Smart TV nedir, Smart TV size gerekli mi?

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Her şey gibi, artık televizyonlarımız da akıllandı. Peki ama akıllı TV (Smart TV) tam olarak nedir, ne işe yarar, gerçekten gerekli mi?

Smart tv hakkında bilgi

Son birkaç yıldır, akıllı, internete bağlanabilen, uygulama indirip çalıştırabilen, hareketlerle ve sesle kontrol edilebilen Akıllı TV'ler (Smart TV'ler) altın çağlarını yaşıyor. 3D televizyonların aksine, akıllı TV trendi eskimiyor, etkisini yitirmiyor ve her geçen gün daha ileri gidiyor. Peki Smart TV tam olarak nedir, gerçekten de bir Smart TV'ye ihtiyacınız var mı?

Smart TV nedir?
Smart TV'lerle ilgili ilk patent, 1994'te alınmış. Smart TV işlevlerinin TV'lerde ortaya çıkması ise 5 yıl sürmüş. Bugün genellikle internete bağlı hizmetlerle çalışan, bilgisayarlara - daha doğrusu mobil cihazlara - benzer işlevler sunan TV'lere Smart TV deniyor. Smart TV'ler genellikle aşağıdaki işlevlerin tümüne sahip oluyor.

USB/DLNA üzerinden video oynatma: Smart TV'ler için temel bir özellik olan USB/DLNA üzerinden video oynatma, yeni cihazlarda daha geniş format olanakları da sunuyor.

Uygulamalar ve oyunlar: TV'nizde Angry Birds oynayıp YouTube videolarını oynatabilmek, Smart TV'lerde aranan özelliklerden. Bugün Android veya Tizen gibi, konple işletim sistemleri ile gelen akıllı TV'ler söz konusu. Bu TV'ler, sanki bir Android mobil cihaz kullanıyormuşsunuz gibi, size kusursuz bir uygulama desteği sunuyor.

PVR/DVR işlevi: Smart TV'ler ayrı bir cihaz kullanmadan yayınları kaydetmenize izin verebiliyorlar. Bunun yanında çeşitli kaynaklardan medya indirebiliyorlar.

Hareket ve sesli denetim: Bir kamera (dahili ya da sonradan eklenebilen) ya da dahili mikrofon sayesinde, klasik uzaktan kumandayı kullanmadan, TV'nizi kontrol etmeniz mümkün.

Sosyal ağlar: Bugün nereseyse tün Smart TV'ler Facebook bağlantısı sunuyor. Pek çoğunun Twitter gibi alternatif sosyal ağlara destek verdiği de görülüyor.

Oyunlar: Akıllı TV'lerde artık oyun oynamak bile mümkün. Uygulama mağazalarında çok sayıda oyun bulunuyor ve hatta bu oyunlar, özel kontrol cihazlarıyla bile oynanabiliyor...

Smart TV'lerin sunduğu diğer işlevler arasında web'de gezinme ve akıllı ceplerle bağlanabilirlik de var. Tüm bunlar, aslında en temel özellikler olarak karşımıza çıkıyor. Gelişmiş televizyonlar, çok daha fazlasını da sunabiliyor.

Smart TV işlevleri geleceğe yönelik mi?
Sadece Samsung, LG, Sony gibi büyük markalar değil, pek adını duymadığımız, daha küçük markalar bile artık akıllı TV'leri pazara sunuyor. Birkaç yıl öncesine göre, fiyatların da uygun seviyeleri ulaştığı bir gerçek.

Smart TV özelliklerinin çok çabuk eskidiğini ve yerine yenilerinin geldiğini söylemeliyiz. Bilgisayarların aksine, TV'nizin bileşenlerini güncellemeniz mümkün değil. Pek çok küçük TV üreticisi, genellikle yeni yazılımlar ve işlevler için firmware güncellemeleri sunmuyor. Büyük üreticiler ise, televizyonlarına verdikleri güncelleme desteğini belli bir zaman dilimi ile sınırlandırmayı seçiyor.

Bugün çok çekirdekli, yeterli depolama alanı sunan, Android gibi komple bir işletim sistemi ile çalışan çok sayıda model bile bulmak mümkün. Yazılım tarafı geliştikçe, donanım tarafında da daha güçlü cihazlara ihtiyaç duyuluyor; tıpki mobil cihazlarda ya da PC'lerde olduğu gibi. Bu yüzden, alacağınız akıllı TV'nin mümkün olduğu kadar iyi bir donanım sunması önem kazanıyor.

Peki bir Smart TV satın almalı mısınız?
Yeni bir televizyon satın almayı düşünüyorsanız, iyi ya da kötü, Smart TV işlevlerine sahip olmayan bir cihaz satın almanız güç. Hangi işlevleri isterseniz isteyin, yeni TV'lerin çoğu belirli Smart TV özelliklerine sahip. Dolayısıyla şu anki TV'nizden memnun değilseniz, yeni Smart TV özellikleri size cazip gelebilir.

Ancak eğer TV'nize bağlı bir PC, konsol, Apple TV veya Chromecast gibi bir cihazınız varsa, Smart TV size çok fazla ekstra özellik de sunmayacaktır.
 

GeceYolcusu

Özel Üye
Özel üye
Cep telefonlarindada durum ayni belirli bölümleri kendimiz aciyoruz bize iyi seyler göndersinler diye. Smart tv olmazsa olmazidir artik. Yakin zamanda kimbilir hangi eklentileride beraberinde getirecek bu akilli TV ler :)
 
Top