Sofraların Baş Tacı, Çoban salata

Papatya

V.I.P
V.I.P

C1pw9nH.jpg


Üniversite okumak için evden ayrılacağım zamana kadar evde salata yapma görevi bana aitti. Evdeysem eğer salatayı benden başkası yapamazdı.
Annem ya da ablam yapsa bile hemen anlaşılırdı, rahmetli babam bu salatayı Aysen yapmamış diyerek tepki gösterirdi.
Yaz aylarında soframızda çoban salata yoksa gerginlik yaşanırdı. İki dakikada mutfağa koşar en önemli eksiği tamamlamaya koyulurdum. Malzemelerden bir ikisi eksik bile olsa aradığımız lezzeti yakalar, soframızın baş tacı olan salatayı yerine koyarak ortamı yumuşatırdım.

Çoban salatanın da tarifi mi olur demeyin, herkesin salatası farklı oluyor, bizim ailedeki örneği bu yüzden verdim. Yaz aylarında salatanızı sofranızdan eksik etmemeniz için bir sürü neden var. İçerdiği C vitamini, B vitaminlerinden bazıları, soğanda bulunan allisin maddesi, domatesteki likopen ve diğer antioksidan bileşikler yanında diyet lifleri açısından da zengin olması bu nedenlerden bazıları.


Malzemeler (4 kişilik)

2 Orta boy domates
2 sivri biber
2 adet salatalık
1 çarliston biber
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
¼ demet maydanoz
1 adet limon
Tuz

Yapılışı:

Tüm sebzeleri önce yıkayın. Salatalık ve domatesleri küp küp, biberleri ince ince doğrayın. Maydanozları kıyın. Soğanları da ikiye bölerek ince halkalar halinde doğrayın. Salata karıştırma kabında yağ, limon ve tuzunu da ekleyerek karıştırın.
Kayık tabaklarda servis yapın.
Soğanı doğrayıp tuzla ovmak ve ardından yıkamak besin değerini kaybettirir. Soğanın yumuşak olmasını istiyorsanız salataya koyacağınız kadar tuzla soğanı ovalayıp yıkamadan salataya ekleyin. Salatayı yaptıktan hemen sonra tüketmeye çalışın, yaptıktan sonra bekletirseniz vitamin kaybı fazla olacaktır.


Diyetisyen Aysen Arıcan'ın yazısıdır.
aysenarican@aysenarican.com

 
Düzenleyen yönetici:
Top