Şiddetli tutumlar

~meLek~

GalataSaray'ım
Şiddetli tutumlar

Aile içinde her türlü baskıya ve şiddete maruz kalan çocuklar ilerki yaşlarda potansiyel birer suçlu olarak karşımıza çıkarlar.

Reddetme, bir anlamda, çocuğun bedensel ve ruhsal gereksinimlerini karşılamayı aksatacak kadar çocuğa karşı düşmanca duygular beslenilmesidir. Şiddetli ret edici ailelerde çocuğa sevgi, şefkat ve sıcaklık verilmez. Öz evlat olduğu halde üvey evlat muamelesi görür, bazen anne, bazen baba düşmanca duygular içindedir. Aile içi iletişimde çocuğa karşı soğuk davranılır. Beğenilmez, yaptığı her davranış eleştirilir. Ailenin her türlü angarya işi bu çocuğa yıkılır, kardeşler arasında günah keçisi olarak bir çocuk seçilir. Aile arası ilişkiler kavga, çatışma, gerilim doludur. Anne ve baba çocuğu sevmemekte, anlamamakta ve onu diktatörce yönetmeye çalışmaktadır.

BAHANE ARAMAYIN
Bu ortamdaki çocuk, yardım duygusundan uzak, sinirli, duygusal kırıklıkları olan, diğerlerine, özellikle kendinden küçük ve zayıflara karşı düşmanca duygulara sahip bir birey olabilir. Bu tür anne- baba davranışlarının çok farklı sebepleri vardır. Çocuk evlilik dışı ilişkinin sonucu olabilir. İstenmeyen, zamansız ve hazırlıksız doğan bir bebek olabilir. Çocukta bedensel ve ruhsal açıdan bir engel veya özür olabilir. Anne ya da baba hayal kırıklığı yaşıyor ve suçluluk hissediyor, suçu da direk çocuğa yüklüyor olabilir. Anne ya da baba çocuğa aşırı düşkünlük gösterip eşini ihmal ediyor olabilir. İhmal edildiğini düşünen eş, çocuğu kendisine rakip görebilir. Bunun gibi daha birçok farklı sebep anne- babanın çocuğu reddetmesi konusunda söylenebilir. Ama bunlar sadece bahanedir.
Hiçbir bahane çocuğu reddetme konusunda kabul edilir olamaz.

Çocuğun kişilik gelişimine etkileri:
Şiddetli reddedici aile ortamında yetişen çocuklar, yardım ve merhamet duygusundan uzaktır. Duygusal kırgınlıklar yaşayan, agresif ve saldırgan yapıdadırlar. Hayvanlara, kendisinden küçük ve güçsüzlere karşı düşmanca duygular beslerler. Anne ve baba tarafından şiddete maruz kalmamak için, onlara karşı uysal, edilgen ve erdemli olurlar. Anne babaya karşı içten içe düşmanca duygular beslerler. Korkak ve pasif karakter yapısına sahiptirler. İnatçılık, hırçınlık, uyumsuzluk, çete başı olma, yasa dışı eylemlerde bulunmaya yatkınlık, intihar eğilimli olup psikolojik rahatsızlıklara yakınmaya yatkın, kendine güvensiz ve dengesiz bir kişilik sergilerler. Bastırılmış duygularından ve kendini ifade edememekten dolayı kendilerine zarar verme eğilimindedirler.


Anıl Saraç
 
Top