Sol Elini Kullanan çocuklar -Solak Çocuklar

Suskun

V.I.P
V.I.P
Sol Elini Kullanan çocuklar
Solak Çocuklar


Gazi Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Karaman, anne ve babaları uyararak, sol elini kullanan çocuklarına el alışkanlıklarını değiştirmeleri için baskı yapmamalarını istedi.

Yapılan araştırma ve klinik deneylerde el alışkanlıklarının değiştirilmesi için ebeveynler tarafından yapılan baskının, çocukları psikolojik olarak etkilediğinin ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Karaman, “İnsanda el kullanım baskınlığına ait ilk belirtiler 1-4 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Bunun doğumdan sonra nöronal yapılanma tamamlamasıyla ilgili olduğu belirtilmektedir. El tercihinin değişimi 5-6 yaşa kadar mümkün olabilmektedir, yani ilkokula başladıktan sonra değiştirilemez” dedi.

Sağ ve sol el kullanımı farklılıklarının nedenleri konusunda genetik olduğuna dair yaygın bir görüş hakım olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karaman, “El kullanım tercihinde sosyokültürel faktörlerin rolü olduğu gibi, hemisferik anatomik fonksiyonları ile biokimyasal ve hormonal faktörlerin, coğrafi ve çevre etkileri ile kişisel faktörlerin de rol oynadığı belirtilmektedir. İnsanların yüzde 60″ı kesin sağ elini baskın kullanır. Yüzde 20-30″u öncelikli sağ elini baskın kullanır. Yüzde 15″i her iki elini de eşit veya birbirine yakın beceriyle kullanır. Yüzde 10″u öncelikli olarak sol elini kullanır. Kesin olarak sol elini baskın kullananların oranı ise yüzde 0.51″dir” diye konuştu.

İlkokul çağına dikkat

Baskın sol el kullanımının aile ve çevrenin tesiriyle değiştirilmek istenmesinin çocuğun gelişim döneminden sonra, yani ilkokul başlangıcı yaşı civarında çocuklarda önemli problemleri beraberinde getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Karaman, “Bu dönemde baskı, öğrenme güçlükleri, okuma yazma bozuklukları, gece işemeleri, gündüz işemeleri, büyük abdest kaçırma ve kekemelik ile tik gibi durumların ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bütün bunların ailevi ve kişisel nedenler arasında sol el kullanmaya eğilimli kişilerin diğer el kullanımını zorlama yatmaktadır” açıklamasında bulundu.

Gazi Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Karaman, bu konuda klinik deneylerin de yapıldığını belirterek, “6 ile 12 arasında değişen 4 bin çocukta el kullanımı baskınlığı testi uygulandı. Bunlardan seçtiğimiz çocuklardan oluşan gönüllülerde anne ve babalarının el kullanım tercihi, ailevi veya sosyal bir baskıya maruz kalıp kalmadıkları gece işemeleri, konuşma, öğrenme güçlüğü ve tik olup olmadığı soruldu. Deneklere kognitif fonksiyon testleri ve bir psikolog tarafından zeka testi uygulandı, EEG”leri çekildi ve sonuçlar karşılaştırıldı. Sağ ve sol elini kullananlar arasında zeka testleri ve kognitif fonksiyonlar yönünden farklılık bulunmadı. Gece işemeleri erkek çocuklarında iki kat daha fazla görüldü ve kızlarda sol elini kullananlarda daha çoktu. Kekemelik sol elini kullanan erkek çocuklarında kızlardan daha fazlaydı. Gündüz ve gece büyük abdest kaçırma, kekemelik gibi semptomlar yönünden el kullanımının önemli farklılığı yoktu. Bizim toplumumuzda da baskın sol el kullanımının değiştirilmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Bu konularda halkın eğitilmesinde büyük yarar görmekteyiz. En önemli husus, sol elini kullanan çocukların sağ el kullanımı için zorlanmamasıdır” ifadelerini kullandı.
 
Top