelişimi için de oldukça önemlidir. Sert bir tutuma girilmeksizin etrafındaki insanlar ile diyalog kurabilen insanların her zaman hayatta başarılı oldukları bilinen bir gerçektir. Hangi meslek olursa olsun çevresi geniş olan insanların daha başarılı olduğu bilinmektedir. Bunun sadece etrafındaki insanların yardımı ile olmadığını, fazla sayıda insan ile tanışan kişilerin daha aktif ve daha bilgili olduğunu akıllardan çıkarmamak gerekir.

Kısacası bir kişi ne kadar sosyal ise hayatta o kadar başarılıdır ve bir kişi ne kadar hayatta başarılı ise o kadar topluma faydalıdır.
 

Top